W moich zbiorach pojawiły się ostatnio taki oto dwa nowe egzemolarze-czy ktoś powie mi coś o nich np. o pochodzeniu?
mini-kufelki
Collapse
X
-
Nie do końca wiem o jaką identyfikację Ci chodzi bo skąd pochodzą to jest oczywiste:Krakus - Żywiec, Okocim.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
Skąd pochodzą to prędzej by powiedziała osoba, od której je masz.
Ja nigdy wcześniej nie widziałem takich kufelków więc niestety nie pomogę.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Pewności nie mam, ale dedukuję, że wszystkie co do jednego, to wyroby "prywaciarzy" z czasów PRL.
W tej samej technologii dostępne jeszcze były Tuborg i Heineken. Nie sądzicie chyba, że kilkanascie lat temu wszystkie większe, krajowe i zagraniczne, browary zmówiły się i wypuściły kufelki tak samo robione. Na tej samej zasadzie można kupić nad morzem małe szklane kufelki obecnych browarów. Wszystkie kufelki takie same (ze świecą w środku, bardzo udanie imitującą piwo) i tylko logo inne.
Zdaje się, że jedynym browarnianym miniaturowym polskim kufelkiem jest ten wypuszczony przez browar Szwejk w Bojanowie, zanim się przeniósł do Góry. Widziałem go u maryhha w Bojanowie. Ma go także marcopolok (od maryhha). I mama maryhha używająca go do musztardy. Kufelek Szwejka jest z białej ceramiki.
Szkoda, że polskie browary nie mają wśród swoich reklamowych gadżetów takich miniaturowych kufli i szklanek. Podczas Bierfestival w Berlinie w 2003r. na malutkiej giełdzie widziałem sporo niemieckich maleństw. Wszystkie były szklane, bardzo starannie wykonane. Więksi kolekcjonerzy mieli tego grubo ponad 1000 sztuk. I nadziwić się nie mogli, gdy im mówiłem, że w Polsce to zupełnie nieznana rzecz.Comment
-
Odp: mini-kufelki
molpiwny napisał(a)
W moich zbiorach pojawiły się ostatnio taki oto dwa nowe egzemolarze-czy ktoś powie mi coś o nich np. o pochodzeniu?
Zaopiekuje się nimi chętnie.Comment
-
pieczarek napisał(a)
Zdaje się, że jedynym browarnianym miniaturowym polskim kufelkiem jest ten wypuszczony przez browar Szwejk w Bojanowie
Ano źle ci się zdaje kochany Piotrze
Z całą pewnością Bracki wypuścił miniatury i to "chyba"nawet dwie
oraz Tyski za pośrednictwem Mikołowa też ze dwie. Wiecej nie kojarzę bo nie posiadam
Tym to postem witam drogie forum po dłuuugiej nieobecnościLast edited by marcopolok; 2004-12-27, 22:55.bez brody...Comment
-
No nareszcie wróciłeś , już mi trochę zaczęło brakować Twojej obecności na forum, teraz zostaje jeszcze poczekać na powrót Coopera, On też się gdzieś zapodział w EuropieCzymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
Epikur z Samos.Comment
-
mini-kufelki
Dziękuję bardzo.W sumie to się spodziewałem,że to odpustówki ale są fajne i chociaż ze względu na ich wiek zostaną w zbiorze.Piotrze masz rację-w Niemczech jest bardzo dużo mini-kufli mini-szklanek a cena ich jest czasami zaskakująco wysoka.Comment
-
Identyczne kufelki z Warki,Okocimia,Zywca,Carsberga i Tuborga posiadam również w swojej kolekcji ale napewno nie wydały je browary z polskich mini kufli browarnianych mam Tyskie i Brackie.krzych
Dzień bez piwa to stracony dzień.Comment
Comment