Słyszałem nawet pogłoski o tym ze Pilzner mial byc warzony tylko w Tychach a nie w Czechach. Jest jednak szansa ze moze Kieleckiemu browarowi zostawia jako ta charakterystyczna marke Fratery, no, moze jeden z nich. Pewnie padnie na pszenice, bo ta sie robi coraz bardziej popularna w kraju, a Frater jest pychota
Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziCzyli jak w kawale - piwo ze śliwek
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vacoo Wyświetlenie odpowiedziHeheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P
Szkoda słów na to co piszesz.
Szczury, puszki, XI wiek..... koledzy chyba za dużo piwa tam wypijali i białe myszki widzieliWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedziZ-Żywiec
L-Leżajsk
W-Warka
i w praktyce brzmi to następujaco ...10.03.05 L lub 07.06.05 W.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Identyfikacja piwa na podstawie numeru serii/partii
Witam,
Poszukuję informacji na temat znaczenia poszczególnych liter i cyfr w numerze serii piwa.
Główny technolog niestety nie podnosi słuchawki (ale dalej próbuję) i jedyne co udało mi się wyciągnąć z infolinii to znaczenie ostatnich czterech cyfr, które oznaczają godzinę i minuty napełnienia butelki co w połączeniu z datą przydatności do spożycia i 6 miesiączym okresem przydatności daje dokładną datę produkcji.
Konkretnie chodzi mi tu o butelkę Żywca ale jeśli macie jakieś doświadczenia z innymi browarami to bardzo proszę o pomoc.
takie dane są na etykiecie:
07.02.2008
L7219616A0149
Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
- partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
- docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
- jakaś odmiana
- może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
- albo numer tankofermentatora
- albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.
Pozdrawiam, tra
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tra Wyświetlenie odpowiedziZałożyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
- partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
- docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
- jakaś odmiana
- może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
- albo numer tankofermentatora
- albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.
Co do Żywca, to 100% pewności nie mam, ale fakt, ze zdecydowali się na taką a nie inna reklamę "Zawsze z Żywca" czy jak sie tam to hasło nazywa, oraz fakt, że podczas zwiedzania ich innych browarów m.in. przez naszych forumowiczów nie widać transporterów od Żywca w innych niż Żywiec browarach GŻ sugerowałby, że rzeczywiście jest ono warzone tylko tam. Tylko co z tego, jeżeli jest po prostu niedobre.
Comment
-
-
Jedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light. Pozostałe żywieckie piwa np Tatra Pils i Tatra Strong jeśli nawet są warzone w Zywcu to NA PEWNO również i w innych browarach (a na 100 procent w innych browarach warzone były kiedyś).
Wychodząc z założenia że może na początek "śledztwa" zadziałać oficjalnie i spytać u źródła, wysłałem maila z zapytaniem o kody do GŻ. Zakładałem że zostanę olany i nie otrzymam nawet odpisu. Muszę przyznać że zgadłem w połowie. Odpis dostalem po około 2 dniach z tym że odnośnie kodów napisano mi iż są one (cytat z pamięci) "tajemnicą handlową"
Tra , jesli możesz probój dalej prowadzić swoje dochodzenie telefoniczne. Ja niestety nie mam możliwości zadzwonienia na idiot-linię choć nie sądzę ażeby pomogła w tej konkretnej kwestii. Próbuję stworzyć jakiś spis w formie tabeli z numerami kodów jakie widzę na etykietach ale idzie mi to nieco powoli a i tak do tej pory spisane numery nie układają mi sie w jakąś logiczną całośc ale na pewno łatwo sie nie poddam
Dzięki za odtajnienie kolejnych cyferek - duzo to nie zmienia ale zawsze kolejny kroczek.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedziJedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light.
Comment
-
-
a Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?
Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzia Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?
Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.
Rotacja i kompetencja przedstawicieli handlowych, są odwrotnie proporcjonalne. A rotacja jest duża.
Comment
-
-
hmmm...w sumie fakt. Mają tą samą wiedzę o produktach ktore wciskają co laski na firmowych idiot-liniach. Może jakiś oświecony Ci się kiedyś przyplącze. Pytaj.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
W ostatnim czasie zrobiłem małe rozpoznanie z Książem - to piwo powszechnie dostepne w moich okolicach. Niestety , ale nie udało mi się wyciagnąć żadnych sensownych wniosków dodtyczacych pochodzenia - na puszkach widziałem oznaczenia TP1, TP2, TP3, TP4, TP5, TP6, TP7, X , X2. Obserwacji dokonałem w przeciągu ostatnich kilkunastu dni , są to więc partie aktualnie dostępne w sprzedaży.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika westom_Poznań Wyświetlenie odpowiedziPierwsza cyfra partii produkcyjnej oznacza miejsce produkcji tj.
1. Tychy
2. Poznań
3. Białystok
4. Kielce
Sprawdzałem prawidłowość tych informacji będąc w markecie i wychodzi że się to potwierdza. Tyskie Gronie i Książęce, Dębowe i PU miały 1 , Lechy, Reed'sy i Dog miały 2 , a Wojaki i Frater 4. Tylko z trójką nic u siebie nie znalazłem, nawet Żubr miał 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedziTylko z trójką nic u siebie nie znalazłem, nawet Żubr miał 1
Comment
-
Comment