Ostatnio w znanym dobrze łodzianom sklepie Zof-Mar przy Pomorskiej kupiłem czeskie piwo Holba z hanuszowickiego browaru. Problem polega na tym, że pod owijką znajdował się kapsel, który nijak mi nie pasował do znanych wzorów. Po identyfikacji (nieocenione Bottle caps) okazało się... że jest to kapsel z rumuńskiego piwa Ciucas produkowanego przez browar Aurora z Brasova. Czy ktoś wie może o co chodzi? Może ktoś miał podobną Holbę? Nie sądzę, żeby był to jednostkowy przypadek. A może na innych Holbach są też inne kapsle?
Problem z Holbą
Collapse
X
-
Nie jesteś sam. U mnie w Głogowie też zdarzają się takie przypadki. Może nie na Holbie, ale jednak. Dotyczy to pewnego napitku, który kosztuje 0,50 zł i który ktoś kiedys na wyrost nazwał "oranżadą", chociaż ani odrobinę tego napoju nie przypomina... Ale wracając do tematu, na tymże "napoju" znalazłem kilka razy... litewskie kapsle. Jeden z nich jest od bliżej mi nie znanego piwa (napoju???/obrazek pod spodem) i występuje do tej pory na tej oranżadzie. Wcześniej na butelkach widniał kapsel od piwa Kalnapilis Black. Kiedyś znalazłem na nim kapsel od Tyskiego, ale to juz zamierzchła przeszłość... Tak więć nic tylko czekać, jaki kapsel producent oranżady nam zafunduje wprzyszłościChamstwo w państwie, Panie.
-
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Tak, litewski "sercowy" kapsel był już niejednokrotnie przerabiany. O jego litewskości świadczy napis na odwrocie, poza tym nikt chyba nie wie, czy na Litwie cokolwiek jest nim kapslowane. Po prostu browar w Witnicy zaopatrzył się w tanie kapsle i już. Dużo ciekawsza jest sytuacja z tymi oranżadami, bo tam wchodzą w grę kapsle od piwa - może producentem tego "napoju" jest jakiś były kolekcjoner, który oszczędza na nowych kapslach? Ciekawi mnie problem prawny związany z tym procederem. Czy Tyskie nie mogłoby dochodzić swoich praw związanych z bezprawnym wykorzystaniem znaku zastrzeżonego?
No i cały czas ta Holba - tutaj jeden browar wykorzystuje kapsel z innego browaru. I to zagranicznego. Coś tu jest nie w porządku. Ponawiam pytanie - miał ktoś w ręku taką Holbę?
Comment
-
Comment