Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
"Stary Kraków"-browar restauracyjny czy tylko restauracja?
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaDodatkowo dyskusja jest o tyle akademicka, że Relakspol nie ma swoich podstawek, a więc nie ma mowy o dokładaniu lub zabieraniu Relakspoolowi/Staremu* sztuk.
Tak jak becik napisał co byśmy tu nie wymyślili każdy zrobi po swojemu.
Zamieszanie będzie dopiero jeśli R też wypuści swoje podstawki a za kilka lat
za zbieranie wezmą się nowi ludzie.
* niepotrzebne skreślić
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikA co z przejęciem całkowitym Relakspolu przez SK? Ten pierwszy później wykazywany byłby jako zamknięty? Czy jednak byłby kontynuacją?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
UWAGA!!! BĘDĘ SIĘ NARAŻAŁ
Wszystkim tym, którzy tak zawzięcie bronią swoich racji za Relakspolem , czy też Browarem Starym proponuję: zgłoście się do wiadomego posła. Niech powoła sejmową komisję do tak WAŻNEJ kwestii.
Czy Wy wszyscy nie powariowaliście??
Zejdźcie na ziemię.
Kolekcjonerstwo to ma być PRZYJEMNOŚĆ a nie kara za grzechy.
Orient na rynku piwnym trzeba mieć, ale bez przesady.
Natomiast myśl, że niedługo bez napisanego doktoratu z historii najnowszej browarnictwa nie da się zbierać czegokolwiek związanego z piwem, to jakiś absurd. Czy biorąc jakąkolwiek podstawkę, etykietę, kapsel czy inny gadżet do ręki, muszę wiedzieć, że dany browar tak a tak nazywał się do 22.04.1547r. do godz. 19.34, a później to już był siaki-sraki. To paranoja.
Rozprawiacie, czyj sprzęt, czyje przepisy, kto płaci akcyzy a kto się skasztanił na schodach.
Nie ośmieszajcie się. TO JEST WAŻNE, ale dla kolekcjonera nie najważniejsze.
Już teraz człowiek głupieje nad tymi kiperami (Piotrków, czy Suwałki?), Królewskie to Warszawa, a może Bydgoszcz, a może ....?
Jak dla Was jest to sprawa honoru, czy uważacie, że od tego zależy gospodarka kraju, to sobie możecie te Stare browary zaliczać nawet do przedwojennego Szczecinka.
Ja aby nie zwariować od nowego roku (teraz nie mam tyle czasu) będę brał pod uwagę, to co napisane jest na podstawce.
Browar stary - to browar stary.
Kiper - niezależnie od czasu wydania - to Piotrków.
Królewskie - nawet wydane za 10 lat ) jeśli nie będzie napisane na niej, że jest z innego browaru, będę trzymał z Warszawą.
Piast – u mnie ma miejsce we Wrocławiu.
Itd. Itp.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
SPOCZNIJ!!
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Przy SK w BrowarBizie będzie adnotacja o charakterze tego "tworu"
Są browary duże, małe, resteuracyjne, proponuję wprowadzić pojęcie browaru bezdomnego.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysztofPiwo tak czy inanaczej będzie wyprodukowane w browarze X na Twoje zlecenie.
Czy Twoim zdaniem jeśli zamówię u Ciebie piwo(zrobisz piwo na moje zlecenie) to to samo, jak ja zrobie piwo na Twoim sprzęcie?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcJakoś do mnie to nie przemawia, że piwo które robię, nie jest moim piwem, bo nie mam warunków u siebie na warzenie, a mam tylko refcepturę i składniki, oraz sam warzę.
Czy Twoim zdaniem jeśli zamówię u Ciebie piwo(zrobisz piwo na moje zlecenie) to to samo, jak ja zrobie piwo na Twoim sprzęcie?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Wypowiedź Ahumby (niestety) nie sprowadziła tej dyskusji na ziemię.
Hehehe... jakie to typowe dla naszego kraju...
Podobne "problemy" często mają nasi politycy...
A więc, dolewając oliwy do ognia, przypomnę, że całkiem niedawno z tej twórczej dyskusji wynikało, że browarem jest ten, kto za wyprodukowane piwo zapłaci akcyzę, a nie ten czyjego są gary do warzenia (czy jakieś tam surowce, receptura i piwowar)...
O rany! Jak to dobrze, że nie jestem birofilem.
PS.
Zaraz zadzwonię do mojego kolegi, Misiaczka, który "wydzierżawił" przed świętami mój sprzęt. Co by się nie pomylił czyja to jest warka. A skoro tak, to kto ma do niej wyłączne prawa!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztofbez względu kto będzie obsługiwał urządzenia piwo zostanie uwarzone dzięki linii technologicznej w konkretnym browarze. Receptura jest sprawą umowną...
Tylko od tego zależy jakość piwa?-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WESWedług Ciebie, linia technologiczna (czyt. lokalizacja linii) jest najważniejsza?
Tylko od tego zależy jakość piwa?Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WESWedług Ciebie, linia technologiczna (czyt. lokalizacja linii) jest najważniejsza?
Tylko od tego zależy jakość piwa?
Jakość piwa to skład wielu czynników: słód, chmiel, woda, chłód, drożdże, głowa piwowara i czas oraz sprzęt umozliwiający przeprowadzenie procesu w określonych parametrach i przy zachowaniu czystości. Jednym słowem wszystko ma wpływ....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztofnp. zakład, który posiada linie do produkcji piwa
skład wielu czynników: ... ... ... oraz sprzęt umozliwiający przeprowadzenie procesu
Jednym słowem wszystko ma wpływ....
Sprzęt nazywamy browarem?
Czy całość organizacji, w skład której wchodzą również m.in. sprzęty (własne lub wydzierżawione)?-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WESTo jak jest?
Sprzęt nazywamy browarem?
Czy całość organizacji, w skład której wchodzą również m.in. sprzęty (własne lub wydzierżawione)?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
No i ja bardzo podobnie patrze. Nie interesuje mnie kto jest wlascicielem. Ale browar dla mnie to sprzet w budynku. Nazwa Relaksopol czy jedynie adres browaru Relaksopol to dla mnie to samo."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
Comment