"Stary Kraków"-browar restauracyjny czy tylko restauracja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
    (...) Relakspoolowi/Staremu* sztuk.

    * niepotrzebne skreślić (...)
    Nie trzeba moim zdaniem skreślać, przecież może być to browar Relakspol/Stary Kraków, czyli 2 w 1
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • cororo
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.04
      • 766

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba
      Dodatkowo dyskusja jest o tyle akademicka, że Relakspol nie ma swoich podstawek, a więc nie ma mowy o dokładaniu lub zabieraniu Relakspoolowi/Staremu* sztuk.
      Tak jak becik napisał co byśmy tu nie wymyślili każdy zrobi po swojemu.
      Zamieszanie będzie dopiero jeśli R też wypuści swoje podstawki a za kilka lat
      za zbieranie wezmą się nowi ludzie.

      * niepotrzebne skreślić
      Rekalspol przecież ma swoje podstawki.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23926

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        A co z przejęciem całkowitym Relakspolu przez SK? Ten pierwszy później wykazywany byłby jako zamknięty? Czy jednak byłby kontynuacją?
        Co w takim przypadku? nic. Jak dojdzie do tego wtedy będę się zastanawiał, teraz nie ma potrzeby martwienia się takimi szczegółami na zapas. Przypadek SK traktuję jako ewenement i swego rodzaju kuriozum i nie twierdzę że kiedyś zdania na ten temat nie zmienię. Z technicznego punktu widzenia nie mogę tak czy siak w bazie danych obu tworów trzymać pod jednym dachem.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Ahumba
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛
          • 2001.05
          • 9055

          #94
          UWAGA!!! BĘDĘ SIĘ NARAŻAŁ

          Wszystkim tym, którzy tak zawzięcie bronią swoich racji za Relakspolem , czy też Browarem Starym proponuję: zgłoście się do wiadomego posła. Niech powoła sejmową komisję do tak WAŻNEJ kwestii.

          Czy Wy wszyscy nie powariowaliście??
          Zejdźcie na ziemię.

          Kolekcjonerstwo to ma być PRZYJEMNOŚĆ a nie kara za grzechy.
          Orient na rynku piwnym trzeba mieć, ale bez przesady.

          Natomiast myśl, że niedługo bez napisanego doktoratu z historii najnowszej browarnictwa nie da się zbierać czegokolwiek związanego z piwem, to jakiś absurd. Czy biorąc jakąkolwiek podstawkę, etykietę, kapsel czy inny gadżet do ręki, muszę wiedzieć, że dany browar tak a tak nazywał się do 22.04.1547r. do godz. 19.34, a później to już był siaki-sraki. To paranoja.

          Rozprawiacie, czyj sprzęt, czyje przepisy, kto płaci akcyzy a kto się skasztanił na schodach.
          Nie ośmieszajcie się. TO JEST WAŻNE, ale dla kolekcjonera nie najważniejsze.

          Już teraz człowiek głupieje nad tymi kiperami (Piotrków, czy Suwałki?), Królewskie to Warszawa, a może Bydgoszcz, a może ....?

          Jak dla Was jest to sprawa honoru, czy uważacie, że od tego zależy gospodarka kraju, to sobie możecie te Stare browary zaliczać nawet do przedwojennego Szczecinka.
          Ja aby nie zwariować od nowego roku (teraz nie mam tyle czasu) będę brał pod uwagę, to co napisane jest na podstawce.
          Browar stary - to browar stary.
          Kiper - niezależnie od czasu wydania - to Piotrków.
          Królewskie - nawet wydane za 10 lat ) jeśli nie będzie napisane na niej, że jest z innego browaru, będę trzymał z Warszawą.
          Piast – u mnie ma miejsce we Wrocławiu.
          Itd. Itp.
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

          Comment

          • becik
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

            #95
            SPOCZNIJ!!


            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

            Comment

            • MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2736

              #96
              Przy SK w BrowarBizie będzie adnotacja o charakterze tego "tworu"
              Prypominam swoją propozycję

              Są browary duże, małe, resteuracyjne, proponuję wprowadzić pojęcie browaru bezdomnego.
              Nazwę trzeba by przemyśleć. Może kontraktowy?
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                Piwo tak czy inanaczej będzie wyprodukowane w browarze X na Twoje zlecenie.
                Jakoś do mnie to nie przemawia, że piwo które robię, nie jest moim piwem, bo nie mam warunków u siebie na warzenie, a mam tylko refcepturę i składniki, oraz sam warzę.

                Czy Twoim zdaniem jeśli zamówię u Ciebie piwo(zrobisz piwo na moje zlecenie) to to samo, jak ja zrobie piwo na Twoim sprzęcie?

                Comment

                • Krzysztof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.04
                  • 1689

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                  Jakoś do mnie to nie przemawia, że piwo które robię, nie jest moim piwem, bo nie mam warunków u siebie na warzenie, a mam tylko refcepturę i składniki, oraz sam warzę.

                  Czy Twoim zdaniem jeśli zamówię u Ciebie piwo(zrobisz piwo na moje zlecenie) to to samo, jak ja zrobie piwo na Twoim sprzęcie?
                  Odpowiadając na Twoje pytanie: bez względu kto będzie obsługiwał urządzenia piwo zostanie uwarzone dzięki linii technologicznej w konkretnym browarze. Receptura jest sprawą umowną...
                  Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                  www.twojmalybrowar.pl

                  Comment

                  • Wielki_B
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.02
                    • 1968

                    #99
                    Wypowiedź Ahumby (niestety) nie sprowadziła tej dyskusji na ziemię.
                    Hehehe... jakie to typowe dla naszego kraju...
                    Podobne "problemy" często mają nasi politycy...

                    A więc, dolewając oliwy do ognia, przypomnę, że całkiem niedawno z tej twórczej dyskusji wynikało, że browarem jest ten, kto za wyprodukowane piwo zapłaci akcyzę, a nie ten czyjego są gary do warzenia (czy jakieś tam surowce, receptura i piwowar)...

                    O rany! Jak to dobrze, że nie jestem birofilem.
                    PS.
                    Zaraz zadzwonię do mojego kolegi, Misiaczka, który "wydzierżawił" przed świętami mój sprzęt. Co by się nie pomylił czyja to jest warka. A skoro tak, to kto ma do niej wyłączne prawa!

                    Comment

                    • WES
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2003.11
                      • 111

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                      bez względu kto będzie obsługiwał urządzenia piwo zostanie uwarzone dzięki linii technologicznej w konkretnym browarze. Receptura jest sprawą umowną...
                      Według Ciebie, linia technologiczna (czyt. lokalizacja linii) jest najważniejsza?
                      Tylko od tego zależy jakość piwa?
                      -
                      Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                      Comment

                      • becik
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍼🍼
                        • 2002.07
                        • 14999

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                        Według Ciebie, linia technologiczna (czyt. lokalizacja linii) jest najważniejsza?
                        Tylko od tego zależy jakość piwa?
                        surowce, czystość, woda itp, i na pewno dobra ręka
                        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                        Comment

                        • Krzysztof
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.04
                          • 1689

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                          Według Ciebie, linia technologiczna (czyt. lokalizacja linii) jest najważniejsza?
                          Tylko od tego zależy jakość piwa?
                          Dla mnie browarem jest .... np. zakład, który posiada linie do produkcji piwa.

                          Jakość piwa to skład wielu czynników: słód, chmiel, woda, chłód, drożdże, głowa piwowara i czas oraz sprzęt umozliwiający przeprowadzenie procesu w określonych parametrach i przy zachowaniu czystości. Jednym słowem wszystko ma wpływ....
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          • WES
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.11
                            • 111

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                            np. zakład, który posiada linie do produkcji piwa
                            skład wielu czynników: ... ... ... oraz sprzęt umozliwiający przeprowadzenie procesu
                            Jednym słowem wszystko ma wpływ....
                            To jak jest?
                            Sprzęt nazywamy browarem?
                            Czy całość organizacji, w skład której wchodzą również m.in. sprzęty (własne lub wydzierżawione)?
                            -
                            Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie

                            Comment

                            • Krzysztof
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.04
                              • 1689

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WES
                              To jak jest?
                              Sprzęt nazywamy browarem?
                              Czy całość organizacji, w skład której wchodzą również m.in. sprzęty (własne lub wydzierżawione)?
                              Oczywiście że sprzet nazywamy browarem. Pod pojeciem sprzęt kryje się wszystko co jest potrzebne do produkcji piwa. Jeżeli nie ma sprzętu to najlepsi fachowcy nic nie zrobią....
                              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                              www.twojmalybrowar.pl

                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                No i ja bardzo podobnie patrze. Nie interesuje mnie kto jest wlascicielem. Ale browar dla mnie to sprzet w budynku. Nazwa Relaksopol czy jedynie adres browaru Relaksopol to dla mnie to samo.
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X