Rudolf von Bihl szklany z cynowym wiekiem

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lyby
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.05
    • 1

Rudolf von Bihl szklany z cynowym wiekiem

Mam pytanie do znawców tematu starego szkła. Wszedłem niedawno w posiadanie (prezent) bardzo sympatycznego kufla o którym chciałbym sie dowiedzieć trochę więcej

Chciałbym ustalić orientacyjny wiek i pochodzenie.

Kufel wygląda na sztampowy, ale ma w sobie to coś , jest szklany, ciężki, z grubego szkła i z uchem. Do ucha jest przymocowane cynowe wieko (poprzez zawias) z grawerem Rudolf von Bihl (browar, właściciel kufla, nazwa knajpy...??), z boku kreska z grawerem 0,5l. Na denku widoczna sygnatura huty szkła (serce lub lisć złozony z pojedynczych punktów nadlanego szkła).

Czy ktos mógłby mi podać przynajmniej co to mogła być za huta szkła (znałbym pochodzenie i miałbym jakiś punkt zaczepienia)??

Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Łyby
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2564

Rudolf to pewnie właściciel kufla. Jego producentem jest firma August Walther und Söhne z Ottendorf - Okrilla.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

Related Topics

Collapse

• HaJni
      Przechowywanie szkła
      HaJni
      Zapewne wielu z kolekcjonerów szkła piwnego ma problem, gdzie przechowywać nadwyżkę szkła, duble. U mnie również doszło do tego, że nadwyżkę i podwójne egzemplarze, na prośbę... małżonki jestem zmuszony ewakuować z szaf, regałów. Mogę schować je tylko do piwnicy. I tu...
      2019-08-16, 16:39
    • Goglez
      Szkła z (prawdopodobnie) RFN
      Goglez
      Będę wdzięczny za jakieś informacje na ten temat, wiem tylko tyle, że mój ojciec je dostał kiedyś, nie wiem kiedy, prawdopodobnie od rodziny z RFN, być może w latach 80, on już nie żyje i nic więcej się nie dowiem. Nie wiem czy to coś rzadkiego czy nie, nawet nie mam pewności czy są...
      2023-03-18, 22:35
    • HaJni
      Poszukuję szkła
      HaJni
      Poszukuje szkła z Mołdawi i Kosowa. Po jednej sztuce w stanie bdb. W zamian inne szkło, Polska lub zagranica bądź wafle, też Polska i zagranica. Wiadomość na PW.
      2019-04-03, 12:24
    • Olguniecia55
      Kawałek szkła kryształowego.
      Olguniecia55
      Witam
      Mam kawałek szkła kryształowego w kolorze zielonym. Podejrzewam że jest to fragment kieliszka od wina lub szamopana. Szkło znalezione było w lesie.
      Z którego roku może być owy kryształ?
      Z góry dziękuję za udzieloną informację....
      2018-11-19, 17:29
    • grzeber
      Mołdawia, Ghindești, Str.Fabricii 1, Rockscor
      grzeber
      Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
      2025-01-25, 16:56
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...