Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Ja pamietam tylko lagera. Z etykiety nic nie wynikało, tylko na kapslu, na ząbkach, była informacja: Browar Głubczyce (choć też nie zawsze). Pamiętam, że gazety pisały o produkcji OSTRAVARA w Głubczycach na licencji. Niemodlin należał wtedy do Głubczyc i chyba jeszcze warzył. ????? To miał być sukces technologiczny i marketingowy - polski browar produkuje czechosłowackie piwo!
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Browar w Niemodlinie należał i należy do Zakładów Piwowarskich w Głubczycach. Obecnie jest nieczynny. W 1993 r. produkował piwa na licencji Ostrovara z Ostrawy w Czechach. Browar w Niemodlinie nie posiada własnego rozlewu i piwa były rozlewane poza browarem, w tym przypadku w Głubczycach. Na Ostrovara stosowano 2 rodzaje kapsli - które ja zaliczam jako Niemodlin. Nie jestem pewien czy w początkowym okresie produkcji/rozlewu nie uzywano orginalnych kapsli Ostrovara. Po zakończeniu współpracy z Ostrovarem w oparciu o doświadczenia z Ostrovar Lager produkowano w Niemodlinie 12 blg LAGER.
Nazwa Staropramen tytule wątku nie oznacza, że piwo warzone jest w Pradze, bo ostrawski browar z tego co wiem cały czas warzy piwo, tylko że na opakowaniach jest napisane, że producentem jest Staropramen na praskim Smichowie. Nonsens...
Lokal w stylu jaki znamy choćby z Warszawy. Tu podobnie kilka kranów własnych i parę gościnnych. Ceny od 3,5 do 7 EUR. Za różne pojemności, w tym 7 za pysznego imperial stouta w ilości 0,2 litra. Po dwóch małych piwach zostałem zagadnięty czemu nie jeszcze i od słowa do słowa zostałem...
Comment