No i w GŻ coś się rympsnęło po sukcesie piwa EB z Elbląga. W Rzeszowie pojawiło się piwo EB z literką L w kodzie i co lepsze po latach na kntretykiecie jest informacja że EB jest wyprodukowane w zależności od literki w kodzie w:
E - Elbląg, L - Leżajsk, W - Warka, Z - Żywiec
Zro0bili eksperyment, wypalił, w lokalach które służbowo odwiedzam na podkarpaciu w większości piją EB, czyli marka odżyła i Elbląg nie wyrabia to wraca pomysł na Tatrę i Warkę czyli nie wozimy tylko warzymy lokalnie. Czyli można to określić szybki sukces i szybka klapa - będzie.
Zakupiłem dzisiaj kontrolnie jedno piwo EB z Leżajska, a mam w zapasie EB z Elbląga. Przy okazji weekendu dokonam porównania, nagram to i udostępnię.
Jeżeli Leżajsk przyłożył się do tego piwa.... (nie co ja piszę.. nie da rady zrobić takiego samego piwa w różnych browarach, no chyba tylko z nazwą piwa, ale nie z recepturą "bo to se pane ne uda"), to może przedłuży jego istnienie :-(
W weekend test
Takie kontry z literkowym przyporządkowaniem browarów chodziły w GŻ chyba gdzieś do okolo 1999/2000 roku a później zupełnie to olali i zaczeła się tajemnicomania wobec klienta i ukrywanie miejsc warzenia w postaci maszynowych kodów nad którymi teraz się tak głowimy. Było by super gdyby powrócili do tego sposobu wskazywania producentów ale coś mi się zdaje że to jednorazowy wybryk. Starych 15-letnich kontretykiet też chyba z magazynu nie wzieli. To raczej niemożliwe w przypadku tak wielkiego producenta.
A samo EB bardzo możliwe że produkuje kilka browarów GŻ a nie tylko Elbląg. W końcu piwo ma być chyba ogólnopolskie więc pewnie i produkcja rozłożona po całym kraju.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Trzeba zaznaczyć, że nowe oznakowanie piw grupy Żywiec dotyczy nie tej litery, którą do tej pory dekodowaliśmy, tylko ostatniej w górnym rzędzie - za datą.
Było by super gdyby powrócili do tego sposobu wskazywania producentów ale coś mi się zdaje że to jednorazowy wybryk.
oni od grudnia 2014 muszą tak wskazywać na etach. Takie nowe prawo. Był długi okres przejściowy i teraz wszystko co nowe wyjeżdża z produkcji musi być już poprawnie oznakowane. Szczególnie jeśli nazwa produktu znacząco sugeruje jego pochodzenie, a jednak produkt nie jest z tego miejsca. Dotyczy to wszystkich browarów. Jeszcze Van-Purowych rozkodowań na etykietach nie widziałem i jestem ciekawy czy będą musieli to robić, bo ich piwa mają takie nazwy, że trudno się odwołać do czegokolwiek
Eksperyment i reklamy wypaliły to EB trzeba warzyć więcej i bliżej.
EB oprócz "browaru-matki" jest zarówno z Warki jak i Leżajska
Warkowe EB jest okrutne. Może skuszę się na jedno "od nas"
oni od grudnia 2014 muszą tak wskazywać na etach. Takie nowe prawo. Był długi okres przejściowy i teraz wszystko co nowe wyjeżdża z produkcji musi być już poprawnie oznakowane.
Oooo, nie wiedziałem. Bardzo fajnie. Z niecierpliwością więc czekam na takie kontry. Ciekawe jak do tego będą pasować nasze wcześniejsze ustalenia.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski. Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Po dacie ważności jest literka oznaczająca browar
E,L,W,Ż
wtedy patrzymy na literkę w kodzie i wychodzi, że dobrze rozkodowywaliśmy (póki co się sprawdza)
Okocim na pszenicy też wskazuje, że piwo jest jednak nie z Polski
Prawdopodobnie przy piwach, które swoją nazwą w żaden sposób nie sugerują miejsca pochodzenia nie będą tak oznaczać.
Mam jednak nadzieję, że dla świętego spokoju będzie jednak taka legenda na każdym piwie
Wracam do Van Pura
LA = Łomża 100%
LB = Rakszawa/Jędzejów
LC = Koszalin 100%
LD = Zabrze (na 90%)
LE = Rakszawa/Jędzejów
KOMPANIA PIWOWARSKA:
(pierwsza cyfra z sześciu pod datą):
1 = Tychy
2 = Poznań
3 = Białystok
GRUPA ŻYWIEC: nowe (ostatnia litera w linii daty)
E = Elbląg
L = Leżajsk
W = Warka
Z = Żywiec stare (trzecia litera od końca w kodzie pod datą)
A = Żywiec (b)
B = Żywiec (b)
D = Żywiec (b)
F = Żywiec (p)
T = Żywiec (p)
L = Warka (b)
V = Warka (b)
K = Warka (p)
H = Leżajsk (b)
N = Leżajsk (p)
S = Leżajsk (p)
P = Elbląg (b)