Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

    Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

    Od dłuzszego czasu dręczy mnie niemiłosiernie próba identyfikacji kodów nadrukowywanych maszynowo na kontretykietach piw z największych browarów. Chodzi oczywiście o ustalenie jaki browar warzył dane piwo. Oczywiście przyjmuje założenie iż kody te takowe informacje wnoszą z powodów czysto użytkowych w danej grupie piwowarskiej np informacje o miejscu warzenia piwa są potrzebne wewnątrz grupy w przypadku gdy dana partia piwa zostanie zepsuta i potrzeba ustalić w którym zakładzie (browarze) do tego doszło. Nam takie informacje oczywiście przydały by się w celu identyfikacji i zaszeregowania danej etykiety w zbiorze do konkretnego browaru.
    Precyzując chodzi mi o piwa z browarów GŻ , KP i CO choć niestety i w segmencie grup średnich browarów pojawiają się ostatnio wątpliwości miejsc warzenia piw np w Broku-Strzelcu (Royal Unibrew - o ile się nie mylę iż taka jest obecna nazwa) oraz w grupie Van Pur-Zabrze. Niejasności te pojawiły się na etykietach około 2000 roku gdyż mniejwięcej do tego okresu miejsca produkcji były podawane. Nawet gdy na kontrze było podanych kilka browarów warzących 1 piwo - każdemu browarowi była przypożądkowana 1 literka a nadrukowywany kod zawierał zawsze jedną z podanych liter np w przypadku piw "Warka" były to literki W (Warka) , L (Leżajsk) lub E (Elbląg).
    Jak sądzicie czy w przypadku OBECNYCH kodów jest możliwe takie rozszyfrowanie producentów czy jesteście święcie przekonani iż kody nie zawierają takich informacji i taki spis nie ma najmniejszego sensu ?
    Nie mam też jeszcze specjalnie koncepcji jak technicznie taki spis mógł by wygladać - czy np podpiąć się pod istniejący dział Kolekcjonerstwo/Etykiety i tam do konkretnego wzoru etykiety dodawać opisy jakie nadruki byly na danej etykiecie czy zrobić to w zupelnie inny sposob np w formie jakiejś tabeli ? Oczywiście nie chodzi mi o spisywanie wszystkich kombinacji nadruków gdyż wychodząc z założenia iż kazdy z nich zawiera datę produkcji bądż ważności ilośc tychże była by rozbrajająca ale mam na myśli podanie ogólnie jakiegoś szyku , klucza na podstawie ktorego były lub są tworzone dane nadruki.
    Niestety w chwili obecnej nie dysponuję własnym zbiorem i ciężko jest mi tu ruszyć z jakimś konkretem na początek ale może stopniowo uda się nam jakoś napoczać ten temat.
    Wiem że na naszym forum jest grupa kolegów mająca mniejszy lub wiekszy bezposredni kontakt z w/w grupami piwowarskimi jednak rozumiem że z przyczyn powiedzmy zawodowych może nie chcieć upubliczniać takich informacji. Rozumiem to.
    Prywatnie dodam iż w moim konkretnym przypdaku kolekcjonerskim denerwuje mnie "niemoc" w układaniu etykiet browarów Warka i Sierpc i taki spis nadruków móglby znacznie uprościć sytuację. Temat ten zresztą nie tyczy się wyłącznie etykiet. Znając miejsca warzenia danych piw możemy mieć ułatwioną klasyfikację do konkretnych browarów np podstawek lub kapsli (np obecne kapsle na piwo Piast).
    Zapraszam do polemiki
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • remfire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1334

    #2
    Temat był juz poruszany wielokrotnie na forum , m.in tutaj :

    Próbowałem na różne sposoby ( również dzięki informacją z forum) ustalic skąd pochodzi dane piwo koncernowe , ale jest to chyba niemożliwe. Koncerny mają swoje sposoby oznakowania i zmieniaja je dość często, albo wręcz wogóle nie oznaczają browaru , bo dla nich to przecież nie jest ważne.
    Swego czasu założyłem więc wątek o podobnym temacie:
    Twoje pytania dot. Browaru i komentarze dot. spraw poruszanych w tym dziale, propozycje usprawnień, zmian, etc.

    Decyzje dotyczące wprowadzenia zamian na browarbizie jednak nie zapadły.

    Piast jest jednym z najlepszych przykładów - nikt nie wie gdzie przypisać to piwo Okocim , Bosman czy Kasztelan - bo były nawet informację że Piast Zimowy powstawał w Sierpcu.
    Nie lepiej więc przypisywać do centrali ,zamiast do browaru ? Koncerny przecież traktuja wszystkie swoje browary jako jedność , bez przypisywania im odrębności w ramach koncernu, więc jak my możemy wyśledzic pochodzenie danej buteli czy puszki piwa ?
    Last edited by remfire; 2007-08-09, 14:07.

    Comment

    • delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

      #3
      Browary mają swój system identyfikacji każdej partii towaru wyprodukowanej w danym zakładzie. Do tego zmuszają je normy jakościowe jak ISO, czy HACCP. Browary muszą mieć możliwość zidentyfikowania np. zepsutego produktu i prześledzenia, gdzie to zepsucie mogło nastąpić, włącznie oczywiście z całą częścią dotyczącą produkcji. Ta zaś odbywa się w poszczególnych zakładach. Czyli zidentyfikować potencjalnie się da, choć pewnie zdobyć takie informacje łatwo nie będzie.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #4
        Najprościej byłoby się zatruć.

        Comment

        • remfire
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.03
          • 1334

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
          Najprościej byłoby się zatruć.
          Trzeba wyznaczyć ochotników i przydzielić im konkretne partie piw, aby zminimalizować ilość cierpiących

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            #6
            No to by była "piwna" wersja komanda Judeańskiego Frontu Ludowego z "Żywotu św. Briana"
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

              #7
              W przypadku piw, o których wiemy, że są warzone w kilku browarach sprawa wydaje się prostsza. Powodem takiego działania koncernów jest zazwyczaj zmniejszenie kosztów transportu,więc należałoby wyciągnąć wnioski z kodów znalezionych na butelkach zakupionych stosunkowo blisko browaru (np. w przypadku Warki- są to okolice Elbląga, Żywca i samej Warki). Gdyby udało się znaleźć jakieś prawidłowości, można byłoby spróbować rozciagnąć to na kody z piw o których pochodzeniu niewiele wiadomo.

              Comment

              • vacoo
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.12
                • 20

                #8
                Więc już rozwiewam wątpliwości i rozwiązuje zagadkę

                Na każdej butelce bądź puszcze jest numer partii. Zaczyna się on na 1 lub 2 lub3. Cyferki te oznaczają browar z którego piwo pochodzi. I tak odpowiednio:

                1-Tyskie Browary Książęce TYCHY
                2-Lech Browary Wielkopolskie POZNAŃ
                3-Browar Dojlidy BIAŁYSTOK

                Po wcieleniu do KP Browaru Belgia zaistnieje pewnie również czwóreczka o wiadomym analogicznym znaczeniu

                A wszystkiego dowiedziec sie można na darmowym zwiedzaniu browaru

                Comment

                • sergioP
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 1271

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vacoo Wyświetlenie odpowiedzi
                  A wszystkiego dowiedziec sie można na darmowym zwiedzaniu browaru
                  No proszę...
                  Ale tutaj nikomu nie przyszłoby do głowy, żeby się wybrać na zwiedzanie
                  Fabryki Wyjałowionych Napojów Gazowanych z Niewielką Domieszką (miejmy nadzieję) Chmielu
                  - Wiesz Luciu, co ci powiem?
                  - ???
                  - ...napiłbym się piwa.

                  ------------------------------------------
                  Dzień dobry panu.
                  Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6057

                    #10
                    Dzięki Vacoo za pchnięcie tematu znacznie do przodu.
                    Ja póki co pracuję nad kodami GŻ ale wynika że tam sprawa jest deko bardziej ukryta.
                    Podsumujmy Twoją uwagę:
                    Niestety ale wynika że dzieki niej można jedynie rozpracować piwa wyprodukowane po 2001 roku gdyż wtedy pojawiły się na nich wspomniane numery partii a samo słowo "Numer Partii" na kontrze pojawiło się rok później. Tak przynajmniej wynika mi z konfrontacji Twojej uwagi ze skanami etykiet z naszej galerii.
                    cyfra 1 na początku numeru partii - browar Tychy (w latach 2001 do chwili obecnej)
                    cyfra 2 na początku numeru partii - browar Poznań (w latach 2001 do chwili obecnej)
                    cyfra 3 na początku numeru partii - browar Białystok (w latach 2003* do chwili obecnej)

                    Pozostaje więc rozszyfrowanie etykiet poznańskich i tyskich z lat 1999** - 2000.
                    W tym nowym świetle powinno upożądkować się nieco naszą galerię gdyż sporo etykiet z KP powinno zostać przeniesione do innych browarów ale to już osobna kwestia. Numeracja potwierdza wcześniejsze doniesienia że np sztandarowe piwa KP (Lech , Tyskie) są również warzone niekoniecznie w swoich macierzystych zakładach.

                    *) włączenie browaru Białystok do KP
                    **) powstanie KP
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • Bombadil13
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 2479

                      #11
                      Ja kiedyś też próbowałem wałkować temat na forum, ale z konkretów to podło jedynie to stwierdzenie:
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedzi
                      Z-Żywiec
                      L-Leżajsk
                      W-Warka
                      i w praktyce brzmi to następujaco ...10.03.05 L lub 07.06.05 W.
                      Tylko, że nie wydaje mi się ono do końca wiarygodne.
                      Poszukuję

                      Comment

                      • kibi
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 1875

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        W tym nowym świetle powinno upożądkować się nieco naszą galerię gdyż sporo etykiet z KP powinno zostać przeniesione do innych browarów ale to już osobna kwestia. Numeracja potwierdza wcześniejsze doniesienia że np sztandarowe piwa KP (Lech , Tyskie) są również warzone niekoniecznie w swoich macierzystych zakładach.
                        Myślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii.

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #13
                          Napewno Gronie, Lech oraz Żubr warzone sa we wszystkich 3 browarach na tyle na ile się orientuje kazdy zakład ma tylko 1 marke charakterystczna dla siebie. Dla Tychów jest to Ksiązece o ile jest ono jeszce warzone, bowiem ostatnio nawet na ślasku jest problem z jego kupieniem, a byl to jak dla mnie najlepszy napitek warzony przez KP. Browar tyski ciagle sie rozbudowuje, ale chyba tylko jest w nim miejsce na 2 produkty najlepiej sie sprzedajace

                          Comment

                          • vacoo
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.12
                            • 20

                            #14
                            To dodam tu więcej z tego czego się na wycieczce dowiedziałem.
                            Otóż w przypadku Pilznera Urquel'a produkuje się go tylko w Tychach. W pozostałych browarach następuje jedynie rozlewanie go do butelek. Wg przewodnika podejmuje się takie działanie przez to, że tylko w Tychach mają wystarczającej (pewnie dla licencjodawcy) głębokości piwnice by można było owe piwko tam wytwarzac. A co do książęcego ostatnio pełno go na podlasiu hehehe. Takim charakterystycznym piwem o którym mówi Gobong dla Poznania jest Lech Pils a w Białymstoku chyba Złote i Clasic (ścieki technologiczne)

                            Comment

                            • delvish
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.11
                              • 3508

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vacoo Wyświetlenie odpowiedzi
                              ... a w Białymstoku chyba Złote i Clasic (ścieki technologiczne)
                              Czyli jak w kawale - piwo ze śliwek
                              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                              (Frank Zappa)

                              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X