Porcelanka GR

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szumek13
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.10
    • 6

Porcelanka GR

Mam problem z tym znaleziskiem, jak do tej pory nie moge jednoznacznie stwierdzic skad ona jest. Wykopalem ja w Malborku, pozniej trafilem jeszcze kilka takich samych. Wydaje mi sie , ze moze to byc Gustav Runde Marienburg. Niebieskie tlo, wielki biale litery. Moze ktos podpowie mi jak wrzucuc zdjecie ?
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

W menu odpowiedzi masz ikonkę spinacza.
    Last edited by granat862; 2009-01-22, 21:13. Powód: literówka :D
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• szumek13
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.10
      • 6

A oto ta porcelanka:
      Attached Files

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

To skrót od "Gminna Rozlewnia".

Comment

• Cooper
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

ten tekst pasował by mi do epoki pe-er-elu . Jesli z niegoż pochodzi to była by to chyba jedyna powojenna polska porcelanka z nadrukiem. No pomijam jakieś ewentualne no-name'y nadruki typu "gałązka dookoła" bo te też mogą być powojenne.
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• szumek13
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.10
            • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            To skrót od "Gminna Rozlewnia".
            Na 99% ta porcelanka jest pochodzenia pruskiego. Znalazlem ja na terenie przedwojennego wysypiska smieci, gdzie "wydobylem" TYLKO przedmioty niemieckiego pochodzenia. A bylo tego na tyle duzo, ze bede sie upieral przy pruskim jej pochodzeniu.

Comment

• Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

Może być jeszcze "głupia ryba" albo "główna rozdzielnia".

Przydałoby się więcej poczucia humoru i polskich liter. Pewnie będzie to ten cały Gustav Runde.

Comment

Przetwarzanie...