Moją opinię już znasz.
Dla mnie przedstawione powyżej puszki to Wielka Brytania i Niemcy.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1
Ta puszka uznawana jest przez kolekcjonerów puszek za puszkę z Kuweitu.
Całkiem ciekawy przykład kolekcjonerskiej fiksacji. Wszystkie napisy głoszą, że puszka jest z Niemiec, a my ją traktujmy jako najprawdziwszy Kuwejt. Zaprawdę, determinacja godna podziwu.
To takie na siłę stwarzanie nowych państw w kolekcjonerstwie.
Przecież to Kuwejt sprowadza z Niemiec, w całości, już zapuszkowane.
W każdej kolekcjonerskiej dziedzinie są rzeczy robione na siłę, wspominana przez Coopera wśród etykieciarzy Grenlandia, czy Lowenbrau z Emiratów, który owszem, był butelkowany na miejscu, były lokalne etykiety ale na piwo niemieckie. Ja nigdy tej etykiety nie uznałem za etę z ZEA, a wiem, ze są tacy co nadal ją za taką uważają.
Widzę, że wśród puszkarzy jest tez podobnie.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Wśród puszkarzy jest jeszcze gorzej
Małe browary w egzotycznych krajach dużo częściej robią piwa butelkowe niż puszkowe, więc tych krajów w zbiorze ubywa i w taki nieco sztuczny sposób uznaje się jakiś wzór za obowiązujacy (np. puszka Beckers'a z Kuweitu). I tak do niektórych rzeczy się dostosowuję poprostu.
A dlaczego (w etykietach) Loewenbrau (3 etykiety) i Tuborg,Carlsberg,Faxe,etc..(z 70 sztuk) są liczone jako ZEA i Grenlandia ? Nie wiem widocznie niektórym kolekcjonerom jest trudno się pogodzić z faktem, ze tam już istnieją prawdziwe browary i nie trzeba posiłkować się protezami przez co uszczuplić swoje kolekcje.
A kto wiedział że KP,była sponsorem reprezentacji TUVALU w eliminacjach do MŚ w Niemczech???.Niestety zagrali tylko jeden mecz z Vanuatu przegrali 1-11.Dlatego ta puszka jest tak cenna,zainteresowani prosze pisać na PW.Pytanie do czegp mam to zaliczyć,Polska,Republika Południowej Afryki,Tuvalu???
Ooooo!!! Kolega Raciborz się pojawił! Powitać, powitać... Ostatnio denerwował koleżeństwo przy okazji giełdy tysko-chorzowskiej. Nooo! Widzę, że nadgraniczne poczucie humoru kolegi nie opuszcza... Jak zwykle wnosi ożywczy powiew intelektualizmu do dyskusji
"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
Odsyłam wszystkich uczestników dyskusji do pierwszego postu.
Kolega kruger_nr1 nie pytał do jakiego kraju zaliczyć dane puszki.
Prosił tylko kolegów znających się na rzeczy o informację dla jakich krajów piwo w owych puszkach zostało uwarzone, nie zagłębiając się w szczegóły gdzie i przez kogo (te dane są na puszkach)
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment