Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gobong
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.04
    • 658

    #16
    Słyszałem nawet pogłoski o tym ze Pilzner mial byc warzony tylko w Tychach a nie w Czechach. Jest jednak szansa ze moze Kieleckiemu browarowi zostawia jako ta charakterystyczna marke Fratery, no, moze jeden z nich. Pewnie padnie na pszenice, bo ta sie robi coraz bardziej popularna w kraju, a Frater jest pychota

    Comment

    • vacoo
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.12
      • 20

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli jak w kawale - piwo ze śliwek
      Heheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P

      Comment

      • Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9071

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika vacoo Wyświetlenie odpowiedzi
        Heheh tego kawału nie znam ale co do ścieków w Classic'u to naprawdę makabryczne historie słyszałem. Koledzy pracowali na praktykach w pierwszych latach XIwieku to i szczury tam pływały i wymiociny... Ale powstawało ze wszystkich piw produkowanych w Dojlidach (z uszkodzonych puszek) Więc kupując miało się istne losowanie : czy się trafi magnat czy się trafi żubr ...A może śliwki? :P
        Starych Kolegów masz
        Szkoda słów na to co piszesz.
        Szczury, puszki, XI wiek..... koledzy chyba za dużo piwa tam wypijali i białe myszki widzieli
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

        Comment

        • vacoo
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.12
          • 20

          #19
          Hahahah no rzeczywiście xD za mało xxxxxxx:P

          Chodż co do powstawania tych specyfikow z innych piw to bylem raczje przekonany

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
            Myślę, że miałoby to sens wyłącznie w przypadku, gdyby dało się potwierdzić, że dana marka na pewno nie była warzona w browarze, do którego jest obecnie przyporządkowana. To że konkretny skan pochodzi z innego browaru, w przypadku identycznych etykiet nie ma chyba większego znaczenia, podobnie jak ich umieszczanie w trzech miejscach jednocześnie tylko ze względu na inne numery partii.
            Jestem prawie pewien że te największe marki piw z KP (np Lech Premium , Tyskie Gronie i ewent Żubr) są warzone w kilku browarach i zapenie na ich kontrach bedą wymienione wcześniej numery. Z upożądkowaniem naszej galerii jest tak jak ze zbiorem polskich etykiet. Trzeba by etykietę z odpowiednio odrukowaną kontrą wliczyć do jednego i do drugiego browaru (albo i trzeciego nawet )

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cororo Wyświetlenie odpowiedzi
            Z-Żywiec
            L-Leżajsk
            W-Warka
            i w praktyce brzmi to następujaco ...10.03.05 L lub 07.06.05 W.
            Zgadza się ale te oznaczenia funkcjonowały tylko do około 2000 roku. Na początku owe literki były normalnie wydrukowane na opisach na kontrze zaraz za adresami browarów i pojawialy się w maszynowym nadruku , a pózniej tj tak do około 2000 roku wystepowaly już tylko same literki w maszynowych nadrukach i nie bylo już ich przy adresach browarów ale ponieważ kombinacja L, W, Z była banalna to każdy z zainteresowanych wiedział. Po około 2000 roku kody zmieniły się totalnie np "03.02.01 1N" na Warce Specjal lub "08.11.07 L7128616L19" na jednym z nowszych Królewskich. Wiadomo ze pierwsze 6 cyfr w pokazanych przykładach to daty spożywki ale co dalej ? Z pewnością literka L nie oznacza już Lezajska bo występuje ona już chyba na wszystkich obecnych kodach piw GŻ. Nie sądzę ażeby Leżajsk warzył już wszystkie lub prawie wszystkie piwa GŻ z Warką włacznie Zresztą w 1 przykładzie jest tylko literka N więc niby jaki browar miala by oznaczać. Nywiec ? Takich wątpliwości jest coraz więcej gdy bardziej wkraczam w ten temat ale mam nadzieje że i to uda się nam rozpracować.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • tra
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.09
              • 1

              #21
              Identyfikacja piwa na podstawie numeru serii/partii

              Witam,
              Poszukuję informacji na temat znaczenia poszczególnych liter i cyfr w numerze serii piwa.
              Główny technolog niestety nie podnosi słuchawki (ale dalej próbuję) i jedyne co udało mi się wyciągnąć z infolinii to znaczenie ostatnich czterech cyfr, które oznaczają godzinę i minuty napełnienia butelki co w połączeniu z datą przydatności do spożycia i 6 miesiączym okresem przydatności daje dokładną datę produkcji.
              Konkretnie chodzi mi tu o butelkę Żywca ale jeśli macie jakieś doświadczenia z innymi browarami to bardzo proszę o pomoc.

              takie dane są na etykiecie:

              07.02.2008
              L7219616A0149

              Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
              - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
              - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
              - jakaś odmiana
              - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
              - albo numer tankofermentatora
              - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

              Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.

              Pozdrawiam, tra

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tra Wyświetlenie odpowiedzi
                Założyłem ABSTRAKCYJNIE, że oprócz daty i godziny być może mogę odczytać na przykład:
                - partię składników od jakiegoś konkretnego podwykonawcy
                - docelowy kierunek transportu, może poza Polskę
                - jakaś odmiana
                - może informacja o konkretnej lini produkcyjnej
                - albo numer tankofermentatora
                - albo jeszcze coś innego co może określić charakter piwa

                Oczywiście zdaję sobie sprawę, że większość z tych danych to pewnie tajemnica browaru ale może są jakieś ciekawe informacje, które da się odszyfrować.
                Masz rację, to co napisałeś to jest ABSTRAKCJA. Oczywiście browar na podstawie nr partii może dojść informacji, o których piszesz, ale nie są one w jakiś specjalny sposób kodowane, tylko sprawdzając w systemie komputerowym, jaka była droga danego piwa itd. Przypisując nr serii konkretnej dacie, konkretnemu działowi, a nawet konkretnej zmianie tzn. kto za to odpowiada.

                Co do Żywca, to 100% pewności nie mam, ale fakt, ze zdecydowali się na taką a nie inna reklamę "Zawsze z Żywca" czy jak sie tam to hasło nazywa, oraz fakt, że podczas zwiedzania ich innych browarów m.in. przez naszych forumowiczów nie widać transporterów od Żywca w innych niż Żywiec browarach GŻ sugerowałby, że rzeczywiście jest ono warzone tylko tam. Tylko co z tego, jeżeli jest po prostu niedobre.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • Cooper
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2002.11
                  • 6056

                  #23
                  Jedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light. Pozostałe żywieckie piwa np Tatra Pils i Tatra Strong jeśli nawet są warzone w Zywcu to NA PEWNO również i w innych browarach (a na 100 procent w innych browarach warzone były kiedyś).
                  Wychodząc z założenia że może na początek "śledztwa" zadziałać oficjalnie i spytać u źródła, wysłałem maila z zapytaniem o kody do GŻ. Zakładałem że zostanę olany i nie otrzymam nawet odpisu. Muszę przyznać że zgadłem w połowie. Odpis dostalem po około 2 dniach z tym że odnośnie kodów napisano mi iż są one (cytat z pamięci) "tajemnicą handlową"
                  Tra , jesli możesz probój dalej prowadzić swoje dochodzenie telefoniczne. Ja niestety nie mam możliwości zadzwonienia na idiot-linię choć nie sądzę ażeby pomogła w tej konkretnej kwestii. Próbuję stworzyć jakiś spis w formie tabeli z numerami kodów jakie widzę na etykietach ale idzie mi to nieco powoli a i tak do tej pory spisane numery nie układają mi sie w jakąś logiczną całośc ale na pewno łatwo sie nie poddam
                  Dzięki za odtajnienie kolejnych cyferek - duzo to nie zmienia ale zawsze kolejny kroczek.
                  Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                  1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                  Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jedyne w co mogę uwierzyć temu hasłu (na razie póki nie mam dowodów że jest inaczej) to to że w Żywcu i tylko w Żywcu warzone są popularne "Laleczki" czyli Full Light.
                    No ale ani GŻ w reklamie, ani ja powyżej nie twierdziłem niczego innego. W reklamie nie było mowy ani o Tatrze ani Warce. Sądzę, że w Żywcu jest również robiony Heniek, i że jest on robiony tylko tam.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

                      #25
                      a Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?
                      Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
                        a Ty Kopyr - jako właściciel sklepu - nie mógł byś podpytać któregoś z dilerów GŻ lub CO jak oznaczają browary bo niby się Ciebie klienci pytają ?
                        Na pewno potraktują takie zapytanie powaznej niż potraktowali moje jako kolekcjonera gdy wysłałem im je mailem.
                        PH browarów, to sie często ode mnie pewnych rzeczy dowiadują.
                        Rotacja i kompetencja przedstawicieli handlowych, są odwrotnie proporcjonalne. A rotacja jest duża.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6056

                          #27
                          hmmm...w sumie fakt. Mają tą samą wiedzę o produktach ktore wciskają co laski na firmowych idiot-liniach. Może jakiś oświecony Ci się kiedyś przyplącze. Pytaj.
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                          Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                          Comment

                          • remfire
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1334

                            #28
                            W ostatnim czasie zrobiłem małe rozpoznanie z Książem - to piwo powszechnie dostepne w moich okolicach. Niestety , ale nie udało mi się wyciagnąć żadnych sensownych wniosków dodtyczacych pochodzenia - na puszkach widziałem oznaczenia TP1, TP2, TP3, TP4, TP5, TP6, TP7, X , X2. Obserwacji dokonałem w przeciągu ostatnich kilkunastu dni , są to więc partie aktualnie dostępne w sprzedaży.

                            Comment

                            • remfire
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 1334

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika westom_Poznań Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwsza cyfra partii produkcyjnej oznacza miejsce produkcji tj.

                              1. Tychy
                              2. Poznań
                              3. Białystok
                              4. Kielce
                              Odświeżam temat , zamieszczając informacje z innego wątku.
                              Sprawdzałem prawidłowość tych informacji będąc w markecie i wychodzi że się to potwierdza. Tyskie Gronie i Książęce, Dębowe i PU miały 1 , Lechy, Reed'sy i Dog miały 2 , a Wojaki i Frater 4. Tylko z trójką nic u siebie nie znalazłem, nawet Żubr miał 1

                              Comment

                              • darko
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.06
                                • 2078

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remfire Wyświetlenie odpowiedzi
                                Tylko z trójką nic u siebie nie znalazłem, nawet Żubr miał 1
                                Bo był "ze skraju Puszczy Białowieskiej"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X