Zakupiłem "Królewskie"- producent Brau Union sp. z. o.o w likwidacji. Do którego browaru to zaliczyć? Były głosy ,że warzą to w Bydgoszczy niemniej etykieta gabarytowo odpowiada Tatrze, Warce czy Leżajskowi (napewno nie Kujawiak) natomiast ciekawostką jest to , że butelka nie ma sygnatury browarów Grupy Żywiec, lecz jest typu Euro, taka jak leją np. w Kiperze. Na kontrze po dacie(tam gdzie zazwyczaj określają browar np. E, W, Ż itd.) wiele mówiące znaki XX. Pomożecie? - jak zapytał tow. Edward
kto produkuje to dziwactwo?
Collapse
X
-
"Brau Union sp. z o.o. w likwidacji" to powinna być Bydgoszcz - chyba, że napis jest nieprawdziwy... Tym bardziej, że GŻ nie rozlewa w butelki EURO.Last edited by Wujcio_Shaggy; 2005-01-28, 09:49.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
[QUOTE=bogobar] (...) lecz jest typu Euro, taka jak leją np. w Kiperze./[QUOTE]
tyle, że Kiper nie leje w euro, więc koledze Bogobarowi cos się pomyliłoGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ja osobiście widziałem jakis czas temu w jakimś sklepie w Warszawie obok siebie na półce Królewskie (juz te z Bydgoszczy) w dwóch różnych butelkach- z dłuższą szyjką, takie w jakie lano oryginał w czasach Browarów Warszawskich, i z krótszą bardziej przypominające GŻ.
W EURO istotnie nie widziałem.
Comment
-
-
Kolega Bogobar nieco pomieszał, ale może mieć poniekąd rację. Otóż istotnie Kipier nie leje w Euro (oprócz marketów). Królewskie już nie jest rozlewane w wysokie butelki, tylko w "klasyczne" butelki ŻGB. A butelki ŻGB wzrostem i obwodem idealnie pokrywają się z butelkami używanymi przez m.in. Kipera i Ambera (nie znam ich nazwy). Wielokrotnie widziałem Ambera, czy Konstancin w butelkach żywieckich, a ostatnio również odwrotnie - dwa z trzech kupionych cieszyńskich porterów były w butelkach 'a la Kiper', z Królewskim może bywać więc podobnie.
Tyle na temat butelek. Co do browaru, z którego może pochodzić obecnie Królewskie, to mogę wydać z siebie tylko staropolskie cHGWLast edited by slavoy; 2005-01-28, 23:09.Dick Laurent is dead.
Comment
-
Comment