L.Kohlstock - Landsberg

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Juby_piwosz
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 254

L.Kohlstock - Landsberg

Tym razem wiadomo kto i skąd, moja prośba dotyczy pomocy we właściwym wydatowaniu glinianej butelki z pieczęcią zamieszczoną w załączniku
    Attached Files
  • Gorzow
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.08
    • 61

Louis Kohlstock Browar i Destylarnia

Sugerowalbym cos kolo 1920. I nie jest to flaszka piwna, ale gorzalkowa. Pzdr!

Comment

• Juby_piwosz
      • 2006.02
      • 254

Co Cię skłania do wydania takiego sądu (o dacie i przeznaczeniu)? Może masz jakieś zdjęcia?
      Skąd ta koniczynka?

Comment

• Gorzow
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.08
        • 61

Poznałem przed wieloma laty rodzinę Wangerin - ostatnich współwłaścicieli browaru. Firma Kohlstock prowadziła w swej historycznej siedzibie przy St. Rynku destylarnię, to była obok słodowni pod tym samym adresem domena ostatniego z Kohlstocków. Postawili na to szczególnie w latach po 1918 właśnie pod szyldem L.Kohlstock, w odróżnieniu od Brauerei Kohlstock w nowym obiekcie. I na tym polu chcieli konkurować z firma Gebr. Gross i ich słynnym Landsberger Goldkorn - też rozlewaną do glinianych flaszek z odbitym stemplem (w typie Schinkenhaeger, czyli wysokie walce z małym ustnikiem). Koniczynka wzięła się pewnie z herbu Gorzowa - chyba Kohlstock też chciał być bardzo Landsberger. Zresztą stempel daje się łatwo zrobić z kawałka drutu. Ostatnie flaszki gorzałkowe od K są już szklane, standardowe tylko z etykietami. Pzdr!

Comment

• Gorzow
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.08
          • 61

Akurat się złożyło

Comment

• Juby_piwosz
            • 2006.02
            • 254

Ale to jest całkiem inna butelka i inne logo.

Comment

• Jerzy1960
              🍼
              • 2004.07
              • 370

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gorzow
              I na tym polu chcieli konkurować z firma Gebr. Gross i ich słynnym Landsberger Goldkorn - też rozlewaną do glinianych flaszek z odbitym stemplem (w typie Schinkenhaeger, czyli wysokie walce z małym ustnikiem).
              Myślę, że chodzi o nawiązanie.

Comment

• Juby_piwosz
                • 2006.02
                • 254

Miałem na myśli kształt butelki. Dodałem ją tu: http://browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=43478
                Proszę o porównanie.

Comment

• Gorzow
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.08
                  • 61

sorki, ale sie nie rozumiemy

To moze jeszcze raz: jeden i drugi browar wytwarzał także destylaty, obie gliniane butelki dotyczą właśnie tego działu. Jeśli to nadal niejasne, to jaśniej już się nie da

Comment

• Juby_piwosz
                    • 2006.02
                    • 254

To moze jeszcze raz: jeden i drugi browar wytwarzał także destylaty, obie gliniane butelki dotyczą właśnie tego działu. Jeśli to nadal niejasne, to jaśniej już się nie da
                    Właśnie się nie rozumiemy.
                    Przecież ja nie kwestionuję, że wytwarzały destylaty, tylko to nie jest typowa butelka od destylatów - to jedno. Logo Kohlstocka w tym wypadku jest zupełnie inne niż znane z późniejszych lat - to drugie, po trzecie ta butelka na pewno nie jest z lat dwudziestych XX w. lecz znacznie starsza.
                    Jeśli miałbyś gdzieś schutz marke z liściem koniczynki i dokładną datą jej wprowadzenia (zastrzeżenia) byśmy byli w domu. Inaczej pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi.

Comment

• Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

Jak chcesz wydatować butelkę na podstawie zdjęcia wielkości znaczka pocztowego? Przecież to można okreslić na podstawie wielu cech, kształtu, jakości ceramiki, sposobu wypału, szkliwienia, śladów ręcznej lub maszynowej obróbki. A na podstawie samego znaczka możeż datować np. 1918 - 1945. O taką "precyzję" tobie chodzi?

Comment

• Juby_piwosz
                        • 2006.02
                        • 254

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                        Jak chcesz wydatować butelkę na podstawie zdjęcia wielkości znaczka pocztowego? Przecież to można okreslić na podstawie wielu cech, kształtu, jakości ceramiki, sposobu wypału, szkliwienia, śladów ręcznej lub maszynowej obróbki. A na podstawie samego znaczka możeż datować np. 1918 - 1945. O taką "precyzję" tobie chodzi?
                        Niestety, wielkość zdjęcia uzależniona jest możliwością browaru. Znając datę obowiązywania maki ochronnej można dość dokładnie wydatować butelkę i o to właśnie mi chodziło. Niestety, wypisuje się tu różne rzeczy, ale nic konkretnego.
                        W kolekcjonerstwie dodana jest całą butelka, na zdjęciach widać sporo szczegółów. Może to bardziej będzie przydatne. Link podawałem już wcześniej.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23896

eee nie żartuj Krzysiu, w Polsce nie ma takich małych znaczków.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Gorzow
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2009.08
                            • 61

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Juby_piwosz
                            Niestety, wielkość zdjęcia uzależniona jest możliwością browaru. Znając datę obowiązywania maki ochronnej można dość dokładnie wydatować butelkę i o to właśnie mi chodziło. Niestety, wypisuje się tu różne rzeczy, ale nic konkretnego.
                            W kolekcjonerstwie dodana jest całą butelka, na zdjęciach widać sporo szczegółów. Może to bardziej będzie przydatne. Link podawałem już wcześniej.
                            No to sorki. Jeśli chęć pomocy nazywana jest "wypisywaniem różnych rzeczy", to ja temu Panu już dziękuję. Browar Kohlstocków poza logo K z koroną nie miał żadnej innej szucmarki. Życzę powodzenia w poszkiwaniach piwnej fatamorgany. I współczuję jeśli okaże się, że dotyczy właśnie destylatów... Pzdr Robert Piotrowski

Comment

• Juby_piwosz
                              • 2006.02
                              • 254

No to sorki. Jeśli chęć pomocy nazywana jest "wypisywaniem różnych rzeczy", to ja temu Panu już dziękuję. Browar Kohlstocków poza logo K z koroną nie miał żadnej innej szucmarki. Życzę powodzenia w poszkiwaniach piwnej fatamorgany. I współczuję jeśli okaże się, że dotyczy właśnie destylatów... Pzdr Robert Piotrowski
                              Tu się nie ma co obrażać, kolego Robercie, gdybyś pokazał cokolwiek, np. rklamę przedwojenną destylatów z takim logo, albo wypis rejestracyjny marki z liściem koniczynki na pewno nie używałbym określenia jak wyżej. Zwłaszcza, że nie mogę zgodzić się z datowaniem tej flaszki na lata międzywojenne.
                              Wcale się nie będę przejmował jeśli flaszka okaże się być wódczaną, bo tak czy siak jest cennym eksponatem.
                              Z podziękowaniami za dotychczasowe informacje.
                              Józek

Comment

Przetwarzanie...