"Stary Kraków"-browar restauracyjny czy tylko restauracja?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cielak
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 2890

Jezeli SK to Relakspol, to jak jest np: z Tyskim które jest warzone w Tychach jak i Poznaniu, jak i Okocim warzą w Brzesku jak i Bosmanie.
    Nie chce mi się czytać tylu wypowiedzi, a więc jak poznać np: po etykiecie , czy kapslu, a może smaku, gdzie jest warzone?
    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
      Jezeli SK to Relakspol, to jak jest np: z Tyskim które jest warzone w Tychach jak i Poznaniu, jak i Okocim warzą w Brzesku jak i Bosmanie.
      Nie chce mi się czytać tylu wypowiedzi, a więc jak poznać np: po etykiecie , czy kapslu, a może smaku, gdzie jest warzone?
      Na zasadzie 1 przykładu - Warki
      Wiadomo, Warka Jasna butelkowa jest warzona zarówno w Warce jak i w Elblągu, infomacji na czystych nienaklejonych etykietach nie ma. Kolekcjonerzy takie więc zaliczają do browaru matki czyli do Warki. Natomiast informacja skąd jest piwo zawarta jest na stemplu/nadruku na kontretykiecie na naklejonym już wzorze, wtedy mając potwierdzenie wzór dokłada się do Elbląga.Tak mam np w zbiorze Królewskiego portera z Rakszawy, ściągniętego z butelki z rakszawskim stemplem na kontrze.
      I tu pojawia się pewna nielogiczność na browar.biz. Porter królewski i rakszawski są wpisane w dwa browary, i to jest prawidłowe, gdyż w smaku te dwa piwa były zupełne różne.
      Kilka lat temu zgłaszałem ART-owi sugestię aby jednak wydzielić Warki i inne piwa warzone w kilku browarach jako różne bo np Warka z Elbląga, a Warka z Warki to są dwa zupełne rózne piwa w smaku, do tej pory nie rozumiem dlatego nie ma takiego podziału tylko wszystkie są wrzucone do jednego worka. Jedne piwa są podzielone, inne nie.
      Dlatego też kolejny problem z SK to tylko niezależność biurokratyczna, browar jest tam gdzie sie piwo warzy, a nie tam gdzie mieści się siedziba zarządu jakiegoś podmiotu gospodarczego. Dlatego na browarze SK i Relakspol będąwykazywane jako dwa różne browary, a wiele innych osób (wśród nich i ja) będzie to traktować nadal jako jeden browar.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysztof
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.04
        • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        niestety nie zniknie, bo ma odrębną osobowość prawną. Jak kto przyporządkuje we własnym segregatorze etykietki czy inne kolektybilia jest jego własną sprawą. Przy SK w BrowarBizie będzie adnotacja o charakterze tego "tworu", ale na pewno nie bedzie podpięty pod Relakspol.

Zastanawiam się czy nie powinno się załozyć następnego browaru w swojej kolekcji np. Carlsberg Polska ul. Bokserska. Cóż osobowość prawną posiada.... Dalej Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec. Zaraz się okaże że "browarów" w Warszawie posiadającą osobowość prawną jest kilka....
        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
          Oczywiście informacje są zakodowane. Zwróc się do producentów z pytaniem jako konsument. Może otrzymasz odpowiedź.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

Comment

• becik
            🍼🍼
            • 2002.07
            • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
            Zastanawiam się czy nie powinno się załozyć następnego browaru w swojej kolekcji np. Carlsberg Polska ul. Bokserska. Cóż osobowość prawną posiada.... Dalej Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec. Zaraz się okaże że "browarów" w Warszawie posiadającą osobowość prawną jest kilka....
            Warszawa znów będzie piwną potęgą, dwa browary więcej.
            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
              Warszawa znów będzie piwną potęgą, dwa browary więcej.

Van Pur też miał adres na Krochmalnej.... Może wspólnie Piotrze na zakończenie roku doliczymy sie kilku browarów w Warszawie....
              Last edited by Krzysztof; 2005-12-31, 14:13.
              www.twojmalybrowar.pl

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

becik:
                Wiadomo, Warka Jasna butelkowa jest warzona zarówno w Warce jak i w Elblągu, infomacji na czystych nienaklejonych etykietach nie ma. Kolekcjonerzy takie więc zaliczają do browaru matki czyli do Warki. Natomiast informacja skąd jest piwo zawarta jest na stemplu/nadruku na kontretykiecie na naklejonym już wzorze, wtedy mając potwierdzenie wzór dokłada się do Elbląga.
                Czyli mam rozumieć, że jak kupię sobie elbląską Warkę to kapsel (ponieważ nie zawiera info, że z Elbląga) mam dodać do matki, czyli Warki?
                Przecież to jawne zaprzeczenie metody kolektybilia należą do browaru (producenta)!
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                  becik:

Czyli mam rozumieć, że jak kupię sobie elbląską Warkę to kapsel (ponieważ nie zawiera info, że z Elbląga) mam dodać do matki, czyli Warki?
                  Przecież to jawne zaprzeczenie metody kolektybilia należą do browaru (producenta)!

w zbieranie kaspli sie nie bawię ale jesli miałbym butelkę o której wiadomo, że pochodzi z Elbląga to taki kapsel zaliczyłbym też do EB.
                  Tak było w przypadku portera zywieckiego z Żywca i Cieszyna, etykiety główne identyczne, segreguje się je tylko i wyłącznie na podstawie kontretykiety. Kapsle mimo, że identyczne to jak ja bym je zbierał to napewno jeden miałbym w kolekcji z Zywca, drugi w kolekcji z Cieszyna. Bo faktem jest, że oba browary miały ten kapsel na piwo warzone u nich,czy uważasz, że to jest nieprawidłowe?

Ale nie odbiegajmy od dyskusji w temacie głównym czyli SK browar czy nie.
                  Idąc słusznym tropem Krzysztofa do Warszawy powinno się dodać już 3 browary, w myśl zasady, żę ważna jest osobowość prawna a nie miejsce warzenia.
                  Last edited by becik; 2005-12-31, 15:16.

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
                    sprawa jest prosta - nie marnuj czasu na zastanawianie się nad tym.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                      Ale nie odbiegajmy od dyskusji w temacie głównym czyli SK browar czy nie.
                      Idąc słusznym tropem Krzysztofa do Warszawy powinno się dodać już 3 browary, w myśl zasady, żę ważna jest osobowość prawna a nie miejsce warzenia.
                      to o czym wspominasz Ty i Krzysztof nijak ma się do sprawy SK. Podany przykład Carlsberga jest o kant stołu rozbić, bo oni są właścicielem prawnym trzech browarów, które jako takiej niezależnej osobowości prawnej nie posiadają
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

to o czym wspominasz Ty i Krzysztof nijak ma się do sprawy SK. Podany przykład Carlsberga jest o kant stołu rozbić, bo oni są właścicielem prawnym trzech browarów, które jako takiej niezależnej osobowości prawnej nie posiadają
                        Ten dla odmiany ma osobowość prawną bez Browaru... w sensie zakładu produkcyjnego.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

becik:

Kapsle mimo, że identyczne to jak ja bym je zbierał to napewno jeden miałbym w kolekcji z Zywca, drugi w kolekcji z Cieszyna. Bo faktem jest, że oba browary miały ten kapsel na piwo warzone u nich,czy uważasz, że to jest nieprawidłowe?
                          Oczywiście, że by było prawidłowe. Tylko czy ma sens?
                          Moim zdaniem ta metoda niestety nie radzi sobie z koncernami, takimi samymi kapslami do różnych piw, kolektybiliami rozlewni, które lały niewiadomo co i kiedy itp. Aby to ogarnąć są stosowane różne kruczki, wybiegi, ustaleni czy wyjątki. I ja ze wszystkim tym się zgadzam. Paradoksalnie metoda ta właściwie radzi sobie ze Starym Krakowem . Ale w tym konkretnym przypadku proponuję właśnie taki wyjątek. Postawić osobowość prawną ponad miejscem produkcji. Po co? Żeby uwypuklić odrębność SK i brak punktów wspólnych z Relakspolem (poza browarem ).
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• becik
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Więc z Kokanina zróbmy browar, ma osobowość prawną? Ma. Ma "browar" w nazwie? Ma. Warzy piwo w innym browarze? Warzy, co więcej, rozlewa je u siebie.

ps. w sumie każda rozlewnia może być traktowana jako browar....
                            Last edited by becik; 2005-12-31, 17:33.

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Przypomniał mi się temat Bojanowa. Były dwa byty prawne: Browar Bojanowo w Likwidacji, zarządzany przez syndyka masy upadłościowej, oraz Browar Szwejk, zarządzany przez Jędrzejewskiego, który dzierżawił od syndyka przedsiębiorstwo browaru, sam kupował surowce, sam warzył i sam sprzedawał. Czy ktoś dzieli Bojanowo na dwa różne browary? Nie, bo to nie ma sensu. Dla celów kolekcjonerskich, a o tym cały czas mowa, browar równa się zakład i maszyny.

Comment

• Cooper
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🍼🍼
                                • 2002.11
                                • 6056

Dziękuję za burzliwą polemikę na założonym przezemnie poście. Przeczytałem dokładnie Wasze opinie i sugerując się opinią większości ale - również - i opierając się na własnych kryteriach oceny "co jest samodzielnym browarem a co nie" , ostatecznie zaklasyfikowałem (na potrzeby prowadzonej przeze mnie ankiety) twór Browar Stary Kraków i browar Relakspol jako jeden browar i tak będzie figurował na ankiecie. Być może dołączę jakiś opis wyjaśniający do tej sprawy. Wiem od kolegi Benego że w taki sam sposób będzie klasyfikowal podstawki w swoim katalogu.
                                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

Przetwarzanie...
                                X