Ja generalnie nie rozróżniam takich niuansów, jeżeli Carlsberg to Dania, chyba że na podstawce są teksty w innym języku. W tym przypadku możliwe jednak, że 4 to Izrael, a 5 to bodajże Irlandia.
1 i 2 to Wielka Brytania, ew. jakaś dawna kolonia brytyjska, gdzie nie znane jest pojęcie beer, stąd "Probably the best lager in the world"
Nie są to takie niuanse bo jeżeli ktoś kompletuje podstawki w/g państw może się okazać że to jedyne eksportowane piwo na lokalny rynek dostarczony wraz z podstawkami,myślę że podobna sprawa jest również z etykietami tylko trzeba mieć pewność że pochodzi z danego kraju , a co do drugiej kwesti to u nas też te piwo jest reklamowane jako "najprawdopodoniej najlepsze piwo na świecie".
Krzych15 napisał(a) Nie są to takie niuanse bo jeżeli ktoś kompletuje podstawki w/g państw może się okazać że to jedyne eksportowane piwo na lokalny rynek dostarczony wraz z podstawkami,myślę że podobna sprawa jest również z etykietami tylko trzeba mieć pewność że pochodzi z danego kraju , a co do drugiej kwesti to u nas też te piwo jest reklamowane jako "najprawdopodoniej najlepsze piwo na świecie".
To już sprawa indywidualna, jak kto układa swoją kolekcję. Niektóre podstawki są "międzynarodowe" i trudno przypisywać podstawkę np. do Antyli Holenderskich skoro taka sama używana jest w Holandii. A co do drugiej kwestii, miałem na myśli różnicę pomiędzy beer a lager, Anglicy raczej nie używają tego pierwszego.
Petrax napisał(a) To już sprawa indywidualna, jak kto układa swoją kolekcję. Niektóre podstawki są "międzynarodowe" i trudno przypisywać podstawkę np. do Antyli Holenderskich skoro taka sama używana jest w Holandii.
dokładnie o to mi chodzi...
przedstawion wyżej podstawki zaliczyłem do browaru duńskiego.
Jeśli na samej podstawce są jednak informacje o innym pochodzeniu lub znam to pochodzenie to zaliczam do browaru klonu. Problemem są oczywiście "podstawki międzynarodowe", które są dostępne w wielu krajach, zaliczam je wówczas do browaru-matki.
Problem ten stwarzają zazwyczaj piwa dostępne na wieku rynkach
Co do Twoich przypuszczeń, moje były podobne, ale pewności jednak nie mam
Comment