Ja generalnie nie rozróżniam takich niuansów, jeżeli Carlsberg to Dania, chyba że na podstawce są teksty w innym języku. W tym przypadku możliwe jednak, że 4 to Izrael, a 5 to bodajże Irlandia.
1 i 2 to Wielka Brytania, ew. jakaś dawna kolonia brytyjska, gdzie nie znane jest pojęcie beer, stąd "Probably the best lager in the world"
Ostatnia zmiana dokonana przez Petrax; 2003-12-02, 17:03.
Nie są to takie niuanse bo jeżeli ktoś kompletuje podstawki w/g państw może się okazać że to jedyne eksportowane piwo na lokalny rynek dostarczony wraz z podstawkami,myślę że podobna sprawa jest również z etykietami tylko trzeba mieć pewność że pochodzi z danego kraju , a co do drugiej kwesti to u nas też te piwo jest reklamowane jako "najprawdopodoniej najlepsze piwo na świecie".
Krzych15 napisał(a) Nie są to takie niuanse bo jeżeli ktoś kompletuje podstawki w/g państw może się okazać że to jedyne eksportowane piwo na lokalny rynek dostarczony wraz z podstawkami,myślę że podobna sprawa jest również z etykietami tylko trzeba mieć pewność że pochodzi z danego kraju , a co do drugiej kwesti to u nas też te piwo jest reklamowane jako "najprawdopodoniej najlepsze piwo na świecie".
To już sprawa indywidualna, jak kto układa swoją kolekcję. Niektóre podstawki są "międzynarodowe" i trudno przypisywać podstawkę np. do Antyli Holenderskich skoro taka sama używana jest w Holandii. A co do drugiej kwestii, miałem na myśli różnicę pomiędzy beer a lager, Anglicy raczej nie używają tego pierwszego.
Petrax napisał(a) To już sprawa indywidualna, jak kto układa swoją kolekcję. Niektóre podstawki są "międzynarodowe" i trudno przypisywać podstawkę np. do Antyli Holenderskich skoro taka sama używana jest w Holandii.
dokładnie o to mi chodzi...
przedstawion wyżej podstawki zaliczyłem do browaru duńskiego.
Jeśli na samej podstawce są jednak informacje o innym pochodzeniu lub znam to pochodzenie to zaliczam do browaru klonu. Problemem są oczywiście "podstawki międzynarodowe", które są dostępne w wielu krajach, zaliczam je wówczas do browaru-matki.
Problem ten stwarzają zazwyczaj piwa dostępne na wieku rynkach
Co do Twoich przypuszczeń, moje były podobne, ale pewności jednak nie mam
Comment