Kufel Żywca być może jedyny na świecie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GrzegorzP
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.01
    • 3

Kufel Żywca być może jedyny na świecie

Jestem obecnie właścicielem takiego kufla

, zadbany, nigdy nie myty w zmywarce, prawdopodobnie nikt nigdy z niego nie pił piwa.

Historię tego kufla znam z drugiej ręki od mojej matki, która w 2001 była szefową jednoosobowego oddziału firmy SAHM w Polsce. To powinno też wyjaśnić skąd mam kufel.

Nie jestem kolekcjonerem i nie mam pojęcia o rynku kufli kolekcjonerskich w Polsce, czy ktoś może na oko określić wartość tego kufla?
  • volodos
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.09
    • 717

Na oko to chop umarł...Na zaprzyjaźnionym serwisie aukcyjnym zazwyczaj schodzi ponad stówę.

Comment

• mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

Kufle te widziałem dawno temu na Tyskiej giełdzie. Nie pamiętam co i jak, ale prawdopodobnie były na sprzedaż.
      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• GrzegorzP
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.01
        • 3

mwa: widziałeś pewnie drugą serię http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=14037&s= liczącą 1000 sztuk.

pierwszej serii podobno było 500 sztuk http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=40518 i poza jednym podobno wszystkie wróciły do producenta i poszły na przemiał.

Jeżeli dobrze się przypatrzysz widać różnice w dolnej części grafiki na pierwszej serii podjazd do fabryki ma kolor pomarańczowy na drugiej serii ma kolor kremowo-piaskowy. Choć można by je dokładnie porównać tylko "w realu" a ja kufla drugiej serii nigdy nie widziałem na oczy.

Te wybrakowane kufle były kupowane z udziałem działu PR Żywca więc raczej przypilnowano aby pomarańczowe kufle nie trafiły na rynek.

Comment

• mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GrzegorzP Wyświetlenie odpowiedzi
          mwa: widziałeś pewnie drugą serię http://www.browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=14037&s= liczącą 1000 sztuk.
          Możliwe, dlatego pisałem prawdopodobnie.
          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Krzych15
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2002.10
            • 596

Sprzedawali je Litwini, ale gdy zobaczyli to "ludzie z Zywca" zrobiło się małe zamieszanie i pochowali te kufle tak że można było je dostać tylko z " pod lady"
            krzych
            Dzień bez piwa to stracony dzień.

Comment

• GrzegorzP
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.01
              • 3

Niemiecka centrala firmy SAHM wielokrotnie popisywała się zupełnym brakiem zrozumienia dla realiów panujących na wschód od rzeki Odry. Prawdopodobnie nie dopilnowali zniszczenia kufli a w rezultacie przynajmniej część z kufli pierwszej serii trafiło do wspomnianych przez mojego poprzednika "Litwinów" a za ich pośrednictwem na giełdę w Tychach.

Tak więc wygląda na to, że nie mam jedynego egzemplarza pierwszej serii.

Z ciekawostek mogę wspomnieć, że te kufle były dość drogie w produkcji. Przy produkcji serii 1000 sztuk bogato zdobione kufle kosztowały około dwudziestu paru zł za sztukę bez uwzględnienia kosztów transportu.

Comment

Przetwarzanie...
              X