Witam chcialbym sie dowiedziec czy katalogujecie jakos swoje porcelanki?? esli tak to jak? Ja od pewnego czasu zastanawiam sie nad tym, ale w sumie chcialbym sie dowiedziec czy ktos cos takiego robi
Porcelanki. Katalogujecie?
Collapse
X
-
Niestety nie ma katalogu porcelanek i niewiadomo czy kiedykolwiek w ogóle będzie. Problem w ilości tego typu kolektybiliów (zwłaszcza niemieckojęzycznych) oraz (częste) w przypadku porcelanek wątpliwości czy dana porcelanka jest piwna czy niepiwna. Nie spotkałem się nigdy z katalogiem porcelanek choć czasami kolekcjonerzy spisują (kserują , skanują itp) to co mają sami w zbiorach. Widziałem raz kserokopie całkiem przyzwoitego zbioru , może nawet jednego z większych w Polsce należącego do pewnego kolekcjonera spod Warszawy. Ja np mam pokserowane swoje porcelanki ale jako że zbieram jedynie z nienajbardziej obfitującego w nie Mazowsza - cały mój zbiór spokojnie mieści się na kartce A-4Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
-
-
Jeden z kolekcjonerów o tym myślał i ma już skany naprawde pokaźnej ilości porcelanek nie tylko ze swojego ale i z innych zbiorów, ale na razie do powstania katalogu jeszcze dłuuuga droga.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Mam pewnie jakieś dobre 1500 porcelanek. Nie skanuję, nie kataloguję, nie mam takiego zamiaru - nie jest mi to do niczego potrzebne.
Choć gdyby się znalazł jakiś maniak chcący zmajstrować taki katalog, to pewnie bym się zabrał za skanowanie swoich zbiorów i podesłał mu te skany.
Comment
-
-
Katalog (w wersji klasycznej czyli papierowej) raczej chyba nam nie grozi z powodu chociażby kosztów ale można by spróbować na wzór np et lub podstawek katalogować to w postaci skanów np na stronie @ co daje możliwosci poprawek i uzupełnień co w wersji papierowej katalogu było by praktycznie niemożliwe a szczególnie w przypadku porcelanek wątpliwości i potencjalnych pomyłek było by na pewno sporo na początku. Niestety z tego co wiem wszyscy co bardziej obdarzeni ilościowo w porcelanki kolekcjonerzy mają nikłe pojęcie o tworzeniu takowych stron a już na pewno nikły zapęd do takich przedśęmwzięć. Portrzeba by współpracy jakiegoś zapalonego "webdesignera" z kolekcjonerami porcelanek i chęci współpracy (tj skanowania i wymiany plików)
Czasami w necie można znaleść pojedyncze małe zbiory będące częścia jakiś większych kolekcji (niekoniecznie nawet birrofilistycznych ale np związanych z danym miastem/regionem). Jest np polska stronka z ekstra pokazanymi porcelankami z Gdańska ale niestety wywiało mi z kalafiora jej adres.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi.... Jest np polska stronka z ekstra pokazanymi porcelankami z Gdańska ale niestety wywiało mi z kalafiora jej adres.
Comment
-
-
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
Comment
-
-
powiem tak: gdybym dostał od wszystkich posiadających i chętnych po fotce porcelanki z krótszym lub dłuższym opisem to podjąłbym się obróbki takiej fotki i skatalogowałbym. myślę że takich prób skatalogowania jest i było wiele ale pojedyncze działania na niewiele sie zdają, wiec moze ktos jeszcze zainteresowany?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcub Wyświetlenie odpowiedzino a wogóle wg jakich kryteriów wg was powinno byc to katalogowane? na pewno wg obszarów, wg lat? jak to powinno wygladac? bo trzeba by pomyslec o jakiejs przegladarce, wyszukiwarce etc. jesli chodzi o internet- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzimożna dodawać do działu kolekcjonerskiego w BrowarBizie.
Zresztą dodawanie pojedynczych browarów mija się z celem, bo odnalezienie jakiegokolwiek jest bardzo utrudnione poprzez niejednolitą systematykę (czasami ostatnia nazwa, czasami miejscowość - wg. mnie, kryterium miejsca powinno odgrywa decydującą rolę w odniesieniu do browarów historycznych; kryterium miejsca i nazwy własnej w odniesieniu do browarów kontynuujących swą działalność po wojnie; powinna też uwzględniona być - przynajmniej w możliwościach wyszukiwania, bądź w ogólnej schematyce, koncernizacja browarów - stąd częste zamieszanie wśród, zwłaszcza świeżych, browarbizowiczów, com i sam nieraz przerabiał.)
Comment
-
-
Dział kolekcjonerski czeka w kolejce na przebudowę. Tyle mam na swoją obronę.Last edited by ART; 2008-01-30, 15:09.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Powiem krótko, nie rozmawiamy o 200 czy 300 browarach, parę lat zajmuję się z stworzeniem Katalogu Browarów Polskich na byłych i obecnych terenach polski, jest już tego ponad 4500 licząc tylko średni po 5 właścicieli daje nam to sumę 22500, bo tak są obecnie zapisywane browary w dziale kolekcjonerskim nie lokalizacją tylko właścicielami z danego miasta, a później wychodzi że np. we Włocławku czy np. Kielcach działało zapisując właścicielami 50 browarówa a w sumie było ich tylko 8.
Comment
-
-
trochę Ci się pozajączkowało Obecnie w dziale kolekcjonerskim jest wykorzystywana ostatnia używana nazwa dla browaru w danym miejscu, żeby właśnie nie mnożyć bytów ponad miarę. Inną sprawą jest że nie w każdym wypadku jest mi lub osobie zgłaszającej browar do dodania takowa nazwa znana a COŚ jako nazwę trzeba wstawić.Last edited by ART; 2008-02-01, 11:26.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment