etykietki z Rosji
Collapse
X
-
1. Charków
2. łuck
3, łuck
4. Nikołajew
5. Lwów
Wszystkie są z UkrainyLast edited by becik; 2008-01-01, 14:32.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Wszystkie etykiety z czasów komuny, czyli na Ukrainie najpóźniej 1991r.
Ciekawa jest nazwa browaru z etykiety 5: Firma Browarnicza "Kolos" Eksperymentalny Browar Lwowski. Na czym mogła polegać eksperymentalność browaru? Próbowali zrobić piwo z kranówy?
Nazwy piw tłumaczone na polski:
1. żigulowskie
2. łuckie
3. żigulowskie specjalne
4. żigulowskie (etykieta po rosyjsku)
5. moskiewskie (etykieta po rosyjsku)
Comment
-
-
5 to "moskowskije" produkowane we Lwowie, znajdującym sie na terenie dawnej YPCP Ukrainskaja Radzianskaja Socjalisticzeskaja Respubilka.
KOLOS to duży koncern z Ukrainy Zachodniej produkujący napoje. W jego skład wchodził m.in. browar we Lwowie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivaria Wyświetlenie odpowiedzi5 to "moskowskije" produkowane we Lwowie, znajdującym sie na terenie dawnej YPCP Ukrainskaja Radzianskaja Socjalisticzeskaja Respubilka.
KOLOS to duży koncern z Ukrainy Zachodniej produkujący napoje. W jego skład wchodził m.in. browar we Lwowie.
Pierwsze słyszę aby w ZSRR używano słowa "radzianskij" przecież to jest nic innego jak Советский.
Lwowska firma "Колос" (po polsku Kłos) nie była żadnym koncernem, była to nazwa własna browaru lwowskiego, który też produkował napoje i działał w czasach ZSRR.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Co do "radziaństwa" to konsultowałem ze znajomym rusycystą. Bzdur mi nagadał a ja powtórzyłem...
Co do "kołosa" to powtórzyłem za folderem browaru lwowskiego. Bzdury tam opisują a ja powtarzam za nimi...
Comment
-
-
"Sowetskaja" to jest po rossijski (УССР), po ukrajinski bede "Radianska" (УРСР).
1. Ne prosto Charków, a Browar #1 (Nowa Bawaria). Tam bylo 3 browary.
4. Warzono w Nikolajewe, rozlew Cherson (ukrajinski kollegi liczi jak okremy browar)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Becik
Lwowska firma "Колос" (po polsku Kłos) nie była żadnym koncernem, była to nazwa własna browaru lwowskiego, który też produkował napoje i działał w czasach ZSRR.
To byla spolecznost piwowarska z browarami we Lwowe, Dobromile, Rozdole, Radechowe, Busku i t.d.
Comment
-
Comment