Polskie etykiety

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kibi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 1875

Polskie etykiety

Proszę o pomoc w przypisaniu etykiet do browarów:
    1 Kellermeister
    2.Imbirowe Twister
    3.Bieszczady
    Mam też problem z piwem Cezar. Mam etykiety z opisem Zduńska Wola oraz bardzo podobne ale bez opisu a za to z logo Sulimaru. Czy to Zduńska Wola rozlewana w Piotrkowie?
    W razie potrzeby w przyszłym tygodniu mogę dołączyć foto ale nazwy są chyba dosć niebanalne.
    Pozdrawiam wszystkich i thank You from the mountain co oznacza z góry dziękuję
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Odp: Polskie etykiety

kibi napisał(a)
    Proszę o pomoc w przypisaniu etykiet do browarów:
    1 Kellermeister
    2.Imbirowe Twister
    3.Bieszczady
    Mam też problem z piwem Cezar. Mam etykiety z opisem Zduńska Wola oraz bardzo podobne ale bez opisu a za to z logo Sulimaru. Czy to Zduńska Wola rozlewana w Piotrkowie?
    W razie potrzeby w przyszłym tygodniu mogę dołączyć foto ale nazwy są chyba dosć niebanalne.
    Pozdrawiam wszystkich i thank You from the mountain co oznacza z góry dziękuję
    szkoda, ze nie możesz zamieścić skanów, Kellermeister to prawdopodobnie Warka z rozlewni (poszukaj w Warce, może tam będzie),
    Imbirowe Twister to Piotrków, Bieszczady (???) pierwsze raz spotykam się z taką nazwą, Cezar był wzorem stosowanym tylko i wyłącznie przez Sulimar (br. w Zuńskiej Woli nie używał tych etykiet) jako Cezar rozlewali piwo m.in ze Zduńskiej Woli, Suwałk czy Męckiej Woli, dla każdego browaru była inna kontretykieta, która świadczyło o pochodzeniu piwa (dowód, że warto zbierać kontry)
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

ten kellermeister to może też być i Leżajsk, nie mam teraz dostępu do etykiet więc nie mogę sprawdzić
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• sopista
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1747

Bieszczady - Warka.

Comment

• sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

Kellermeister - mam i z Warki i z Leżajska (opis po prawej stronie na ramce).

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

sopista napisał(a)
            Bieszczady - Warka.
            właśnie

to juz skleroza, sam je dokładałem
            Last edited by becik; 2004-10-01, 12:31.

Comment

• sopista
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1747

Cezar ze Zduńskiej Woli z logo rozlewni Sulimar, ma na dolnej ramce napis Browar Zduńska Wola. Cezar z Suwałk na jednej etykiecie nie ma opisu browaru, na drugiej na dole Browar Suwałki. Do obu są kontry rozlewni Sulimar i obie (etykiety) mają logo rozlewni. Istnieje jeszcze Cezar P J Mocne - czarna, również z Suwałk (kontra).

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

a tu jest jeden z Cezarów z Męckiej Woli

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Dzięki za pomoc (tym razem z dołu) Ponieważ moje wątpliwości nie są do końca rozwiane tym razem mam foto. Też uważam zbieranie kontr za celowe ale nie zawsze udaje się je zdobyć. Czy wobec tego mam rozumieć że pochodzenie załączonych etykiet Cezara jest bez nich niejednoznaczne?
                  Również kontra do Cezara http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=1492&s= jest dosyć dziwna. nigdy nie słyszałem żeby Zduńska Wola była biegunem zimna, to po prostu kontra do piwa z Suwałk z dopiskiem Victoria. A tak w ogóle to uważam że Sulimar i Kiper wprowadzają niezły zamęt w moim (a może nie tylko moim zbiorze). Pomimo przestudiowania dyskusji na forum temat pochodzenia etykiet z dopiskami Browar Północny-Sulimar i podobnymi nadal mam kilka etykiet z wąsatym gościem o nazwie Kiper, co do których mam wątpliwości czy są z Suwałk czy z Piotrkowa (może to było na kontrach, których nie mam).
                  Attached Files

Comment

• kibi
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 1875

A teraz kolej na Kellermeister. Nie znalazłem nazwy browaru na marginesie. Obok na foto Pilsner o którego rozszyfrowanie tez chciałbym prosić.
                    Attached Files

Comment

• becik
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Pilsner jest z Piotrkowa

Comment

• becik
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

kibi napisał(a)
                        Ponieważ moje wątpliwości nie są do końca rozwiane tym razem mam foto. Też uważam zbieranie kontr za celowe ale nie zawsze udaje się je zdobyć. Czy wobec tego mam rozumieć że pochodzenie załączonych etykiet Cezara jest bez nich niejednoznaczne?
                        Również kontra do Cezara http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=1492&s= jest dosyć dziwna. nigdy nie słyszałem żeby Zduńska Wola była biegunem zimna, to po prostu kontra do piwa z Suwałk z dopiskiem Victoria. A tak w ogóle to uważam że Sulimar i Kiper wprowadzają niezły zamęt w moim (a może nie tylko moim zbiorze). Pomimo przestudiowania dyskusji na forum temat pochodzenia etykiet z dopiskami Browar Północny-Sulimar i podobnymi nadal mam kilka etykiet z wąsatym gościem o nazwie Kiper, co do których mam wątpliwości czy są z Suwałk czy z Piotrkowa (może to było na kontrach, których nie mam).
                        Dopiski na kontrach Biegun Zimna były pocżątkowo stosowane do Suwałk ale wraz z rozpoczęciem rozlewu innych piw Sulimar przestał się tym przejmować. Zmieniał tylko nazwę samego browaru i to wszystko. Nazwa własna "Victoria" była stosowana tylko i wyłącznie przez Męcką Wolę i tak jest już przyjęte, trochę nielogicznym byłoby wkładanie etykiet z nazwą br. Victoria do Suwałk (nie wspominając również o braku logiki Sulimaru, ale to już inny problem).
                        Co do etykiet od piwa Kiper to obejrzyj etykiety z Piotrkowa w dziale kolekcjonerstwo, będziesz wiedzieć, które są piotrkowskie, a które suwalskie.
                        Zresztą jesli na etykietach jest napisane Sulimar to i tak nie powinno być problemów z identyfikacją, Sulimar był tylko rozlewnią, jako browar - już tylko Kiper

Comment

• kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

Toteż miałem na myśli brak logiki rozlewni i wykorzystanie kontr przeznaczonych dla kogo innego. Nie sądziłem żeby piwo z Suwałk miałoby być oznaczane nazwą Victoria. Nie mam przy sobie wątpliwych etykiet Kipera ale z tego co pamiętam nie mają logo ani Sulimar ani Kiper. Po prostu nazwa piwa Kiper, różne kolory tła (żółte, zielone i i jeszcze jakieś) i rózne rodzaje piwa (np mocne, bezalkoholowe). poza tym żadnych informacji o pochodzeniu. Oglądałem etykiety Kipera w dziale Kolekcjonerstwo i wydaje mi się że niektórych moich tam nie ma (a może tylko nie znalazłem bo na wolnym kompie przegladanie tego działu jest cokolwiek utrudnione).

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

do tych Kiperów w nowej szacie graficznej bez napisu Sulimar rozwiązaniem byłyby kontry, na początku swojej działalności Sulimar juz jako Kiper jeszcze rozlewał Suwałki, później sam już go warzył, wszelkie informacje były zawarte tylko i wyłącznie na kontrach.
                            Jesli Twoich Kiperów nie ma w Piotrkowie to najprawdopodobniej są to Suwałki.

Comment

• kibi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 1875

W wolnej chwili przejrzę jeszcze Suwałki w dziale kolekcjonerstwo, jak nic nie znajdę to kiedyś zamieszczę skan. A co z Cezarami? Czy tak jak pisał Sopista Cezar Mocny jest z Suwałk czy też nie wiadomo, a jasny z Suwałk, Zduńskiej czy Męckiej Woli?
                              A Kellermeister- nie ma opisu na marginesie, Warka czy Leżajsk? Niech mi ktoś pomoże

Comment

Przetwarzanie...
                              X