Proszę o informacje, im więcej tym lepiej
Pierwsza
Attached Files
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty" Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.
"Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty" Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
1 to chyba Krzeszów koło Lubawki.Dokładnie pomiędzy Lubawką a Wałbrzychem.
2 to może być Nowa Cerkiew z Pomorza.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Druga porcelanka może być z miasta Nowy Kościół (Neukirch am Katzbach) niedaleko Złotoryji.
Przemawia za tym również to, iż w Złotoryji był browar Neumana tylko, że on nazywał się Oswald a ten z porcelanki to Karl. Może chodzić o rodzinę lub poprzedniego/następnego właściciela.
1. Krzeszów
2. Nowy Kościół
3. Germania – nazwa jak dla mnie zbyt popularna, abym odważył się podać konkretną miejscowość. W każdym razie pochodzi od oranżady.
4. Według mnie Piaski koło Gostynia, ale nie browar
5.Koschmin nie mówi mi nic
6. Poznań
7. Śmigiel
Faktycznie właściciel browaru w Złotoryi Oswald Neumann pochodził z rodziny piwowarów z Nowego Kościoła. Po zakupie przez niego browaru w Złotoryi browar w Nowym Kościele przejął jego brat, a później syn brata.
Piwowar napisał ... 5.Koschmin nie mówi mi nic...
A mi mówi: Koźmin Wielkopolski. I nawet nazwisko "Prywer" już mi się obiło o oczy, ale nie mogę sobie skojarzyć, a w bazie danych niestety nie mam.
Dzięki za wszystkie informacje, przy zbiorówce nie wyraziłem się dokładnie. Poza tymi Piaskami to wiem jakie to miasta: Koźminek, Poznań i Śmigiel chodziło o informacje czy mają coś wspólnego z piwem.
Comment