"Stary Kraków"-browar restauracyjny czy tylko restauracja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Tak, miałbyś rację, gdyby nie to, że to są dwa osobne podmioty i krzywdzącym jest przypisywanie sukcesu Smoczego piwa Relakspolowi, który tylko wydzierżawił lokal i sprzęt! Uwarunkownia prawne się dla was nie liczą??
    To wcale nie musi być jednoznaczne z przypisywaniem sukcesu "Smoczego piwa Relakspolowi".
    Dla mnie istotne jest TAKŻE miejsce warzenia. Dlatego segreguję tak, a nie inaczej, co nie oznacza, że nie zauważam odrębności podmiotu warzącego i jego produktu. Dla mnie to ten sam browar, ale osobny rozdział.
    Last edited by adam16; 2005-12-26, 10:54.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

      #17
      Kryteria klasyfikacji Marusi ("receptura" "wytwór") wydają mi się bardziej sentymentalne niż praktyczne.
      Ja bym je raczej nazwał dopełniające lub pomocnicze. Przecież nawet tak sformalizowana dziedzina jak prawo posiłkuje się czasem zwyczajem czy tradycją. W naszym problemie jest to jak najbardziej na miejscu.
      wg takich np kryteriów piwo Frater trzeba by liczyć jako piwo ze Szczyrzyca a nie z Kielc a piwo np Krolewskie nadal warzone było by w Warszawie a nie w Warce..
      To nadinterpretacja. Jak by Cystersi ze Strzyżyca założyli browar (firmę) i pojechali do Kielc robić piwo, to mielibyśmy analogię. Wtedy można by powiedzieć o piwie produkowanym przez Szczyżycki browar Cystersów w Kielcach.
      Jak już jesteśmy przy Kielcach, a wyznacznikiem porządkowania ma być fizycznie browar to mam pytanie. Belgia początkowo warzyła w starym browarze, a następnie kupiła teren w innym miejscu, wybudowała browar, tam przeniosła produkcję, a stary sprzedała. Czy kolektybilia Belgii należy podzielić na "Kielce stare i nowe"? (niestety pożyczyłem książkę i nie moę sprawdzić dokładnie, ale jeśli by nie warzyli początkowo w starym to proszę potraktować to jako pytanie teoretyczne).
      Drógie pytanie. Była w Warszawie Soma. Miała się przenosić. Jak by właściciel ją teraz otwarł, oczywiście w innym miejscu i załużmy z nowum sprzętem, załogą i asortymentem, ale starą nazwą, czy to nowy browar? Czy stary?
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

      Comment

      • Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

        #18
        [QUOTE=Shlangbaum]W takim samym razie puszkowego Racibora robi Imielin

        "Druga sprawa to to, że jest to osobna firma , mająca osobną koncesję i osobno płaci ona akcyzę, to jest istotne a nie czyj jest budynek. Budynek też nie należy do Relakspola tylko do pana Siudka, tym samym tropem można by powiedzieć, że nie ma browaru Relakspol."


        To nie jest jednoznaczne.
        Jaką koncesję Szanowny Kolega ma na myśli?
        Last edited by Krzysztof; 2005-12-26, 11:04.
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #19
          A dlaczego nie chcecie zauważyc, że jedno miejsce nie implikuje jednego browaru? W tym samym miejscu spokojnie mogą znajdować się dwa oddzielne browary, posiadające odrębną osobowość prawną, a tylko dzielące się miejscem i sprzętem. Dla mnie najistotniejszym kryterium przesądzającym o rozdzielności browarów jest włśnie osobowość prawna, jak to zresztą pisała Marusia.
          Hipotezy że Stary Kraków to nowa marka browaru Relskspol wprawiają mnie w sporą wesołość. Gdyby browar Relakspol chciał wprowadzić piwa z wyższej półki (co wydaje mi się mało prawdopodobne, zważywszy na to, że nikt tam chyba nie słyszał o dziale marketingu), to na pewno nie postawiłby na nieznane w Polsce piwa brytyjskie. Relacja Relakspolu ze Starym Krakowem to po prostu obopólny interes. Relakspol dostaje kasę za dzierżawę miejsca i sprzętu, a Staremu Krakowowi i tak się to opłaca, bo nie musi inwestować we własny sprzęt.
          Pomysł na browar taki jak Stary Kraków nie wypaliłby gdyby pomysłodawca nie wszedł we współpracę z istniejącym browarem. Ale tylko współpracę.
          A tak nawiasem mówiac, w jeszcze większą wesołość wprawia mnie tytuł tematu. Zastanawiam się, drogi Cooperze, skąd wziąłeś pomysł że Stary Kraków to restauracja albo browar restauracyjny? Intryguje mnie to coraz bardziej

          Comment

          • Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

            #20
            Browar Stary Krakow jest jedynie na papierze. Nieistnieje fizycznie. Nieposiada wlasnego sprzetu wiec jak mozna go nazwac "browarem"?
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #21
              Dla mnie sprawa jest prosta jak drut - Stary Kraków jest tylko marką handlową, a wszystkie akcesoria kolekcjonerskie pod tym tytułem należy zaklasyfikować do browaru Relakspol, jako że w nim sa produkowane.

              Podobna sytuacja miała miejsce w Kielcach. Było tam i jest warzone piwo Grunengold. Nie było to jednak piwo produkowane przez właściciela browaru, spółkę "Browar Belgia sp. z o. o.", a przez poprzedniego właściciela, który na mocy umowy produkował tam piwo pod taką własnie marką i sprzedawał własną siecią dystrybucji na lokalnym rynku. Kilka miesięcy temu dość głośno było o wykupie tej marki przez właścicieli browaru. Czy ktokolwiek wydziela markę Grunengold jako osobny browar?

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                Browar Stary Krakow jest jedynie na papierze. Nieistnieje fizycznie. Nieposiada wlasnego sprzetu wiec jak mozna go nazwac "browarem"?
                Może dlatego, że robi własne piwo. Choć robi je w fizycznie istniejącym browarze Relakspol.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                  Browar Stary Krakow jest jedynie na papierze. Nieistnieje fizycznie. Nieposiada wlasnego sprzetu wiec jak mozna go nazwac "browarem"?
                  Kiepska argumentacja. A gdyby jakiś browar dzierżawił pomieszczenie i wziął w leasing sprzęt, to zapewne nazwałbyś go już browarem? Tyle że jedyna róznica ze Starym Krakowem polegałaby na tym, że nie musiałby dzielić się pomieszczeniem z innym podmiotem.

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #24
                    Krzysiu, z Grunengoldem jest taka sama sytuacja jak z piwami produkowanymi na zlecenie sieci handlowych. Jest to produkcja kontraktowa, różniąca się znacznie od sytuacji Starego Krakowa.

                    Comment

                    • biermann
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.09
                      • 2552

                      #25
                      Taka dygresja... jeśli budynek nie jest istotny to dlaczego etykiety z Browaru Chociwel tego dawnego - "Amber" przed zakupem go przez Okocim i obecnego należącego do "Sonag sp. z o.o." są zaliczane jako jeden browar. Sytuacja analogiczna jak w Krakowie tylko rozciągnięta w czasie...
                      Last edited by biermann; 2005-12-26, 11:23.
                      "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                      Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                      Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                      Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                      Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                        Krzysiu, z Grunengoldem jest taka sama sytuacja jak z piwami produkowanymi na zlecenie sieci handlowych. Jest to produkcja kontraktowa, różniąca się znacznie od sytuacji Starego Krakowa.
                        Nieprawda, piwa były warzone na sprzęcie i przez pracowników browaru, ale wg odrębnej receptury i z odrębnym rozliczeniem surowców i kosztów.

                        Comment

                        • Twilight_Alehouse
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.06
                          • 6310

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Nieprawda, piwa były warzone na sprzęcie i przez pracowników browaru, ale wg odrębnej receptury i z odrębnym rozliczeniem surowców i kosztów.
                          Ale tak przecież można zdefiniować również produkcję piw marketowych.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

                            #28
                            Inny przykład - piwa Kiper, produkowane w Suwałkach dla Sulimara, zalicza się do Suwałk. Takie same Kipery, ale warzone już w Piotrkowie, zalicza się do Piotrkowa.

                            Takich marek jest dziesiątki. Piast to dalej Wrocław?

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2736

                              #29
                              Ja się powtórzę:
                              To prawda, że SK brakuje kluczowego atrybutu - browaru (fizycznie), ale podpisywanie go pod hurtowych odbiorców w rodzaju Kiper (dawniej), Jako (chyba nadal), czy Bomark też jest naginaniem faktów. Nie słyszałem żeby Kiper wypożyczał sprzęt w Broważe Północnym, albo Jako w Belgii. Oni kupowali piwo, rozlewali i dawali swoje opakowanie firmowe. Stary Kraków je waży[/B].
                              A Piast to już tylko marka Carlsberga. Ani fizycznie browar, ani "na papierze". Niestety.
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              • Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

                                #30
                                Oddzielny browar ma odzielna warzelnię itd....
                                Last edited by Krzysztof; 2005-12-26, 11:56.
                                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                                www.twojmalybrowar.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X