podstawka ze Lwowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kałusz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.02
    • 302

podstawka ze Lwowa

Jak widać napisy na podstawce są po rosyjsku. Ale litery wokół kotwiczki są polskie - to skrót od przedwojennej nazy Lwowskie Towarzystwo Akcyjne Browarów. Identyczna kotwica i litery LTB widnieją na pw polskich etykietach oraz butelkach. Z jakiego okresu może pochodzić ta podstawka? Nazwa piwa sugeruje, że być może chodzi o jakąs serię piwa - i podstawek - wysyłanych do Rosji, czy Ukrainy. A może to czas krótkiej okupacji sowieckiej w 1939 r?
    Attached Files
    sj
  • dryx
    † 1966-2017 Piwosz w Raju
    • 2002.04
    • 1735

drobne sprostowanie - napisy są po ukraińsku

Comment

• kloss
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 2526

Wydaje mi się,że w czasie po aneksji ziem polskich przez Sojuz w 1939 nikt nie zawracał sobie głowy podstawkami.Poza tym polityka sowietów była raczej nastawiona na unifikację i pacyfikację zarówno żywiołu polskiego jak i ukraińskiego więc wątpię w możliwość ukraińskich napisów tym bardziej,że piwo "Ukrainskoje" z browaru Łuck z czasu tej okupacji pisane jest cyrylicą rosyjską.

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛
        • 2002.11
        • 6059

Ja mam aż 4 opcje dotyczące tego wafla:
        - rzeczywiście może być to piwo ówcześnie eksportowane do radzieckiej Ukrainy (bo sama Ukraina była niepodległa bardzo krótko) dlatego jest ukraińskojęzyczna. W tym przypadku można by ją datować po prostu jako II RP.
        - nazwa "Eksportowe" nie musi oznaczać eksportu akurat na Ukrainę tylko gdzie indziej a jej "ukraińskojęzyczność" może być tylko - niejako - uklonem dla ówczesnej mniejszości ukrainskiej które zapewnie zamieszkiwała Lwów.
        - podstawka może pochodzić z krótkiego , chyba zaledwie kilkuletniego okresu kiedy to Ukraina była niepodległa al;e raczej były to lata tuż po I wojnie św. a podstawka aż na taką starą mi nie wyglada więc to mało prawdopodobna wersja. Logo ma polskie litery gdyż mogło być potraktowane jako zastrzeżony znak firmowy nie podlegający zmianom.
        - podstawka jest POWOJENNA i pochodzi z lat tuż po 1945 roku kiedy to komuchy nie zdążyły jeszcze usunąć "burżuazyjno-polskiego" logo browaru. I u nas znane są (np PPF z Raciborza lub standard Zdrój z Legnicy) gdzie jakimś dziwnym cudem uchowały się np rycerskie herby rodowe.
        Oczywiście żadna zz tez nie umniejsza wartości owej podstaweczki. Jest naprawdę apetyczna
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• beny
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.03
          • 984

No to zdecydujcie sie bo nie wiem czy ja umieścić w katalogu :-)
          Z piwnym pozdrowieniem
          Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• dryx
            † 1966-2017 Piwosz w Raju
            • 2002.04
            • 1735

Ja mam natomiast dwie propozycje:
            - okres II RP i była przeznaczona dla ukraińskich lokali, świetlic czy domów ludowych. Polacy i Ukraińcy żyli w znacznej separacji, tak było i z lokalami
            - okres okupacji hitlerowskiej - być może właśnie zostałą wydana z inicjatyway niemieckiej, by zrobić ukłon w stronę właśnie tej narodowości i pozyskać ich dla swojej polityki antysowieckiej i antypolskiej, pozyskać w szeregi formacji wojskowych.

Co do propozycji Coopera,
            Lwów nie należał do republiki Petlury, więc nie jest to z okresu niepodległej Ukrainy
            Mało prawdopodoben jest by to Rosjanie po zajęciu 44 roku wydawali podstawki pod piwo. Oni mieli wówczas inne priorytety. Prędzej mogłaby to być podstawka z okresu 39-41, gdy na siłę włączano zajęte wówczas ziemie Ukrainy w struktury Ukrainy Radzieckiej. Pamiętajmy, że wtedy językiem urzędowym nadal był ukraiński.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

dryx napisał
              Ja mam natomiast dwie propozycje:
              - okres II RP i była przeznaczona dla ukraińskich lokali, świetlic czy domów ludowych. Polacy i Ukraińcy żyli w znacznej separacji, tak było i z lokalami ...
              Stawiam na ten wariant. Za okupacji radzieckiej nie byłoby kotwiczki jako symbolu burżuazyjnej klasy wyzyskiwaczy. Jako przykład można podać etykiety z Łucka "Ukrainskoje", gdzie poza nawiązaniem graficznym nie ma ani śladu po browarze parowym Wacława Zemana. Tym bardziej po wojnie władza radziecka nie pozwalała na takie rzeczy.

Comment

• Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛
                • 2002.11
                • 6059

dryx napisał(a)

Lwów nie należał do republiki Petlury, więc nie jest to z okresu niepodległej Ukrainy
                Fakt , strzeliłem kichę. .W każdym razie w katalogu bym ją umieścił bez zastanowienia a najchętniej we własnym zbiorku
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment