Witam, Chciałbym się dowiedzieć z jakich lat pochodzi prezentowana przeze mnie szklanka i ewentualnie o częstotliwości jej występowania.
szklanka poszukująca historii
Collapse
X
-
Szklanka z lat 1922-1939.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
-
-
Tylko, że wg mnie to żadna informacja, powiedzmy pierwszy krok, wytyczenie kierunku poszukiwań. Wiadomo, że pod zaborami napis na szklance był po niemiecku. W czasie II wś także mógł być tylko po niemiecku. Po wojnie, za komuny, długo nikt nie miał pojęcia o takich zbytkach jak firmowe szkło. Zostają więc lata podane przez Adama. Ale aż wierzyć się nie chce, że przez cały ten czas obowiązywał jeden krój czcionki, że ani odrobinę nie zmieniało się firmowe logo.
Comment
-
-
Taka informacja jest podana w książce poświęconej Browarom Tyskim.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
szklanka..
Pieczarku, w części wydają mi się słuszne, natomiast chciałbym zauważyć że:
-wątpię czy udaloby mi się znaleść osobę,potej stronie ziemi w która pamięta np. kroje czcionek na szklankach z lat trzydziestych.
-szkło piwne jest dosyć nietrwałe i bardzo mało przetrwało do naszych czasów materiału porównawczego
Dlatego też informacja podana przez Adama była dla mnie bardzo cenna,ale i twoje przemyślenia wniosły co nieco do sprawy.
Comment
-
-
Moim zdaniem to jest ppołowa lat trzydziestych - sądząc po charakterystycznym kroju napisów. Może być nawet zmiana logo po przejęciu browaru pod przymusowy zarząd państwowy. Ale bez poszukiwań źródłowych, najlepiej w starych gazetach, nie da się dokładnie ustalić okresu pochodzenia.
Comment
-
-
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Wszyscy zainteresowanie znają zapewne tę publikację, ale z historycznego punktu widzenia to nie jest źródło, więc trudno się na to powoływać.
Dam przykład - na stronie 66 zamieszczone jest zdjęcie charakterystycznego kufla szklanego z tłoczonym logo i podpisane "Kufel do piwa Browaru Książęcego używany w latach 1922 39". A wiesz, co w nim jest charakterystycznego? A to mianowicie, że pod tarczą herbową znajduje się napis "300 lat" - bo kufel ten został wyemitowany w dużych ilościach w 1929 r. z okazji 300 rocznicy założenia browaru. Oczywiste jest, że zamieszczony podpis jest po prostu nieprawdą.
Wracając do szklanki, precyzuję swoją teorię: wzór został emitowany w 1934 r., po przejęciu browaru pod przymusowy zarząd komisaryczny Skarbu Państwa i stosowany do lutego 1939 r, kiedy to po przejęciu przez spółkę akcjyjną "Browary Książęce SA" został zastąpiony wzorem zbliżonym do tego na pucharku ze strony 64, pierwszego od prawej w górnym rzędzie. Po zajęciu browaru przez Treuhand we wrześniu 1939 r. ten wzór został zmodyfikowany i zastąpiony wzorem z pierwszej szklanki od lewej w dolnym rzędzie.Last edited by Krzysiu; 2004-10-15, 15:23.
Comment
-
-
Dysponuję jeno wspomnianą publikacją. Krzysiu jak zwylke wyjaśnia sprawę do końcaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Czy logo obowiązujące od lutego 1939 roku różniło się od tego z września 1939 czymś więcej niż zmianą napisu z "Browary Książęce" na "Fürstliche Brauerei" ?pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Pojemności były rozmaite - 0.2, 0.25, 0.3, 0.33, 0.4, 0.5., zapisane zarówno w postaci ułamka zwykłego, jak i dziesiętnego. Natomiast co jest ciekawe - niesłychanie rzadko spotyka sie szkło o pojemności większej niż 0.33 l. W moim zbiorze 34 przedwojennych szkieł nie mam ani jednego większego.Last edited by Krzysiu; 2004-10-24, 16:20.
Comment
-
Comment