Jak widać napisy na podstawce są po rosyjsku. Ale litery wokół kotwiczki są polskie - to skrót od przedwojennej nazy Lwowskie Towarzystwo Akcyjne Browarów. Identyczna kotwica i litery LTB widnieją na pw polskich etykietach oraz butelkach. Z jakiego okresu może pochodzić ta podstawka? Nazwa piwa sugeruje, że być może chodzi o jakąs serię piwa - i podstawek - wysyłanych do Rosji, czy Ukrainy. A może to czas krótkiej okupacji sowieckiej w 1939 r?
podstawka ze Lwowa
Collapse
X
-
Wydaje mi się,że w czasie po aneksji ziem polskich przez Sojuz w 1939 nikt nie zawracał sobie głowy podstawkami.Poza tym polityka sowietów była raczej nastawiona na unifikację i pacyfikację zarówno żywiołu polskiego jak i ukraińskiego więc wątpię w możliwość ukraińskich napisów tym bardziej,że piwo "Ukrainskoje" z browaru Łuck z czasu tej okupacji pisane jest cyrylicą rosyjską.
Comment
-
-
Ja mam aż 4 opcje dotyczące tego wafla:
- rzeczywiście może być to piwo ówcześnie eksportowane do radzieckiej Ukrainy (bo sama Ukraina była niepodległa bardzo krótko) dlatego jest ukraińskojęzyczna. W tym przypadku można by ją datować po prostu jako II RP.
- nazwa "Eksportowe" nie musi oznaczać eksportu akurat na Ukrainę tylko gdzie indziej a jej "ukraińskojęzyczność" może być tylko - niejako - uklonem dla ówczesnej mniejszości ukrainskiej które zapewnie zamieszkiwała Lwów.
- podstawka może pochodzić z krótkiego , chyba zaledwie kilkuletniego okresu kiedy to Ukraina była niepodległa al;e raczej były to lata tuż po I wojnie św. a podstawka aż na taką starą mi nie wyglada więc to mało prawdopodobna wersja. Logo ma polskie litery gdyż mogło być potraktowane jako zastrzeżony znak firmowy nie podlegający zmianom.
- podstawka jest POWOJENNA i pochodzi z lat tuż po 1945 roku kiedy to komuchy nie zdążyły jeszcze usunąć "burżuazyjno-polskiego" logo browaru. I u nas znane są (np PPF z Raciborza lub standard Zdrój z Legnicy) gdzie jakimś dziwnym cudem uchowały się np rycerskie herby rodowe.
Oczywiście żadna zz tez nie umniejsza wartości owej podstaweczki. Jest naprawdę apetycznaPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
No to zdecydujcie sie bo nie wiem czy ja umieścić w katalogu :-)
Comment
-
-
Ja mam natomiast dwie propozycje:
- okres II RP i była przeznaczona dla ukraińskich lokali, świetlic czy domów ludowych. Polacy i Ukraińcy żyli w znacznej separacji, tak było i z lokalami
- okres okupacji hitlerowskiej - być może właśnie zostałą wydana z inicjatyway niemieckiej, by zrobić ukłon w stronę właśnie tej narodowości i pozyskać ich dla swojej polityki antysowieckiej i antypolskiej, pozyskać w szeregi formacji wojskowych.
Co do propozycji Coopera,
Lwów nie należał do republiki Petlury, więc nie jest to z okresu niepodległej Ukrainy
Mało prawdopodoben jest by to Rosjanie po zajęciu 44 roku wydawali podstawki pod piwo. Oni mieli wówczas inne priorytety. Prędzej mogłaby to być podstawka z okresu 39-41, gdy na siłę włączano zajęte wówczas ziemie Ukrainy w struktury Ukrainy Radzieckiej. Pamiętajmy, że wtedy językiem urzędowym nadal był ukraiński.
Comment
-
-
dryx napisał
Ja mam natomiast dwie propozycje:
- okres II RP i była przeznaczona dla ukraińskich lokali, świetlic czy domów ludowych. Polacy i Ukraińcy żyli w znacznej separacji, tak było i z lokalami ...
Comment
-
-
dryx napisał(a)
Lwów nie należał do republiki Petlury, więc nie jest to z okresu niepodległej Ukrainy
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
Comment