Identyfikacja porcelanki.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Juby_piwosz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 254

Identyfikacja porcelanki.

Wpadła mi w ręce porcelanka z Löwenbergu (Lwówka śl.) lecz mam nie mam pojęcia czyego była zamknięciem: wody, oranżady, piwa? Napisy na niej to: G. SAUER NACHE LÖWENBERG Jestem dyletantem absolutnym w dziedzinie porcelanek, ale interesuje mnie wszystko, co związane jest z browarem w Lwówku Śląskim więc w komplecie z Hohbergiem dostałem i ten egzemplarz. Jest on o tyle ciekawym obiektem, że posiada także jakieś napisy. wydaje mi się, że na obwodzie napisane jest: P SCHUTZLER- na górze - BER - czytelne, a później , być może - LIN - lecz końcówki bardziej się domyslam niż można odczytać. W środku wydaje mi się, że jest: & Cº z maleńka poziomą kreseczką pod maleńkim 'o', co każe się domyślać oznaczenia spółki, poniżej: C.22.
    Attached Files
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

nie wniose tu specjalnie nic nowego do tej materii ale powiem jedynie iz skan B to po prostu sygnatura wytworni zamkniec. Widzialem juz takie na porcelankach ze "skrzydelkami" a na takiej - pierwszy raz.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Nie NACHE, a NACHF. - skrót od Nachfolger, czyli następcy - często spotykane sformułowanie w wypadku, gdy nowy właściciel pozostawiał poprzednią nazwę firmy.

Georg Sauer to lwówecka hurtownia piwa i wytwórnia napojów i wód stołowych. Na podstawie drugiej fotki sądzę, że jest to rzadkiego typu porcelanka o lejkowatej szyjce i płaskiej główce w kształcie krążka.
      Last edited by Krzysiu; 2006-03-04, 21:12.

Comment

Przetwarzanie...
      X