Mi udało się pic Żubra rozlewanego w Białymstoku. Ale miejscem zakupu była Hajnówka wtedy. Zresztą jutro będę w Białymstoku to zobaczę jak sprawa wygląda
W ostatnim czasie zrobiłem małe rozpoznanie z Książem - to piwo powszechnie dostepne w moich okolicach. Niestety , ale nie udało mi się wyciagnąć żadnych sensownych wniosków dodtyczacych pochodzenia - na puszkach widziałem oznaczenia TP1, TP2, TP3, TP4, TP5, TP6, TP7, X , X2. Obserwacji dokonałem w przeciągu ostatnich kilkunastu dni , są to więc partie aktualnie dostępne w sprzedaży.
TP, to był Szczecin, X -Brzesko.Zresztą najlepiej nie pić tego czegoś i nie będzie problemu .
W którym miejscu są te cyfry? Na spodzie puszki pod datą i w numerze jaki tam jest, to chodzi o cyfrę pierwszą?
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Już się mniej więcej w Żubrach zorientowałem....
Butelki 0.5 i puszki robią Dojlidy, Tychy robią puszki i butelki 0.66l, Lech robi tylko puszki.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Już się mniej więcej w Żubrach zorientowałem....
Butelki 0.5 i puszki robią Dojlidy, Tychy robią puszki i butelki 0.66l, Lech robi tylko puszki.
Ale Beciku opierasz się tylko na danych z rynku warszawskiego. Moim zdaniem puszkę i butelkę 0,5L takiego piwa jak Żubr, ale też Lech czy Tyskie produkuje każdy z browarów KP. Butelki 0,33L kiedyś były tylko w Poznaniu, a 0,66L tylko w Tychach, ale czy tak jest nadal?
Ale Beciku opierasz się tylko na danych z rynku warszawskiego.
Owszem, przynajmniej są to informacje z co najmniej kilku sklepów gdzie dokładnie sobie pooglądałem Żubra. Przynajmniej w Warszawie, puszki widziane z tych i Lecha, natomiast butelki tylko z Tych i Białegostoku. Swoją droga ciekawi mnie jak to może być w innych rejonach kraju.
W Lewiatanie natomiast napotkałem Dębowe, Lecha Premium , Tyskie Gronie, Żubra i wszystkie piwa miały "dwójkę".Posprawdzam jeszcze w innych sklepach.Na razie wynika, że z Białegostoku nie opłaca się wozić piwa do nas(co wydaje się akurat rozsądne)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
W Lewiatanie natomiast napotkałem Dębowe, Lecha Premium , Tyskie Gronie, Żubra i wszystkie piwa miały "dwójkę".Posprawdzam jeszcze w innych sklepach.Na razie wynika, że z Białegostoku nie opłaca się wozić piwa do nas(co wydaje się akurat rozsądne)
Posprawdzałem tu i ówdzie:
"Gienaralnie" rządzi "dwójka", wyłamał się Pilsner Urguell i "9" Wojaka , te piwa(?) mają jedynkę.
Dwójkowe to Tychacze małe średnie i duże ,Leszki małe średnie i duże
Redsy, Gingersy, Żubry, Dębowe, Wojaki.
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić następujące przypuszczenia na temat nowych kodów oznaczających browary Carlsberg Polska:
Wg mnie istotna jest pierwsza cyfra po L w kodzie pod datą.
1 oznacza Szczecin
2 - Sierpc
3 - Brzesko-Okocim.
Może rozkład pojawiania się tych cyferek w skali kraju potwierdziłby moje przypuszczenia.
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić następujące przypuszczenia na temat nowych kodów oznaczających browary Carlsberg Polska:
Wg mnie istotna jest pierwsza cyfra po L w kodzie pod datą.
1 oznacza Szczecin
2 - Sierpc
3 - Brzesko-Okocim.
Może rozkład pojawiania się tych cyferek w skali kraju potwierdziłby moje przypuszczenia.
W tym temacie mogę napisać, że Okocim Pszeniczne, które widziałem w sklepach Warszawy miało numer partii L2...
Chciałem poinformować, że właśnie wyszła moja najnowsza książka „Historia gliwickich browarów działających w XIX i XX wieku”. Jest to moja własna, niezależna inicjatywa i projekt (również finansowy). Tak więc dostępna jest tylko i wyłącznie u mnie (odbiór...
Comment