Kapselek pochodzi z piwa kupionego w Miskolcu w hipermarkecie CORA. Nie było na nim żadnych danych wskazujących na producenta. U kolegi gregbeerka w temacie "Rarytasy na wymianę" opisany jest jako "głub" czyli (chyba) Głubczyce. Będę wdzięczny za pomoc.
Specjal - Polska czy Węgry ?
Collapse
X
-
Specjal - Polska czy Węgry ?
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netTagi: brak
-
-
Taż kupowałem to piwo w hipermarkcie CORA w Miskolcu (69 ft.). Już tam, między półkami i skrzynkami byłem przekonany, że to Głubczyce. Po szacie graficznej piwa i polskim kodzie paskowym. Po powrocie do domu sprawdziłem: data (rok) w koronie na etykiecie - 1856. To samo jest na Braxie, Karliku itd.
Comment
-
-
Od włąściciela pewnej knajpki w Bytomiu dowiedziałem się,że podobno Głubczyce są sprzedane Węgrom.I podobno całe cysterny piwa wyjeżdżają na Węgry.Jakoś nie chciało mi się wierzyć w to,a tu teraz sie okazuje,że w tym coś jednak jest.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Ale wszystko wskazuje na to, że piwo, z którego pochodzi ten kapsel nie wyjechało w cysternie tylko w butelkach. Sądzę że z tą sprzedażą browaru Węgrom to przesada, ktoś z forumowiczów dawno by to wytropił. Moja koncepcja jest taka: od pewnego czasu Głubczyce specjalizują się w produkcji piwa dla sieci supermarketów a te jak wiadomo są podnadnarodowe. Jeśli produkty piwopodobne z Głubczyc mozna kupić w polskim Lidlu, Biedronce, Tesco, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby można je było kupić w ich odpowiednikach, w bratnich krajach dawnego obozu socjalistycznego gdzie pewnie tak jak w naszych marketach dużo ważniejsza od zawartości jest cena.
Comment
-
-
Może i masz rację ale właściciel knajpki twierdził,że te informacje pochodzą od przedstawicieli handlowych Głubczyc.
I jeszcze ciekawostka.Przedtawiciele Głubczyc rozprowadzają też piwa Kipera.Zawsze myślałem,że sie nie sprzedaje piwa konkurencji.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
To są Głubczyce, a etykieta do tego kapsla jest tu: http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=21961
Comment
-
Comment