Witam Wszystkich Od dwóch lat kolekcjonuję butelki.Nie mam ich wiele,jednak staram się o nich wiedzieć jak najwięcej.Niedawno zakupiłem na giełdzie nieznaną mi butelkę o poj.0.7l wykonaną z ciemnego,brązowego szkła. Butelka z wyglądu jest lekko "pękata",ma wytłoczony napis PATENT PORTER. Na górze napisu widnieje korona z krzyżykiem,natomiast na mocno wklęsłym dnie butelki widnieją jakby podwójne (odwrócone do siebie tyłem) litery "B". Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji. Z piwnym pozdrowieniem, bywajcie!
Tajemnicza (jak dla mnie) butelka..czyżby to Żywiec?
Collapse
X
-
może zdjęcie ułatwiłoby sprawę?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTmoże zdjęcie ułatwiłoby sprawę?
Ja stawiałbym na jakąś hutę szkła.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Nieznana butelka (podejście drugie)
Cześć! Niedawno prosiłem o pomoc w identyfikacji browaru i okresu z jakiego pochodzi nieznana mi flaszeczka.Niestety,wówczas nie dysponowałem jej zdjęciem.Teraz ponawiam swą prośbę - tym razem dołączam dwie fotki: całej butelki (napis na niej widniejący: PATENT PORTER) oraz jej charakterystycznego spodu. Mam także dodatkowe pytanka..pierwsze dotyczy przeźroczystej butelki o poj.0.4l zamykanej na porcelankę,z wytłoczonym napisem: SP. AKC. DAW. K.SZWEDE CZĘSTOCHOWA Natomiast drugie pytanie odnosi się do butelki z brązowego szkła o poj.0.7l,również zamykanej porcelanką , z napisem: SP.AKC. FR.KARPIŃSKI Zatem cóż za trunki gościły owe butelczyny? Pozdrawiam!
Comment
-
-
Gdyby zechciało Ci się uruchomić wyszukiwarkę (tutejszą, lokalną) znalazłbyś krótką, ale wiele wyjaśniającą informację o firmie Fr.Karpiński.
P-Oset: Mam dwie porcelanki z napisem:
FR. KARPIŃSKI
SP AKC.
w WARSZAWIE
czy ma to coś wspólnego z piwem, czy może tylko ze środkiem na przeczyszczenie???
Kałusz: Niestety, Karpiński nie miał nic wspólnego z piwem ( może tylko je pił..). Była to duża wytwórnia wody stołowej i oranżady w Warszawie, z oddziałem w Poznaniu.
Comment
-
-
Ekspertem nie jestem, ale butelka wygląda na Żywiecką.
Najlepiej jednak poczekać, aż wypowie się spec od butelek - Kałusz .pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Butelka bez wątpienia jest butelką browarnianą z Częstochowy ale raczej nie piwną. Przeźroczystego szkła nie używano zwykle do piwa tylko do różnych oranżadek i innych tym podobnych napitków, które często było produkowane przez browary ( czy Szwede takie robił niestety nie wiem).pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Jak się nie mylę to Szwede robił oranżadę."Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Wydaje mi się, że ta porterówka nie pochodzi z browaru żywieckiego. Wszystkie, które znam, mają wytłoczoną w szkle nazwę browaru - Arcyksiążęcy Browar w Żywcu, nawet te najstarsze, z końca XIX wieku. Butelka, o której dyskutujemy, wygląda mi na flaszkę angielską, bardzo zresztą starą - tak sądzę po wyglądzie szkła ( mam identyczną butelkę). Jest podobna do innej porterówki - z napisem "Barclay's porter" i ma taką samą sygnaturę huty na denku.
Co do drugiej flaszki - Szwede rzeczywiście robił oranżady. Na butelkach piwnych nazwa firmy jest nieco inna: z reguły tłoczony napis brzmi: Browar w Częstochowie dawniej K. Szwede. Poza tym rzeczywiście piwo zwykle lano do flaszek brązowych lub zielonych, co miało związek z jego trwałością, rzadzej do przezroczystych. Ale moim zdaniem nie była to żelazna reguła.sj
Comment
-
-
Kałusz - dziekuję za wyjaśnienia.Myślę,że jest to bardzo prawdopodobna teza,zwłaszcza biorąc pod uwagę denko butelki (taka sama sygnatura jak na Twojej butelce "Barclay's porter").
Co do kwestii kolorystyki piwnych butelek-w rzeczy samej-piwo z powodu trwałości lano zwłaszcza do ciemnych flaszek,ale w pełni się z Tobą zgadzam,co do stwierdzenia,iż nie było to regułą. Dla przykładu dołączam fotkę butelki "Żywiec - Porter". Natomiast moja butelka SZWEDE chyba rzeczywiście będzie po oranżadzie.. Pozdrawiam
Comment
-
Comment