Porcelanki. Katalogujecie?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Molke
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.09
    • 62

Porcelanki. Katalogujecie?

Witam chcialbym sie dowiedziec czy katalogujecie jakos swoje porcelanki?? esli tak to jak? Ja od pewnego czasu zastanawiam sie nad tym, ale w sumie chcialbym sie dowiedziec czy ktos cos takiego robi
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

Niestety nie ma katalogu porcelanek i niewiadomo czy kiedykolwiek w ogóle będzie. Problem w ilości tego typu kolektybiliów (zwłaszcza niemieckojęzycznych) oraz (częste) w przypadku porcelanek wątpliwości czy dana porcelanka jest piwna czy niepiwna. Nie spotkałem się nigdy z katalogiem porcelanek choć czasami kolekcjonerzy spisują (kserują , skanują itp) to co mają sami w zbiorach. Widziałem raz kserokopie całkiem przyzwoitego zbioru , może nawet jednego z większych w Polsce należącego do pewnego kolekcjonera spod Warszawy. Ja np mam pokserowane swoje porcelanki ale jako że zbieram jedynie z nienajbardziej obfitującego w nie Mazowsza - cały mój zbiór spokojnie mieści się na kartce A-4
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• grzeber
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 2890

Jeden z kolekcjonerów o tym myślał i ma już skany naprawde pokaźnej ilości porcelanek nie tylko ze swojego ale i z innych zbiorów, ale na razie do powstania katalogu jeszcze dłuuuga droga.
      pozdrawiam
      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• pieczarek
        • 2001.06
        • 5011

Mam pewnie jakieś dobre 1500 porcelanek. Nie skanuję, nie kataloguję, nie mam takiego zamiaru - nie jest mi to do niczego potrzebne.
        Choć gdyby się znalazł jakiś maniak chcący zmajstrować taki katalog, to pewnie bym się zabrał za skanowanie swoich zbiorów i podesłał mu te skany.

Comment

• Cooper
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6057

Katalog (w wersji klasycznej czyli papierowej) raczej chyba nam nie grozi z powodu chociażby kosztów ale można by spróbować na wzór np et lub podstawek katalogować to w postaci skanów np na stronie @ co daje możliwosci poprawek i uzupełnień co w wersji papierowej katalogu było by praktycznie niemożliwe a szczególnie w przypadku porcelanek wątpliwości i potencjalnych pomyłek było by na pewno sporo na początku. Niestety z tego co wiem wszyscy co bardziej obdarzeni ilościowo w porcelanki kolekcjonerzy mają nikłe pojęcie o tworzeniu takowych stron a już na pewno nikły zapęd do takich przedśęmwzięć. Portrzeba by współpracy jakiegoś zapalonego "webdesignera" z kolekcjonerami porcelanek i chęci współpracy (tj skanowania i wymiany plików)
          Czasami w necie można znaleść pojedyncze małe zbiory będące częścia jakiś większych kolekcji (niekoniecznie nawet birrofilistycznych ale np związanych z danym miastem/regionem). Jest np polska stronka z ekstra pokazanymi porcelankami z Gdańska ale niestety wywiało mi z kalafiora jej adres.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• mimons
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.12
            • 39

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            .... Jest np polska stronka z ekstra pokazanymi porcelankami z Gdańska ale niestety wywiało mi z kalafiora jej adres.
            Możesz wbić do kalafiora

Comment

• mimons
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2002.12
              • 39

Po kliknięciu na link trzeba wybrać: Inne informacje", a potem "Gdańskie piwa i napoje"

Comment

• Cooper
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6057

Mialem na myśli tą stronkę. Porcelanki gdańskie wg mnie są tu pokazne b. elegancko :

Comment

• marcub
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.10
                  • 13

powiem tak: gdybym dostał od wszystkich posiadających i chętnych po fotce porcelanki z krótszym lub dłuższym opisem to podjąłbym się obróbki takiej fotki i skatalogowałbym. myślę że takich prób skatalogowania jest i było wiele ale pojedyncze działania na niewiele sie zdają, wiec moze ktos jeszcze zainteresowany?

Comment

• marcub
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2007.10
                    • 13

no a wogóle wg jakich kryteriów wg was powinno byc to katalogowane? na pewno wg obszarów, wg lat? jak to powinno wygladac? bo trzeba by pomyslec o jakiejs przegladarce, wyszukiwarce etc. jesli chodzi o internet

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcub Wyświetlenie odpowiedzi
                      no a wogóle wg jakich kryteriów wg was powinno byc to katalogowane? na pewno wg obszarów, wg lat? jak to powinno wygladac? bo trzeba by pomyslec o jakiejs przegladarce, wyszukiwarce etc. jesli chodzi o internet
                      można dodawać do działu kolekcjonerskiego w BrowarBizie.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Juby_piwosz
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.02
                        • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        można dodawać do działu kolekcjonerskiego w BrowarBizie.
                        A niech Cię, Art-cie, przecież najlepiej wiesz, że to niemożliwe, w kolekcjonerstwie jest za mało dodanych browarów a doproszenie się do założenia nowego to miesiące oczekiwań - bynajmniej w moim przypadku.
                        Zresztą dodawanie pojedynczych browarów mija się z celem, bo odnalezienie jakiegokolwiek jest bardzo utrudnione poprzez niejednolitą systematykę (czasami ostatnia nazwa, czasami miejscowość - wg. mnie, kryterium miejsca powinno odgrywa decydującą rolę w odniesieniu do browarów historycznych; kryterium miejsca i nazwy własnej w odniesieniu do browarów kontynuujących swą działalność po wojnie; powinna też uwzględniona być - przynajmniej w możliwościach wyszukiwania, bądź w ogólnej schematyce, koncernizacja browarów - stąd częste zamieszanie wśród, zwłaszcza świeżych, browarbizowiczów, com i sam nieraz przerabiał.)

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23964

Dział kolekcjonerski czeka w kolejce na przebudowę. Tyle mam na swoją obronę.
                          Last edited by ART; 2008-01-30, 15:09.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Leonpraga
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2005.02
                            • 468

Powiem krótko, nie rozmawiamy o 200 czy 300 browarach, parę lat zajmuję się z stworzeniem Katalogu Browarów Polskich na byłych i obecnych terenach polski, jest już tego ponad 4500 licząc tylko średni po 5 właścicieli daje nam to sumę 22500, bo tak są obecnie zapisywane browary w dziale kolekcjonerskim nie lokalizacją tylko właścicielami z danego miasta, a później wychodzi że np. we Włocławku czy np. Kielcach działało zapisując właścicielami 50 browarówa a w sumie było ich tylko 8.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23964

trochę Ci się pozajączkowało Obecnie w dziale kolekcjonerskim jest wykorzystywana ostatnia używana nazwa dla browaru w danym miejscu, żeby właśnie nie mnożyć bytów ponad miarę. Inną sprawą jest że nie w każdym wypadku jest mi lub osobie zgłaszającej browar do dodania takowa nazwa znana a COŚ jako nazwę trzeba wstawić.
                              Last edited by ART; 2008-02-01, 11:26.

Comment

Przetwarzanie...
                              X