Witam. Mam zapytanie dotyczące pisowni na butelce po prawej. Na wszystkich posiadanych butelkach z tago browaky gdzie występuje tłoczenie Akt.Gesellschaft wyrazy rozdzielone są " . " a na tej jednej " .- " (Akt.-Gesellschaft). Bo jakim gatunku piwa jest ta butelka i czy ta piwownia związana jest z jakimś okresem czasu czy te butelki po prostu tak miały?
Pisownia Akt.Gesellschaft na Szczecińskim Bergschlossie.
Collapse
X
-
Pytanie nie jest zadane po polskuu.
Zielona butelka z prawej strony jest rzadszym wzorem i bardzo możliwe, że pochodzi od wody, a nie piwa - butelek z 2 pierścieniami używano od początku lat 20-tych do końca tamtego świata.
Półlitrowa butla występuje tylko w wersji bez pierścieni, ale wykonanie wskazuje na lata 30-te, taki sam rodzaj pisania "po łuku" wszystkie 3 wielkie browary szczecińskie, skupione przy Rueckforth Konzern wykorzystywały na tzw. bączkach, używanych do piwa karmelowego i portera.
Co ciekawe, Elysium i Bohrisch wypuściły buteli 0,5 l zarówno w wersji z pierścieniami i bez nich, a tylko Elysium bez pierścienia jest zdecydowanie sprzed I wojny.
Related Topics
Collapse
-
Szukałem, szukałem i nie znalazłem. Pisownia nazwy taka ponieważ na puszce Bro widnieje oddzielnie, ale bez kreski.
A: 4, 5% obj.
E: brak
Jak na niefiltrowane tylko lekkie, ledwo dostrzegalne przymglenie jasnożółtej tonacji.
W zapachu nuty ziołowo-chmielowe.
PIana...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Nie, nie ma błędu w pisowni, tak nazwali swoje piwo piwowarzy z browaru w południowej Estonii.
Alk. 4, 4 % vol. Ekstraktu nie podano, za to mamy informację 37 IBU.
I rzeczywiście, goryczka wyrazista, ale przyjemna, lekko zaznaczona baza słodowa, Piwo jest lekkie, ale nie wodniste....-
Channel: Estonia
2024-05-09, 14:56 -
-
Na Ukrainie jest wiele miejscowości których historię można opisać na wielu stronnicach, natomiast po przeróżnych zawirowaniach najczęściej wojennych w dzisiejszych czasach nie mają zbyt wiele do zaoferowania turystom.
Takim miastem jest Kałusz. Chociaż akurat turysta piwny chętnie...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
To ciekawe że piwnym turystom wizytującym Lwów, a zwłaszcza jego centrum, jakoś nie po drodze jest z browarem restauracyjnym ( chociaż w tym wypadku powinno chyba być napisane odwrotnie) mieszczącym się dosłownie rzut kamieniem od Pravdy Beer Theatru. Miejsce to oferuje własne piwo od początku...2 Photos
-
Channel: Ukraina
-
-
Nowy browar restauracyjny w Rzeszowie. Położony na dużym Rzeszowskim osiedlu, ok. 20 minut piechotą od rynku. Nazwa zupełnie niezrozumiała, lokal dość przestrzenny pomimo położenia na parterze w apartamentowcu. Wystrój nie przypadł mi do gustu, ot nawrzucano sporo gratów.
...-
Channel: Archiwum
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment