Premier. Skąd ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6056

A mi cały czas wydaje się że to jednak polska eta. Nie chodzi o normę PN i to że rozlew w łódzkiej Unigawie ale na etykiecie brak napisu browar Vratislavice a na etykietach czeskich napis ten był wokół loga. To że eta przypomina graficznie etę z Vratislavic to napisałem w tym temacie jako pierwszy i to pod3muję ale cały czas wydaje mi się że to polski browar - ja obstawiłem Żary , Krzysiu pisze że to Lwówek Śląski. Potwierdza to niejako mój trop iż to któryś z browarów w płd-zach Polsce...
    Myślę że koledzy Becik lub Cororo mogli by tu rozwiać wątpliwości ale chyba jeszcze nie przycieli tego posta.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Pinio74
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.10
      • 3881

Układ graficzny identyczny jak w tych etykietach z Żar:
      http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=11081
      http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=6791
      BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Przejrzałem pobieżnie Lwówek i naliczyłem dziesięć wzorów Premiera. Unigawa słynęła również z kradzieży wzorów graficznych. Prędzej Żary i Unigawa zerżnęły z Premiera, niż odwrotnie.

Niech sobie kazdy myśli, co chce. Ja twierdzę, że ten wzór z góry to Czechy lub Lwówek, ze wskazaniem na Lwówek. Unigawa nie brała chyba w ogóle piwa z Żar.
        Last edited by Krzysiu; 2007-11-12, 18:29.

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Jest to etykieta z czeskiego piwa, fakt - brak podanej nazwy browaru nie znaczy, że mogło być polskie. Na początku lat 90-tych cała masa rozlewnianych etykiet z polskich piw nie miała podanej nazwy producenta.
          Vratislavice jak pamiętam rozlewała jeszcze conajmniej jedna polska rozlewnia.
          Last edited by becik; 2007-11-12, 18:46.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• cororo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.04
            • 766

Premier

Przeczytalem . Nie mam jej ani we Lwowku , ani w Zarach. Mialem przez jakis czas , z podpisem na odwrocie " Vratislawice" /piora , bodajze Jurka Wajdy/ i polegajac na slowie pisanym pozbylem sie gdzies wreszcie , zeby nie kusila do wlaczenia do zbioru . Prawda jest to , co napisano o Premierach ze Lwowka /ale czarnego koloru/ , prawda jest to , co napisano o Zarach z rozlewni Self . Wreszcie bezsprzecznym jest fakt uzywania podobnego wykrojnika przez Lwowek . Reasumujac - wywolajmy do odpowiedzi Grzesia Platka i Bronka Gorcika .

Comment

• Doodeck
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.05
              • 1612

Moje przeczucia się spełniły .
              Lwówek odpada, bo wszystkie lwóweckie "Premiery" mam wprost ze źródła: od p. Zagórskiego.
              Uznaję etykietę za czeską i nie włączam do zbioru.
              Dziękuję wszystkim za pomoc.
              BTW: ależ "zagwozdkę" znalazłem .
              Last edited by Doodeck; 2007-11-12, 21:25.
              Dalekosiężny
              Obserwator
              Obiektów
              Dynamicznie
              Epatujących
              Ciekawymi
              Koncepcjami

Comment

• Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

Jeszcze raz zwracam uwagę, że to jest Unigawa. Oni sami robili etykiety, nie musieli brać jej ze Lwówka. Ta rozlewnia wszystkie etykiety miała takie badziewiasto - podróbkowe.

Comment

Przetwarzanie...
                X