Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Według http://www.kapsle.fr.pl/index.html
Polskie Piwo - kapsle używane przez kilka małych browarów,
Piwomar - Piwomar, Łask (rozlewnia),
Sunbeer - Przasnysz (rozlewnia).
Moja kolekcja: wozy konne, bociany i latarnie morskie www.beercoasters.glt.pl
Masz podstawki z wozami konnymi, bocianami lub latarniami morskimi? Daj mi znać.
pozycja godna odnotowania: Piwna odsłona miasta Radomia. Katalog wystawy, oprac. Krzysztof Głowacki, wyd. Archiwum Państwowe w Radomiu, Radom 2023. W zasadzie to katalog wystawy, tyle, że wydany solidniej, niż niejedna książka. Z opisu książki: "Wydawnictwo powstało w związku z wystawą...
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
Browar restauracyjny w samym sercu pięknej gentskiej starówki odwiedziliśmy 5.08.2024. Mieści się on na parterze 2-piętrowej białej kamienicy, przed którą wprost na bruku rozstawiono ogródek z firmowymi parasolami otoczony skrzyniami z zielenią. Mimo, że to ulica można tu przyjemnie posiedzieć...
Klasyczny angielski pub położony niedaleko katedry i klasztoru w Gloucester, znanych przede wszystkim z tego, że kręcono tam sceny z Harrego Pottera (choć pewnie powinny być znane z innego powodu. Klientela złożona głównie z lokalsów, zróżnicowanych pod względem wiekowym i statusu społecznego,...
Comment