D7 - to nie jest podstawka PIWNA!
Collapse
X
-
Mam podobne zdanie jak zulu. Marka została stworzona dla cydru a następnie ze względów znanych tylko browarowi przejęta przez piwo. Jeżeli nazwa została przejęta to tym samym i cały brand związany z nią. Taka jest moja ocena tego faktu.
-
-
Jesli faktycznie były dwie partie (wino, piwo) to sytuacja z zaliczeniem podstawki w pewnym sensie jest bardzo podobna do Hausta. Tam też zaliczono "na wyrost" podstawkę minibrowaru, podczas gdy w tamtym czasie Haust nie warzył piwa. Z tego co piszecie wynika że Kiper najpierw stworzył markę (cider), a po pewnym czasie z jakiś powodów (nie sądze że były to zapasy puszek, raczej słaba popularnośc trunku) zmienił produkt kryjący sie pod tą markę na piwo. Możliwe że przyczyna mogła być też zupełnie inna - postanowiono wykorzystać popularność marki do sprzedaży tańszego w produkcji piwa. W każdym razie cały tak zwany "brand" razem z plakatami, podstawkami, etykietami, puszkami itp stał się piwny. I już.
Leave a comment:
-
-
Chciałbym zwrócić uwagę na wypowiedź kolegi "hipmena" on dał odpowiedź na moje pytanie. NIE PODLEGA WĄTPLIWOŚCI ZASÓB JEGO WIEDZY W TYM TEMACIE. Podstawka i plakaty powstała do pierwszej partii ( bez naklejki ), w której było wino. Natomiast piwo było wlane do puszek, które zostały ( o czym przyznam nie wiedziałem ). Co do określenia czy można podstawkę zakwalifikować do piwnych zostawiam Szanownemu Gronu.
pozd Ceniu
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfireW chwili obecnej jest więc puszka piwna , a co do podstawki to niech wypowiedzą się kolekcjonerzy podstawek.
Też były informacje o tym, że to nie piwo, ale jakoś doszło.
Leave a comment:
-
-
Mam puszke D7 przed sobą. Napis na NAKLEJCE na puszce brzmi ( pisownia oryginalna) :
PIWO JASNE PEŁNE
EXTRAKT 10,5% WAG.
ALKOHOL 5,5% OBJ.
POJEMNOŚC 0,5 L
NIE ZAWIERA ŚRODKÓW
KONSERWUJĄCYCH I STABILIZATORÓW
PASTERYZOWANE PN-A-79098-1995
PRZECHOWYWAĆ
W TEMPERATURZE 2-16 C
NAJLEPiEJ SPOŻYĆ PRZED: DATA NA DENKU
BROWAR KIPER
97-300 PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
ul.Browarna 5
Naklejka jest tak naklejona , aby dokładnie zakryć jakiś napisy na puszce.
W żadnym innym miejscu nie ma jakiejkolwiek informacji o piwie czy winie.
Próbowałem zrobić fotke owej naklejki , ale jest tak niewyraźna ( czarny druk na ciemnoniebieskim tle) i mało kontrastowa że niestety nie udało mi sie zrobić w miare czytelnego zdjęcia - chyba zbyt słaby posiadam sprzęt
Dodatkowo naklejka posiada skazę ( zadrapanie) przechodzące dokładnie przez jej środek od góry do dołu, co również częściowo utrudnia odczytanie cyferek dotyczących ekstraktu i alkoholu. Pochodzi od nowości , a wynika chyba z faktu ze naklejka była składana w półowie przy naklejaniu - do dzisiaj cała przylega idealnie do puszki.
Data przydatności na dnie to : 24/08/01
Wynika więc z tego, że puszka pierwotnie była przeznaczona do czegoś innego ( może wina) , ale została "przystosowana" do piwa poprzez naklejenie owej naklejki. W chwili obecnej jest więc puszka piwna , a co do podstawki to niech wypowiedzą się kolekcjonerzy podstawek.Ostatnia zmiana dokonana przez remfire; 2006-11-17, 21:14.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PetrusMam tą puszkę i piwo z niej piłem zakupiona w sklepie po giełdzie w świebodzicach.Jak ją znajdę to zrobie fotkę owej naklejki.
Kol. Petrus zrób i zamieść gdzieś foto (może na fotosiku ) i podaj linka.Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2006-11-17, 06:41.
Leave a comment:
-
-
Mam tą puszkę i piwo z niej piłem zakupiona w sklepie po giełdzie w świebodzicach.Jak ją znajdę to zrobie fotkę owej naklejki.
Leave a comment:
-
-
Co do podstawek z browaru Kiper to wypuścił on też jakąś niewielką partię podstawek na jakiś bar w Łodzi, oraz chyba jakieś podstawki do Chin jeśli jesteście zainteresowani poszperajcie,
pozdrawiam
Tajemniczy kolega Cenia
Leave a comment:
-
-
Witam - właściwie wszyscy macie racje, były dwie partie: 1 - ta do której powstały podkładki w kształcie piły to było wino!! i 2 - partia z naklejkami ze zmienionym składem i bez banderol to było piwo ale wyszło jej tylko kilka tysięcy sztuk - oczywiście ze względu na oszczędność kasy, po co puszki mają stać w magazynie . Z tego co pamiętam było to chyba dwa lata później niż pierwotne D7 do którego były podstawki i plakaty.
pozdrawiam
Tajemniczy kolega CeniaOstatnia zmiana dokonana przez hipmen; 2006-11-16, 06:04.
Leave a comment:
-
-
Nie było żadnej banderoli ani innych cudów. JA piłem najzwyklejsze w świecie piwo!
Leave a comment:
-
-
- nie znam kolegi ceniu, ani jego tajemniczego kolegi z browaru; ARTa i Slavoya owszem!
- nie spotkałem się w Polsce z puszkowaniem wina czy napojów winnych w piwne puszki.
ale...
jeśli jak pisze becik, nie ma w składzie surowcowym ekstraktu ze słodu w zauważalnej ilości, a była banderolka jak pisze panbibi to co to było??
Leave a comment:
-
-
Nie mam zamiaru się upierać, ze D& to było piwo, ale skoro było wytwarzane w browarze Kiper to w moich oczach zupełnie na miejscu jest zamieszczanie tych podstawek puszek na Browar.biz.
Leave a comment:
-
-
Piłem to i zdecydowanie było to piwo (co zresztą odnotowane jest w odpowiednim temacie w piwo-konkretnie) lurowate, ale napewno bez żadnych dodatków. Nawet pamiętam gdzie to zakupiłem - w spożywczaku w Konstancinie. Pamiętam to dlatego iż uważałem wtedy tą puszkę za najbardziej kiczowatą na świecie. Obecnie nadal utrzymuje się w czołówce.
Leave a comment:
-
-
Poczytajcie sobie ten temat http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1006&highlight=kiper Jak myślicie skąd wziął się tytuł ??Ostatnia zmiana dokonana przez Mafar; 2006-11-15, 19:46.
Leave a comment:
-
Leave a comment: