Etykiety polskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • igi
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 44

Napisałem "bodajże" bo sam nie jestem do końca pewien.Wiem tylko na 100 %,że etykiety były przycinane do wielkości butelki-skoro więc "normalny" Sokół był klejony na 0,5 l,to obcięty-na ?.
    Postaram się dowiedzieć od kumpli,którzy pracowali w browarze jak to dokładnie było i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Spytałem się gdyz nie było etykiet na 0.33l chyba, że później, wszystko to o czym wiem to było rozlewane w euro 0,5l, swoją stroną na oczy nie widziałem tego browaru, jesli masz jakieś zdjęcia to mógłbyś wrzucić do galerii?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kibi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 1875

Po raz kolejny dziękuję i pozdrawiam wszystkich uczestniczacych w dyskusji . Koledzy forumowicze jesteście naprawdę niezawodni!

Comment

• kiszot
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2001.08
          • 8108

Kosher Namysłów rozlewany w Łagiewnikach dzielnicy Bytomia.
          Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
          1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
          Mein Schlesierland, mein Heimatland,
          So von Natur, Natur in alter Weise,
          Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
          Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kibi
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 1875

Jeszcze jedno pytanie podobne do tego o Sokoła: dostałem ostatnio etykiete z Romusa, która wygląda jak środek wycięty z dużej etykiety na PET-a 1,5l (id:18320). Hipoteza że mogłoby to być klejone na butelki 0,5 l brzmi logicznie bo w całości by się nie zmieściła, a poza tym po co innego ktoś miałby robić takie wycinanki? Czy ktoś wie coś pewnego na ten temat?

Comment

• becik
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

ale przecież te Maxy były również drukowane na 0.5l, z tego co wiem nie było żadnych wycinanek w Romusie, na tej swojej masz chyba inne opisy (nieco zmienione) czy identyczne?
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• adam16
                • 2001.02
                • 9865

kibi napisał(a)
                Jeszcze jedno pytanie podobne do tego o Sokoła: dostałem ostatnio etykiete z Romusa, która wygląda jak środek wycięty z dużej etykiety na PET-a 1,5l (id:18320). Hipoteza że mogłoby to być klejone na butelki 0,5 l brzmi logicznie bo w całości by się nie zmieściła, a poza tym po co innego ktoś miałby robić takie wycinanki? Czy ktoś wie coś pewnego na ten temat?
                Jeżeli mówisz o przyciętej etykiecie Maxa, to masz rację. W tej wersji jest ona stosowana na butelce 0,5l.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• kibi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 1875

Postaram się wkrótce zamieścić skan i rozwiać wątpliwosci co do jej wyglądu.

Comment

• adam16
                    • 2001.02
                    • 9865

becik napisał(a)
                    ale przecież te Maxy były również drukowane na 0.5l, z tego co wiem nie było żadnych wycinanek w Romusie, na tej swojej masz chyba inne opisy (nieco zmienione) czy identyczne?
                    Zaraz będzie widać o co chodzi. Skaner już pracuje
                    Browar Hajduki.
                    adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• adam16
                      • 2001.02
                      • 9865

Wycinany Max Romusa: [id: 20100]
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz

Comment

• kibi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 1875

Nie mam oryginału obok siebie ale wygląda na to że właśnie o to chodziło, dzięki!

Comment

• igi
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.02
                          • 44

Wracam do "obciętego" Sokoła z br.Świdnik.Becik ma rację-popytałem tu i tam i z najwiarygodniejszego źródła dowiedziałem się ,że Sokół nie produkował piwa w butelkach o poj.0,33 l.(choć niektórzy z moich informatorów byli o tym przekonani).Etykiety były obcinane ze względu na "maskowanie" daty przydatności do spożycia.
                          Co do samego browaru-nie mam niestety fotek z okresu jego działalności.Może to i lepiej,bo to była zwykła "stodoła" (bardziej wyglądająca na hurtownię lub magazyn)- o tym,że warzy się piwo świadczył tylko szyld i charakterystyczny zapach.Bliżej wiosny spróbuję wybrać się tam na spacer-może jeszcze coś zostało z tego budynku

Comment

• elem-e1
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.02
                            • 26

ja mam okrągłe koniki zaliczyłem do kętrzyna

Comment

Przetwarzanie...
                            X