Polska czy nie?
Podstawki Schultheiss
Collapse
X
-
Polska na pewno nie bo tego piwa nigdy nie warzono w Polsce na licencji. Co najwyżej mogą to być dawne tereny Niemiec włączone po 45 do Polski jako tzw Ziemie Odzyskane z których to birrofilia sprzed 1945 roku przez większość kolecjonerów polskich są zaliczane jako polskie. Ale i tego się nie dowiesz bo podstawka (choć pewnie i sprzed 1945 r) nie ma oznaczeń żadnego z konkretnych browarów grupy Schultheiss'a i wg mnie powinna być zaliczana do browaru-siedziby koncernu a ten znajdował się w Berlinie. Identyfikacja sygnatury drukarni też tu nic nie pomoże. Jeśli mimo tego chcesz sobie podciągnąć ilość polskich pw to też nie dowiesz się czy jest to konkretnie Wrocław , Bytom czy Opole. Wg mnie podstawka była stosowana przed 1945 rokiem ogólnie przez wszystkie browary tej grupy.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Related Topics
Collapse
-
Najwyższy czas by zapowiedzieć nową książkę pt. "Browary Ziem Północnych i Zachodnich w latach 1945 - 1952" - a w zasadzie dwie książki, bo całe opracowanie będzie składać się z dwóch tomów, które ukażą się odrębnie. Na początek... tom II, czyli katalog. Tom I (synteza)...
-
Spotkanie z Krzysztofem Żurawskim pivaria książki "Piwo w Szczecinie do roku 1945" odbędzie się w 9.11. (czwartek) w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie, ul. Podgórna 15/16 o godz. 17.
Więcej informacji:
https://pomorzezachodnie.travel/Arty...12/Spotkanie_z...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2023-10-30, 18:02 -
-
Szperając w archiwum browar.bizowym zauważyłem, że problematyka browaru w Głuchołazach nie posiada odrębnego wątku (i w ogóle nie jest zbyt bogato reprezentowana). Postanowiłem to uzupełnić, dodając na początek nowego wątku kilka informacji (by temat nie był gołosłowny). W trakcie...
-
Channel: Historia
-
-
Weizen z alko 5.5%
Piana - sporo na dłużej.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...-
Channel: Niemcy
2023-10-28, 21:27 -
-
W połowie 2020 roku w Domažlicích ponownie zaczęto warzyć piwo. Przerwa trwała 24 lata gdy w 1996 zamknięto stary, ale wcale niemały (około 150 tyś. hl rocznie) miejscowy browar. Choć po 6 latach przejęło go miasto, nie było pomysłu na jego wykorzystanie i niestety w 2004 roku zrównano...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment