D7 - to nie jest podstawka PIWNA!

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

Poczuwam sie do obowiązku , bo to ja zamieściłem fotkę tej puszki. Kilka osób na forum jednak wie , ze osobiście nie zbieram puszek - zmieszczam fotki z kolekcji mego szwagra.
    W chwili obecnej mam tylko fotkę która jest zbyt mało ostra, aby być w 100% pewnym co jest na niej napisane. Ciekawe jest jedanak to, że napisy są nie na puszce , tylko na naklejce!
    Dotarcie do poszukiwanej puszeczki może to potrwać jakiś czas - niewątpliwie gdy tylko znajdzie się w moich rękach poinformuje o tym wszystkich zainteresowanych. Sam jestem ciekaw jak to jest naprawdę. O ile jednak pamiętam segregowałem puszki na piwne i pozostałe , a ta została zaliczona do piwnych. Proszę o cierpliwość.
    Last edited by remfire; 2006-11-15, 17:37.

Comment

• mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

Remfire-postaraj się kolego-bo tu ogromne zamieszanie któryś zrobił.
      Takie zamieszanie było jakiś czas temu, gdy to kol. Beny nie chcial jej zaliczyć do katalogu. A jednak zaliczył.
      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• panbibi
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.10
        • 27

Sam również piłem ten napój i śmiem twierdzić że było to wino, a rzczej "napój winopochodny". Na puszce była zresztą naklejona banderola akcyzy, czego nie stosuje się na piwach.

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
          1. Cydr ma chyba więcej wspólnego z kulturą anglosaską niż francuską.
          No i tutaj tkwi pomyłka. Cydr w wersji angielskiej i kulturze angielskiej jest bliżej piwa (konfekcjonowany w puszki i butewlki podobne do piwnych, o zawartości alkoholu 6-8% nawet). Cydr w wersji francuskiej jest bliższy winu, konfekcjonowany w butelki takie jak wina musujące, ma zwykle mniejszą zawartość alkoholu, smakuje jak lekko gazowany sok jabłkowy i ma niewielką zawartość alkoholu.
          Cydr jest z jabłek, natomiast jego odmniana z gruszek nazywa się Perry. No i to jest jak najbardziej krąg anglosaski.
          Także jak to mówią, ni pies, ni wydra.
          blog.kopyra.com

Comment

• Mafar
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.04
            • 1262

Poczytajcie sobie ten temat http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1006&highlight=kiper Jak myślicie skąd wziął się tytuł ??
            Last edited by Mafar; 2006-11-15, 19:46.
            Polakom gratulujemy Brackiego

Gdy rozum śpi budzą się demony

Comment

• slavoy
              🥛🥛🥛
              • 2001.10
              • 5055

Piłem to i zdecydowanie było to piwo (co zresztą odnotowane jest w odpowiednim temacie w piwo-konkretnie) lurowate, ale napewno bez żadnych dodatków. Nawet pamiętam gdzie to zakupiłem - w spożywczaku w Konstancinie. Pamiętam to dlatego iż uważałem wtedy tą puszkę za najbardziej kiczowatą na świecie. Obecnie nadal utrzymuje się w czołówce.
              Dick Laurent is dead.

Comment

• ergie
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 1041

Oj browar.biz schodzi na psy jak takie cuś zalicza się tutaj do piw
                Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                ------------------------------------------------------------------
                Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• TomX
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 1035

Nie mam zamiaru się upierać, ze D& to było piwo, ale skoro było wytwarzane w browarze Kiper to w moich oczach zupełnie na miejscu jest zamieszczanie tych podstawek puszek na Browar.biz.

Comment

• e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

- nie znam kolegi ceniu, ani jego tajemniczego kolegi z browaru; ARTa i Slavoya owszem!
                    - nie spotkałem się w Polsce z puszkowaniem wina czy napojów winnych w piwne puszki.
                    ale...
                    jeśli jak pisze becik, nie ma w składzie surowcowym ekstraktu ze słodu w zauważalnej ilości, a była banderolka jak pisze panbibi to co to było??

Comment

• slavoy
                      🥛🥛🥛
                      • 2001.10
                      • 5055

Nie było żadnej banderoli ani innych cudów. JA piłem najzwyklejsze w świecie piwo!
                      Dick Laurent is dead.

Comment

• hipmen
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.11
                        • 2

Witam - właściwie wszyscy macie racje, były dwie partie: 1 - ta do której powstały podkładki w kształcie piły to było wino!! i 2 - partia z naklejkami ze zmienionym składem i bez banderol to było piwo ale wyszło jej tylko kilka tysięcy sztuk - oczywiście ze względu na oszczędność kasy, po co puszki mają stać w magazynie . Z tego co pamiętam było to chyba dwa lata później niż pierwotne D7 do którego były podstawki i plakaty.

pozdrawiam
                        Tajemniczy kolega Cenia
                        Last edited by hipmen; 2006-11-16, 06:04.

Comment

• hipmen
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.11
                          • 2

Co do podstawek z browaru Kiper to wypuścił on też jakąś niewielką partię podstawek na jakiś bar w Łodzi, oraz chyba jakieś podstawki do Chin jeśli jesteście zainteresowani poszperajcie,

pozdrawiam
                          Tajemniczy kolega Cenia

Comment

• Petrus
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2002.10
                            • 385

Mam tą puszkę i piwo z niej piłem zakupiona w sklepie po giełdzie w świebodzicach.Jak ją znajdę to zrobie fotkę owej naklejki.

Comment

• mwa
                              • 2003.01
                              • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petrus
                              Mam tą puszkę i piwo z niej piłem zakupiona w sklepie po giełdzie w świebodzicach.Jak ją znajdę to zrobie fotkę owej naklejki.
                              No i to jest odpowiedz. Jak mówiłem były dwie krótkie serie. Jeda to piwo a druga to nie pamiętam, ale może być i wino.
                              Kol. Petrus zrób i zamieść gdzieś foto (może na fotosiku ) i podaj linka.
                              Last edited by mwa; 2006-11-17, 06:41.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• remfire
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.03
                                • 1334

Mam puszke D7 przed sobą. Napis na NAKLEJCE na puszce brzmi ( pisownia oryginalna) :
                                PIWO JASNE PEŁNE
                                EXTRAKT 10,5% WAG.
                                ALKOHOL 5,5% OBJ.
                                POJEMNOŚC 0,5 L
                                NIE ZAWIERA ŚRODKÓW
                                KONSERWUJĄCYCH I STABILIZATORÓW
                                PASTERYZOWANE PN-A-79098-1995
                                PRZECHOWYWAĆ
                                W TEMPERATURZE 2-16 C
                                NAJLEPiEJ SPOŻYĆ PRZED: DATA NA DENKU

BROWAR KIPER
                                97-300 PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
                                ul.Browarna 5

Naklejka jest tak naklejona , aby dokładnie zakryć jakiś napisy na puszce.
                                W żadnym innym miejscu nie ma jakiejkolwiek informacji o piwie czy winie.

Próbowałem zrobić fotke owej naklejki , ale jest tak niewyraźna ( czarny druk na ciemnoniebieskim tle) i mało kontrastowa że niestety nie udało mi sie zrobić w miare czytelnego zdjęcia - chyba zbyt słaby posiadam sprzęt
                                Dodatkowo naklejka posiada skazę ( zadrapanie) przechodzące dokładnie przez jej środek od góry do dołu, co również częściowo utrudnia odczytanie cyferek dotyczących ekstraktu i alkoholu. Pochodzi od nowości , a wynika chyba z faktu ze naklejka była składana w półowie przy naklejaniu - do dzisiaj cała przylega idealnie do puszki.

Data przydatności na dnie to : 24/08/01
                                Wynika więc z tego, że puszka pierwotnie była przeznaczona do czegoś innego ( może wina) , ale została "przystosowana" do piwa poprzez naklejenie owej naklejki. W chwili obecnej jest więc puszka piwna , a co do podstawki to niech wypowiedzą się kolekcjonerzy podstawek.
                                Last edited by remfire; 2006-11-17, 21:14.

Comment

Przetwarzanie...
                                X