Ciekaw jestem czy można dowiedzieć się czegoś o butelce, która wydaje się niemożliwa do zidentyfikowania. Jest to butelka z zielonego szkła zamykana na porcelankę, kształtem przypominająca współczesne butelki "Polskiego Piwa". Ani na porcelance, ani na boku butelki nie ma żadnych napisów. Jedynie na dnie jest napis "0,7 U". Czy znajdzie jakiś Scherlock Holmes gotów podjąć tę rękawicę?
butelka niemożliwa do zidentyfikowania
Collapse
X
-
butelka niemożliwa do zidentyfikowania
www.collections.pl
Forum Kolekcjonerów Rzeczy NajróżniejszychTagi: brak
-
-
Huta szkła w Ujściu?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
Nie jestem znawcą butelek. Ta zanalazła się u mnie nie pamiętam skąd i kiedy. Zainteresowała mnie jej pojemność. Czy 0,7 litra była pojemnością powszechnie używaną, czy to jakiś wyjątek mogący naprowadzić na czas lub rejon występowania?www.collections.pl
Forum Kolekcjonerów Rzeczy Najróżniejszych
Comment
-
-
Znane są butelki piwne o tej pojemności z południowo - zachodnich Niemiec, z tym że przeważnie były na nich tłoczone napisy. Bez napisów przychodzi mi do głowy jedynie spirytus.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Butelki o pojemności 0,7 litra były stosowane przez browary Galicji na początku XX wieku ( pewnie też wcześniej) - przykładem mogą być flaszki z Grybowa, Trzcinicy, Dukli, Bakonczyc. W latach późniejszych - już w dwudzietoleciu międzywojennym - butelki o takiej pojemności były wykorzystywane przez browary Strakacza w Skierniewicach, Keilicha w Łodzi, Haberbuscha w Warszawie, Bergszlos w Równem.
Flaszki, o ktorych piszę, miały jednak tłoczone napisy. Na mojej butelkach o tej pojemności nie ma sygnatury "U" - choć te z międzywojnia były wyprodukowane w hucie Ujście - na denkach jest pełna nazwa huty.sj
Comment
-
Comment