Można i tak do tego podejść. Ale zapewniam Cię, że przynajmniej u mnie, a więc tak samo "wysoko" na północy, tylko po drugiej stronie Wisły, piwa z tego trzeciego browaru już też dostaniesz.
Kody oznaczające browary warzące dane piwa w GŻ,KP,CO-próba identyfikacji
Collapse
X
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Chyba coś się zmieniło, bo ostatnio w Biedronkach w Łańcucie i Rzeszowie są puszki Leżajska z literką "L".
Po ponownym sprawdzeniu numer na puszce jest mniej więcej taki: L1130616K.
Teraz biorąc pod uwagę literkę "K" wszystko się zgadza.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi... K - Leżajsk (p) ...
Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że są dwie.
Comment
-
-
Tylko ostatnia (z liter) ! Pierwsza nie ma znaczenia, zawsze jest L.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Powtarzam, by tego ciągle nie szukać:
CP: [cyfra po L]:
1 - Szczecin
2 - Sierpc
3 - Okocim
KP: (pierwsza cyfra z sześciu pod datą):
1 - Tychy
2 - Poznań
3 - Białystok
GŻ: (litera pod koniec kodu, 3 lub piąta od końca)
A-F - Żywiec
H-K - Leżajsk
L-N (+S?) - Warka
P-R - Elbląg
w Cieszynie nie ma linii rozlewniczej, piwa napełniane są w Żywcu
Comment
-
-
Czy można poznać w jakim browarze lane było piwo?
Witam
Mam pytanie najlepiej do pracowników browaru.
Niektóre piwa lane są w kilku browarach i tym samym jeden browar leje kilka piw.
Mieszkam pod Elblągiem i jest tam browar Grupy Żywiec, który robi m.in. Specjala i Warkę.
Kiedyś (tak z 10 lat temu) pamiętam np. na puszkach była informacja o miejscu rozlewania, np. Specjal był lany w Szczecinie. Teraz takiej JASNEJ informacji nie ma.
No i to moje pytanie, czy kupując załóżmy Warkę w Poznaniu można poznać w jakim browarze była lana?
Na butelce jedyne co może być informacją to kod kreskowy, ale z tego co googlowałem raczej tam tylko państwo można odczytać NIE miasto/województwo.
Kod produkcji/serii z datą produkcji (to IMO powinno zawierać browar, ale jak).
Jeżeli nikt nie zna jasnej odpowiedzi, można spróbować powrzucać tu te kody z różnych stron Polski i coś samemu wydedukować.
Mam butle Specjala (czyli na 99.9% browar Elbląg) z powtarzającymi się kodami:
12.10.12 L2 103616Z 00
24.10.12 L2 115616Z 23
24.10.12 L2 115616P 23
Comment
-
-
Specjal był lany w Szczecinie.
Comment
-
-
No produkowany nie był w Szczecinie, ale lany/napełniany tak.
Comment
-
Comment