Krzepiak Ciechanów

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #16
    Próba oceny

    Dwie flaszki Krzepiaka zakupiłem u Dyrektora, napisał, że ma go od wczoraj. Konkretna typowa dla wszystkich ciechanów ciechanowska etykieta w jasnobrązowej tonacji, z zamkiem itp, napisane "bezalkoholowe", ani jednego słowa nie ma, że to piwo, jest za to "napój słodowy". Nie dziwię się, że nie dodane do piw z możliwością oceny, bo moim zdaniem, jako żywo piwem to nie jest. Jeżeli oceniać w kategorii "niepiwo" to... bardzo dobre! Można powiedzieć, że to oranżada o smaku jabłkowym, pieni się znakomicie, fajniej niż niejedno prawdziwe piwo. Przypomina nieco szampana dla dzieci piccolo Kolor bardzo jasnosłomkowy. Na lato dla kierowców jak znalazł. Hehe moja zupełnie nie lubiąca piwa żona wypiła 3/4 tego, co miałem w kuflu. No, ale już mówiłem, że to nie piwo. A, może dodam, że kosztuje to-to 2,40 peelenów + kaucja.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-01-24, 20:24.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • Rycho_128
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.03
      • 1054

      #17
      Czemu to "niepiwo"

      Doczytałem kontretykietę. Nie jest to piwem nie tylko dlatego, że nigdzie nie jest napisane "piwo", ale dlatego, że zabrakło drożdży. Jak podają skład, jest woda, słód jęczmienny, chmiel, dodatki owocowe (no, stąd to jabłko).
      Gdański Browar WaRy
      Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
      Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #18
        Właśnie spojrzałem na kontrę Ciechana Wybornego, a tu też ani słowa o drożdżach (skład: woda, słód jęczmienny, chmiel). Ale napisali: "Wybornw w smaku PIWO..." No i na stempelku z przodu, po lewej od zamku, też jest PIWO.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        • Samoglow
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.07
          • 606

          #19
          Ale nie ma co gdybać, należy go dodać, bo to coś "piwopodobnego". Mamy przecież w spisie wynalazek jakim jest Biodar z Bossa, co nie? I można go oceniać!

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            1. Piwo "bezalkoholowe" może zawierać do 0,5 alkoholu. Na tej etykiecie zawartość alkoholu nie jest podana. Wcale z niej nie wynika, że wynosi dokładnie 0.

            2. Napój słodowy to odmiana lekkiego piwa o niskiej zawartości alkoholu i substancji pochodzących z chmielu.

            3. W przypadku tego wyrobu sformułowanie "napój słodowy" można traktować jak element nazwy własnej. O klasyfikacji będzie decydować kryterum fermentacji: jesli napój był poddany fermentacji alkoholowej przy pomocy drożdży, choćby tylko w celu naturalnego nasycenia CO2, to jest piwem. Jeśli pochodzi z brzeczki niefermentowanej, to nie jest piwem.

            Amen
            Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2009-01-27, 10:54.

            Comment

            • Samoglow
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.07
              • 606

              #21
              Czyli wg Ciebie tego nowego Krzepiaka nie można traktować na równi z popularnymi niegdyś piwami słodowymi? One miały zwykle w granicach 1,5% alkoholu. To nie będzie coś w tym stylu? Niestety jestem za młody i nie pamiętam smaku tamtych dobrodziejstw

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Nie wiem, jak można go traktować. Nie ma danych co do sposobu produkcji. Napoje słodowe z lat 90-tych były produkowane tak, jak piwo.

                Najlepiej niech ktoś, kto ma dojście, dowie się, czy jest to fermentowane, czy nie. Wtedy sprawa będzie jasna.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #23
                  Z tego co mi wiadomo nie jest fermentowane. I chyba o to cała batalia z Urzędem była.

                  W każdym razie udało mi się kupić parę buteleczek tego cuda. Jestem z tego faktu niezwykle kontent, ponieważ byłem pod wielkim wrażeniem Krzepiaka podczas wizyty w Browarze. Wyjątkowo mi smakuje i cieszę się, że będę miał dobry napój w momencie, gdy nie będę mógł pić alkoholu, bo albo będę desygnowanym kierowcą albo będę na lekach. Zresztą do codziennego picia również się nadaje. No i cena nie jest zaporowa.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                    Z tego co mi wiadomo nie jest fermentowane ...
                    To w takim razie piwem nie jest. Podstawowe kryterium to przeprowadzony proces fermentacji alkoholowej.

                    Comment

                    • Samoglow
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2007.07
                      • 606

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      To w takim razie piwem nie jest. Podstawowe kryterium to przeprowadzony proces fermentacji alkoholowej.
                      No dobra, a piwo bezalkoholowe? Co z nim? Znów powiem to samo: BIODAR, dlaczego jest w spisie?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

                        #26
                        Biodara, Podpiwek Lubuski i Krzepiaka wcieliłem do kategorii pod tytułem "Napoje piwne/napoje na bazie brzeczki".
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2009-02-08, 20:57.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • Pankracy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2007.10
                          • 2807

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          Biodara, Podpiwek Lubuski i Krzepiaka wcieliłem do kategorii pod tytułem "Napoje piwne/napoje na bazie brzeczki".
                          Chyba trzeba byłoby nieco zmienić nazwę tej kategorii i uściślić, że chodzi o produkty ze słodu. Pod taką kategorię można bowiem podciągnąć nawet wyroby takie jak: Miodowe piwo mazowieckie, Piwo miodowe, Piwo kozicowe.

                          Comment

                          • Samoglow
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2007.07
                            • 606

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                            Biodara, Podpiwek Lubuski i Krzepiaka wcieliłem do kategorii pod tytułem "Napoje piwne/napoje na bazie brzeczki".
                            ART, ale co do Podpiwku Lubuskiego, to jest to świństwo złożone z samej chemii i jakiegoś ekstraktu. Piłem to i w sumie to nie jest ani napój piwny, ani na bazie brzeczki. To jest podobne paskudztwo jak te wszystkie marketowe "pseudo Kwasy Chlebowe". Co Ty na to?

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • Alkoneser
                              Browary restauracyjne w Polsce
                              Alkoneser
                              Cześć,
                              mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                              2024-08-05, 11:26
                            • dadek
                              Gryfice, Nowy Świat 8, Browar Folga
                              dadek
                              Sierpniową eksplorację nowych browarów Pomorza Zachodniego wypadło mi zakończyć 30.07.2019 w Gryficach. Browar Folga jest częścią dość sporego kompleksu hotelowo-restauracyjnego, powstałego na bazie dawnych magazynów, a oddalonego około 600 m od dworca kolejowego. Piętrowe budynki z czerwonej...
                              2019-09-27, 04:46
                            • dadek
                              Szczecin, Panieńska 12, Browar pod Zamkiem
                              dadek
                              W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
                              Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...
                              2019-09-03, 04:00
                            • dadek
                              Tarnobrzeg, Jachowicza 12, Browar Tarnobrzeg
                              dadek
                              24.02.2020 po raz pierwszy odwiedziłem Tarnobrzeg. A właściwie miasto, bo wcześniej bywałem tylko na dworcu PKP, a głębiej się zapuszczać w zabudowę nie było powodu. Bo i za ciekawa nie jest. Właściwie oprócz zabytkowego kościoła i niedalekiego głównego rynku (zeszpeconego klocem...
                              2020-03-13, 03:58
                            • dadek
                              Stargard, Krzywoustego 1, Miejski Browar Stargard
                              dadek
                              W Stargardzie (Szczecińskim) bywałem kilka razy, jednak generalnie w kwestiach kolejowych. 26.07.2019 przyjechaliśmy z Wojtazzem (oczywiście pociągiem) by zwiedzić i napić się piwa w jednym z dwóch ostatnio powstałych w tym mieście browarów ale jedynym restauracyjnym. Przy okazji spaceru...
                              2019-09-05, 04:42
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...