Jak wydatować butelke z taką szyjką?Jest to wykopek ,na dnie ma tylko sygnaturę huty szkła-wdzieczny bede bardzo za poradę.
Datowanie butelki
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Sygnatura HF wskazuje na Dusseldorf(huta) ,ciekawe tylko bo wykopałem ją pod Warszawą w Mińsku Mazowieckim.Ciekawostka -na starym filmie ,,Dzielny wojak Szwejk,,mają w pewnej chwili na stole identyczną.maniek1Comment
-
Faktycznie litery są połączone w okręgu . Czy chodzi o hutę G. Stępniewskiego?Toby się zgadzało z okolicami Warszawy.Duże dzięki.maniek1Comment
-
Również potwierdzam to co napisał Marcin76. Z tym Duesseldorfem to Cię lekko poniosło choć nie przeczę że nie było tam huty. Swoją drogą dlaczego sygnatura HF Ci się z nią skojarzyła ?Bardzo możliwe że huta G. Stępniewskiego to to samo co Huta Falenica ale nie spotkałem do tej pory żadnego dowodu który by mnie upewnił w tych jak by nie było do tej pory - jedynie domysłach. Mówię tu np o reklamie prasowej typu "Huta G. Stępniewskiego w Falenicy".
Nie sądzę ażeby w starym filmie (lub jakimkolwiek innym) było widać aż tak drobne detale jak konkretny typ szyjki butelki. Kamera musiała by zrobić niezłe zbliżenieDomyślam się że po prostu zobaczyłeś flaszkę podobnego kształtu i z zamknięciem na porcelankę ale coż w tym dziwnego w filmie ktorego akcja dzieje się przed wojną ? (i to w okolicach nawet tej pierwszej). Mnie bardziej zdziwiła by flaszka zamykana na kapsel choć nie przeczę że i takowe mogły się już wtedy pojawiać się sporadycznie.
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
Bardzo możliwe że huta G. Stępniewskiego to to samo co Huta Falenica ale nie spotkałem do tej pory żadnego dowodu który by mnie upewnił w tych jak by nie było do tej pory - jedynie domysłach. Mówię tu np o reklamie prasowej typu "Huta G. Stępniewskiego w Falenicy".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper (w temacie "Huty Szkła")
- napis "G STEPNIEWSKI w FALENICY"
Upss . No jednak dowód jest. Sam zapomniałem co pisałem kilka miesięcy temu. To potwierdza że to ta sama huta a nie sądzę ażeby w tak małej miejscowości istniały kiedyś 2 huty produkujące szkło dla browarów.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Ten trop niemiecki to faktycznie moja niewiedza .Co do filmu to pochodzi z lat trzydziestych więc wszystko możliwe. a jeśli chodzi o butelkę to jest ona dużo gorszej jakości niż te z huty Stepniewski i nawet ,,na oko ,,coś je różni.Uruchomię dziś znajomych z Otwocka i Falenicy niech trochę nadtym popracyją.maniek1Comment
-
Czy spółdzielnia Społem istniała przed wojną ?Bo okazuje sie że mam butelki winne sygnowane HF z logiem Społem?A może to huta działała po 1945 roku?maniek1Comment
-
Tak i to już gruuubo przed. (mówię o firmie Społem)
To mnie też zdziwiło bo kiedyś kojarzylem tą firmę wyłącznie jako twór PRL-u. Firma powstała już w 1869 roku ! Przynajmniej taką datę założenia podaje warszawskie WSS Społem Śródmieście (możesz to bez trudu znaleść chociażby w necie). Tą datę widziałem też kilka lat temu na markizie (to taki daszek z materiału zawieszany nad witryną sklepową - jak by co) na sklepie Społem przy warszawskim placu Bankowym od strony Al. Solidarności i jakoś utkwiło mi to w pamięci.
Chyba też gdzieś widziałem butelki z tłoczeniem "Społem" które mogły być przedwojenne.
Jeśli chodzi o samą hutę to myślę że już dawno ustaliliśmy że huta G. Stępniewskiego i Huta Falenica to jedno i to samo tylko różne sygnatury.
Czy istniała jeszcze po wojnie ? Mogło tak być. Przyznam jednak że nie mam pojęcia jakie były jej powojenne losy ani nie wiem co obecnie się z nią dzieje tzn co obecnie jest w jej miejscu. Jeśli więc są to Twoje okolice Firegarden to może byś to sprawdził i poraczył nas tutaj ewentualnymi fotkami z wywiadu terenowego. Niestety nie znam dokładnego jej adresu ale myśle że i współcześnie nie będzie problemu z jej namierzeniem rozpytując starszych mieszkańców tejże dzielnicy.Ostatnia zmiana dokonana przez Cooper; 2008-08-04, 15:11.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!