kilka etykietek
Collapse
X
-
Przecież na większości etykiet masz jak wół napisane nazwy browarów W przypadku etykiet czeskich browar to "pivovar" albo "zavod". Na etykietach ukraińskich z dolnych rzędów nazwy też są podane . Po ukraińsku browar to "pivzavod" lub "pivovarnyj zavod" (pisane oczywiście cyrlicą). Pewnie zaraz brobizowi lingwiści poprawią moja pisownię ale nic to specjalnie nie zmieni w sensie tego co napisałem.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku -
Na niezbyt latwych do odczytania skanach dopatrzyłem się jeszcze iż postsowieckie etykiety to zarówno Ukraina jak i chyba Rosja. Etykiety mające w opisach skrót "yCCP" lub jakieś tasiemcowe nazwy fabryk zaczynające się od słow "yKP..." zaliczane są jako Ukraina, natomiast te ze skrótami "PCCP" lub "POC..." - jako Rosja. Wydaje mi się iż właśnie takie skroty widzę na dolnych etykietach.
W przypadku et z byłej Czechosłowacji - Słowację możemy w podobny sposób rozszyfrować doszukując się w nazwach browarów czy zakładów piwowarskich słów np "Slovenske" czy "Slovensky" a Czechy - "Cesky" lub "Ceske".
Proste.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Myślę, że kolega powiniem - zanim kupi lub wymieni kolejną partię etykiet - zafundować sobie atlas Europy. Wtedy się dowie, gdzie leży np. Brno...."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
Za Adamem Słodowym - "Zrób to sam"
Może troszkę nakieruję... ale tylko troszkę
Ukraina - http://uabeercatalog.narod.ru/ua/label-abc.html
Rosja - http://www.nikolaspb.narod.ru/COLLECTION/Rusko_Col.doc
Czechy - http://www.pivovary.info/showpage.php?name=histseznamToruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
-
Szymek, sorki, strasznie uparty jesteś... Przecież tu nie ma czego identyfikować - wszystko jest napisaneToruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
-
A sprawdzałeś linki, które Ci podałem. W tym do rosyjskich masz niemalże wszystkie browary cześci rosyjskiej byłego ZSRR podane zarówno cyrylicą, jak i "normalnym" pismem. Skoro nie znasz cyrylicy, to postępuj jak z pismem klinowym czy hieroglifami - odwzorowuj poszukując A alfabet rosyjski (chodzi o kolejność liter, bo w spisie są alfabetycznie) znajdziesz choćby w Wikipedii.
A na skanach, które zamieszczasz, nie można się doczytać. Te marki piw (Żiguliewskoje czy Jaczmiennyj Kolos) produkował co drugi browar w kilku byłych republikachToruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
Comment