Proszę o pomoc w identyfikacji dwóch kufli (chciałbym poznać ich nazwę,pochodzenie,rok produkcji i ich wartość)Z góry dziekuję
Proszę o pomoc w identyfikacji...
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzech Wyświetlenie odpowiedziIle dasz za ekspertyzę?
Ile taka ekspertyza jest warta??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedziA ile dla Ciebie jest warta?
Przykro mi ale nie wiem ile coś takiego może być warte. 2-3 zł ??
Comment
-
-
Dowiedziałem się dzisiaj że te kufle są bardzo stare (prawdopodobnie 17-18 wiek). Na jednym z nich jest wyryty (jakby nożem) napis W.F. Co oznaczają te inicjały tez jeszcze się nie dowiedziałem.Kufel z portretem księcia i konia jest malowany ręcznie.Dekle obu kufli są wykute ze stopu podobnego do aluminium
Comment
-
-
Podejrzewam że wieczka są cynowe, ale co do datowania byłbym ostrożny. Ten z księciem wygląda mi maksymalnie na wiek XIX, ten drugi może pochodzić z osiemnastego, ale nie musi. W ogóle nie jest łatwo czegokolwiek określić na podstawie zdjęcia. Takie rzeczy trzeba wziąć do ręki.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar Wyświetlenie odpowiedziPodejrzewam że wieczka są cynowe, ale co do datowania byłbym ostrożny. Ten z księciem wygląda mi maksymalnie na wiek XIX, ten drugi może pochodzić z osiemnastego, ale nie musi. W ogóle nie jest łatwo czegokolwiek określić na podstawie zdjęcia. Takie rzeczy trzeba wziąć do ręki.
Data którą podałem (17-18 wiek) jest tylko prawdopodobną datą wytworzenia tych kufli a nie faktyczną. Kufle te mają zbliżoną do siebie wagę (około 1,5 kg) i są zrobione z grubego szkła. Wzór na tym przeźroczystym jest wykonany - PRAWDOPODOBNIE ręcznie (ale bardzo dokładnie).Kufle te znalazłem w Czechach (w ponad 100 letnim drewnianym domu). Były schowane razem z innymi rzeczami (dłutami, naczyniami ceramicznymi,widłami,grabiami,ozdobami choinkowymi, starą nietypową gitarą i śpiewnikami niemieckimi a także dokumentami przystąpienia do oddziałów SS jakiegoś generała) pod powałą sufitu. Pochodzenie tych kufli jest dla mnie bardzo zagadkowe ale chciałbym przynajmniej trochę się o nich dowiedzieć
Comment
-
-
pochodzenie jest jasne - pochodzą z szabru- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Profil wypełniłem-dziękuję za przypomnienie.W Czechach jakiś czas temu pracowałem przy remoncie starego domu i znalazłem te kufle przypadkowo (zrywając powały sufitowe w jednym z pokoi), a że jestem kolekcjonerem kufli i puszek to bardzo się z tego znaleziska ucieszyłem. Gdybym nie interesował się takimi rzeczami to na pewno wylądowały by one na śmietnisku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziOsiemnastowieczne to one nie są, najprawdopodobniej pochodzą z przełomu XIX i XX w. Na piewszym rysunek jest naklejony w formie zwykłej kalkomanii, jakich używano w XX w.
A czy mógłby mi pan powiedzieć coś na temat kraju pochodzenia tych kufli, z jakiego browaru zostały wydane i ich prawdopodobnej wartości???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makler1 Wyświetlenie odpowiedziKufle te znalazłem w Czechach (w ponad 100 letnim drewnianym domu). Pochodzenie tych kufli jest dla mnie bardzo zagadkowe ale chciałbym przynajmniej trochę się o nich dowiedziećPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makler1 Wyświetlenie odpowiedziA czy mógłby mi pan powiedzieć coś na temat kraju pochodzenia tych kufli, z jakiego browaru zostały wydane i ich prawdopodobnej wartości???Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.
Comment
-
-
Tych kufli nie wydał żaden browar. To są kufle czysto prywatne.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
Comment