Witam. Posiadam dwie butelki - Zieloną Bredower Brauerei "Vulcan" Stettin i Białą G.Jahnke Nachfl. Jnh.F.Affeld Podejuch unverkauflich. Czy można by poprosić o ich wydatowanie i przybliżenie stopnia rzadkości?
Dwie Szczecińskie butelki - prośba o bliższe id.
Collapse
X
-
Zważywszy, że nie wypełniłeś (aś) nawet profilu można przypuszczać, że chcesz tylko wydatować te butelki, a później zobaczymy je np. na allegro...
Odpowiedź na pytanie znajduje się w dziale historii tego forum, znajdziesz obu butelek, zadaj sobie trudComment
-
No po panu spodziewał bym się więcej optymizmu . Jak to coś pomoże to profil uzupełniłem, widać nie było to konieczne do rejestracji. O obu butelkach znalazłem już wcześniej info ale np. przy Podjuchach troche się zamieszałem jak to szło z tymi flaszkami. Co do Vulkana to Bredower brauerei działał pod tą nazwą tylko 3czy 4 lata?
Sam zbieram więc na Aledrogo to ich nie zobaczymy .Comment
-
Browar drzetowski zmieniał nazwy co kilka lat, ale cały czas pozostawał w rękach (częściowo) rodziny Bass.
Podjuchy - Gustav Jahnke nie warzył długo, a butelki z tego okresu opisane są Brauerei Podejuch Gustav Jahnke. Później firmę przejął Franz Affeldt, może wżenił się w rodzinę, nie wiem. Jahnke jescze po 1910 r. mieszkał na ul. Metalowej i określany był w adresówkach jako Brauereibesitzer (browaru nie ma już w spisie), a później Rentier.
Affeldt prowadził skład piwa i wytwórnię wód gazowanych, późniejsze butle są opisywane jako Franz Affeldt. PRzez kilka lat firma była przedstawicielstwem berlińskiego browaru Engelhardt, a później skład Elysium, ale już bez wymieniania nazwiska Affeldta.
Tyle pamiętam tak na szybko, reszta jest gdzieś tu opisana z datami.Comment
Comment