Czy EB nie robi już Portera ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maki
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2003.07
    • 186

Becik napisał
    inf.,że warzone i rozlewane pod nadzorem było tylko i wyłącznie na pierwszych wzorach Tatry warzonej w Leżajsku, w chwili obecnej każda Tatra posiada tylko info: Warzone i rozlewane w : Browary Żywiec S.A.
    I znowu kolega się myli bo na odnośnikach do których przesyłasz info: Warzone i rozlewane w : Browary Żywiec S.A. dotyczy Tatry z roku 2002 - (sam to przeciez napisałeś) a skan mój (Tatry) dotyczy etykiety z tego roku (patrz termin przydatności)i z takimi etykietami jest obecnie sprzedawana Tatra (przynajmniej w Poznaniu). Nie przekonałeś mnie o tym że w chwili obecnej Tatra ma napis "Warzone i rozlewane w : Browary Żywiec S.A." bez wzmianki o Leżajsku. A swoja drogą to inny produkt tej grupy "Warka Jasne Pełne - warzona była jednocześnie przez 3 browary więc dlaczego EB Porter nie moze byc warzony jednocześnie w 2 browarach????
    Tak czy owak dla ukojenia ew. emocji proponuję wypić dobre piwo!

Comment

• maciejh
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.11
      • 17

Podobnie sprawa ma się z Tyskim Królewskim. Adres na etykiecie wskazuje na Poznań (ul. Szwajcarska), ale w Poznaniu nigdzie sie go nie dostanie. Więc chodzi o siedzibę wytwórcy. Tak samo jest z Porterem EB.Po prostu etykiety wprowadzają w błąd.

Comment

• adam16
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.02
        • 9865

Widzę iż spór ten toczy się już chyba w trzech tematach. To swoisty rekord. Inna sporawa że to przez złosliwość producenta mamy problem. A miało nam być wszytko jedno.
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1255

becik napisał
          nie pisz "tzw porter EB" bo obrazasz tradycję warzenia portera w Elblągu
          Niczego ani nikogo nie obrażam. Teraz już wiem, że ten porter jest warzony w Elblągu, ale przyznasz chyba, że jako średiozorientowany w temacie miałem prawo mieć wątpliwości?

Będę jednak drążył kwestię nazewnictwa. Czy to piwo widnieje w oficjalnej ofercie Żywca czy cennikach jako "Porter EB"?

Comment

• iommi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.07
            • 1522

maciejh napisał(a)
            Podobnie sprawa ma się z Tyskim Królewskim. Adres na etykiecie wskazuje na Poznań (ul. Szwajcarska), ale w Poznaniu nigdzie sie go nie dostanie. Więc chodzi o siedzibę wytwórcy. Tak samo jest z Porterem EB.Po prostu etykiety wprowadzają w błąd.
            Chyba chodzi o Tyskie Książęce...

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

maki napisał(a)
              Becik napisał
              dlaczego EB Porter nie moze byc warzony jednocześnie w 2 browarach????
              Tak czy owak dla ukojenia ew. emocji proponuję wypić dobre piwo!
              widzę, że Ciebie nie mozna przekonać w żaden sposób, ze EB Porter jest warzony w Elblągu mimo nawet i informacji ART-a na ten temat, masz wątpliwości - dzwoń do browaru, a to że na kontrach jest raz tak a raz siak niczego nie zmienia tym bardziej faktu, że ta przykładowa Tatra była i jest warzona w Leżajsku od momentu przeniesienia jej produkcji z Żywca. Watpię aby nawet Żywiec posiadał odpowiednią ilość miejsca do warzenia dwóch gatunków porterow

maciejh - miałeś chyba na mysli Tyskie Książęce, a nie Królewskie

adam16 - tego problemu juz nie ma bo wszystko się już wyjaśniło

zdrowie wszytskich
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• maki
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.07
                • 186

Becik napisał
                widzę, że Ciebie nie mozna przekonać w żaden sposób, ze EB Porter jest warzony w Elblągu
                Przekonany jestem o tym że EB jest robiony w Elblagu ale nie oznacza to tego iz nie jest robiony również w Zywcu. Powtarzam jesli grupa stosuje praktyki warzenia tego samego (z nazwy i parametrów) piwa w kilku browarach to dlaczego EB Porter ma być wyjatkiem ???

Comment

• MAW
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.10
                  • 78

becik napisał(a)
                  inf.,że warzone i rozlewane pod nadzorem było tylko i wyłącznie na pierwszych wzorach Tatry warzonej w Leżajsku, w chwili obecnej każda Tatra posiada tylko info: Warzone i rozlewane w : Browary Żywiec S.A.
                  możesz wszystko obejrzeć sobie tutaj:
                  http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=12830&s= pod nadzrem
                  http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=12831&s= pod nadzorem
                  http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=12834&s= browary Żywiec
                  http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=12834&s= browary Żywiec

ale idąc Twoim tokiem myślenia to rozumiem, ze produkcja Tatry wróciła do Żywca bo na obecnych kontrach również jest napisane: Browary Żywiec, i jak na Królewskim pojawi sie również napis Browary Żywiec to będzie znak, że zaczęli warzyć to piwo w Żywcu?
                  Nie prawda że każda Tatra posiada info: Warzone i rozlewane w : Browary Żywiec S.A. - wystarczy pójść do sklepu i wziąć jakąkolwiek Tatrę Pils - na każdej jest info o Leżajsku.
                  A Twoje linki niczego nie wyjaśniają, ponieważ info. o Leżajsku jest na Pilsie, a brak tej informacji - na Mocnej. Wydaje mi się że na etykietach Mocnej są informacje o Leżajsku lub (wyłączne) o Żywcu, z czego wynika że piwo to jest warzone w tych dwóch browarach.
                  Nie spotkałem się natomiast ostatnio z kontretykietą Pilsa bez informacji o Leżajsku, ale jeśli ktoś taką ma to niech zamieści na forum.
                  Yesterday is History, Tomorrow is a Mystery and Today is a gift. That's why we call it - The Present ...

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

w porządku, Tatry są warzone w Żywcu ale mogą byc rozlewane tu i tu, Porter elbląski warzony jest w Żywcu, a porter zywiecki chyba tez jest warzony w Żywcu, a jesteś pewien że pils elbląski warzony jest w Elblągu? EB moze byc warzony też w Żywcu nie mówiąc już nic o Warce, ktora moze też być warzona i może jest w Leżajsku.
                    Uważajcie jak chcecie ale sugeruję jedną rzecz, czemu jesli macie jakiekolwiek wątpliwości nie zadzwonicie do browaru i po prostu się nie dopytacie? Ja dzwoniłem i stąd moja pewność ale nic na siłę niczego i nikomu wciskać nie zamierzam.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

tak sobie po raz kolejny uświadomiłem że generalnie dzwonienie do browaru po jakiekolwiek informacje można sobie odpuścić. chyba że masz PEŁNE zaufanie do osoby z którą rozmawiasz (czyli znasz ją osobiście). bo to co nam powiedzą owe pseudo-anonimowe osoby po drugiej stronie linii telefonicznej tylko czasem jest zgodne z prawdą.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Żywiec
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.12
                        • 1571

Wyjaśnienie!

Informuję Wszystkich Forumowiczów:

TATRA PILS - WYŁĄCZNA PRODUKCJA BROWARU LEŻAJSK
                        TATRA MOCNE - PRODUKCJA BROWARU ŻYWIEC (OK. 60%) I BROWARU LEŻAJSK (OK. 40%) . Na konfekcji znajdują się literki "L" i "Z" , które identyfikują miejsce produkcji i rozlewu.

PORTER (w butelkach 0,33 typu Blue Ox i z etykietą prawie identyczną jak używał Elbląg, w butelkach ŻGB o pojemności 0,5 i puszkach 0,5 ) - WYŁĄCZNA PRODUKCJA I ROZLEW BROWARU ŻYWIEC.

Pozdrawiam,

Grzegorz z browaru ....

P.S.

Zwróćcie uwagę w sklepach, że Porter w butelkach 0,5 ltr jest w czerwonych skrzynkach A-20 Żywiec...!

Comment

• sklep-piwowar
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 559

Odp: Wyjaśnienie!

[QUOTE]Żywiec napisał(a)
                          [B]Informuję Wszystkich Forumowiczów:

PORTER puszkach 0,5 ) - WYŁĄCZNA PRODUKCJA I ROZLEW BROWARU ŻYWIEC.

Pozdrawiam,

Grzegorz z browaru ..

Czy mam rozumieć ,że jest porter EB w puszkach ?

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Odp: Odp: Wyjaśnienie!

[QUOTE]sklep-piwowar napisał(a)
                            Żywiec napisał(a)Czy mam rozumieć ,że jest porter EB w puszkach ?
                            Jest, choć ostatnio widuję tylko butelkowy

Comment

• Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

Odp: Odp: Wyjaśnienie!

[QUOTE]sklep-piwowar napisał(a)
                              [B]
                              Żywiec napisał(a)

Czy mam rozumieć ,że jest porter EB w puszkach ?
                              Nie EB tylko Żywie! Na puszce nie ma ani słowa o EB.

Comment

• sklep-piwowar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.10
                                • 559

Chodziło mi wogóle o portera w puszce ,bo w naszym sklepie tylko łódzki jest w puszce i ma duże powodzenie a o żywieckim pierwsze słyszę.Nasz oddział GŻ w Lublinie (Rapid) nie ma tego asortymentu

Comment

Przetwarzanie...
                                X