Czy wiecie coś o tym browarze ?Chodzi o Weissbierbrauerei Akt. Ges. Berlin. Etykieta na pewno sprzed 1945 roku.
identyfikacja Berlin
Collapse
X
-
identyfikacja Berlin
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuTagi: brak
-
-
Dane jednej ze stron o tym browarze :
members.aol.com/Klaussammler/Page453.html
Dla "nieznaczy" mowy Goethego wolny przekład:
Kronika browaru:
1873 - założenie
1927 - przekształcenie w Berliner Weißbierbrauerei AG
1937 - od tego roku :"Landre -Breithaupt Brauerei AG"
1961 - od tego roku :"Breithaupt Brauerei KG "
1975 - od tego roku "VEB Breithaupt Brauerei "
PS. Należy szukać wg nazwy własnej browaru , czyli :"Landre-Breithaupt",
a nie wg formy własności ( AG ).piwoppns@wp.pl
-
-
Dzięki PPNS !Zapodałem w "goglach" Weissbrauerei Berlin ale wyszła kupa.Samo "Weissbrauerei" dawało ilość stron godną encyklopedii Britanica.Miałem nawet wbić "Landre-Breithaupt" ale jakoś zleniwiłem się
Jeszcze raz dzięki.Ten browar chyba już nie istnieje bo coś nie kojarzę świeżych etykiet z nazwą "Breithaupt Brauerei" bo "VEB" pisali w czasach NRD.Albo istnieje tylko znów pod inną nazwą.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Spis browarów DDR
.
.
.
Co nieco o piwie w NRD :
Uwaga , strona jest nieprzejrzyście skonstruowania !
.
.
.
Z tej strony można wnioskować , że browar zamknięto w 1975:
(zestaw szklanek z zamkniętych browarów , poszukiwanych
przez zbieracza Michaela Spodena)
.
..
A tu jest szklanka ( ze strony niejakiego HUBSI , nijak
nie mogę ustalić , kto jest tym kolekcjonerem)
.
.
.
Słowa VEB nie ma już na żadnym produkcie w Niemczech,
nie tylko na piwie, bo jest to skrót od Volkseigenerbetrieb –
Przedsiębiorstwo Państwowe.
.
.
No to cyk.. ..witnickim porterem.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
ppns napisał(a)
Z tej strony można wnioskować , że browar zamknięto w 1975:
stoi, że zamknięty w 1963
Comment
-
-
Etykietę wykopał mi znajomy oficer STASI w czasie budowy muru berlińskego.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment