Tym razem wiadomo kto i skąd, moja prośba dotyczy pomocy we właściwym wydatowaniu glinianej butelki z pieczęcią zamieszczoną w załączniku
L.Kohlstock - Landsberg
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Co Cię skłania do wydania takiego sądu (o dacie i przeznaczeniu)? Może masz jakieś zdjęcia?
Skąd ta koniczynka?Comment
-
Poznałem przed wieloma laty rodzinę Wangerin - ostatnich współwłaścicieli browaru. Firma Kohlstock prowadziła w swej historycznej siedzibie przy St. Rynku destylarnię, to była obok słodowni pod tym samym adresem domena ostatniego z Kohlstocków. Postawili na to szczególnie w latach po 1918 właśnie pod szyldem L.Kohlstock, w odróżnieniu od Brauerei Kohlstock w nowym obiekcie. I na tym polu chcieli konkurować z firma Gebr. Gross i ich słynnym Landsberger Goldkorn - też rozlewaną do glinianych flaszek z odbitym stemplem (w typie Schinkenhaeger, czyli wysokie walce z małym ustnikiem). Koniczynka wzięła się pewnie z herbu Gorzowa - chyba Kohlstock też chciał być bardzo Landsberger. Zresztą stempel daje się łatwo zrobić z kawałka drutu. Ostatnie flaszki gorzałkowe od K są już szklane, standardowe tylko z etykietami. Pzdr!Comment
-
Comment
-
-
Comment
-
Miałem na myśli kształt butelki. Dodałem ją tu: http://browar.biz/kolekcjonerstwo.php?id=43478
Proszę o porównanie.Comment
-
Przecież ja nie kwestionuję, że wytwarzały destylaty, tylko to nie jest typowa butelka od destylatów - to jedno. Logo Kohlstocka w tym wypadku jest zupełnie inne niż znane z późniejszych lat - to drugie, po trzecie ta butelka na pewno nie jest z lat dwudziestych XX w. lecz znacznie starsza.
Jeśli miałbyś gdzieś schutz marke z liściem koniczynki i dokładną datą jej wprowadzenia (zastrzeżenia) byśmy byli w domu. Inaczej pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi.Comment
-
Jak chcesz wydatować butelkę na podstawie zdjęcia wielkości znaczka pocztowego? Przecież to można okreslić na podstawie wielu cech, kształtu, jakości ceramiki, sposobu wypału, szkliwienia, śladów ręcznej lub maszynowej obróbki. A na podstawie samego znaczka możeż datować np. 1918 - 1945. O taką "precyzję" tobie chodzi?Comment
-
Jak chcesz wydatować butelkę na podstawie zdjęcia wielkości znaczka pocztowego? Przecież to można okreslić na podstawie wielu cech, kształtu, jakości ceramiki, sposobu wypału, szkliwienia, śladów ręcznej lub maszynowej obróbki. A na podstawie samego znaczka możeż datować np. 1918 - 1945. O taką "precyzję" tobie chodzi?
W kolekcjonerstwie dodana jest całą butelka, na zdjęciach widać sporo szczegółów. Może to bardziej będzie przydatne. Link podawałem już wcześniej.Comment
-
eee nie żartuj Krzysiu, w Polsce nie ma takich małych znaczków.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Niestety, wielkość zdjęcia uzależniona jest możliwością browaru. Znając datę obowiązywania maki ochronnej można dość dokładnie wydatować butelkę i o to właśnie mi chodziło. Niestety, wypisuje się tu różne rzeczy, ale nic konkretnego.
W kolekcjonerstwie dodana jest całą butelka, na zdjęciach widać sporo szczegółów. Może to bardziej będzie przydatne. Link podawałem już wcześniej.Comment
-
No to sorki. Jeśli chęć pomocy nazywana jest "wypisywaniem różnych rzeczy", to ja temu Panu już dziękuję. Browar Kohlstocków poza logo K z koroną nie miał żadnej innej szucmarki. Życzę powodzenia w poszkiwaniach piwnej fatamorgany. I współczuję jeśli okaże się, że dotyczy właśnie destylatów... Pzdr Robert Piotrowski
Wcale się nie będę przejmował jeśli flaszka okaże się być wódczaną, bo tak czy siak jest cennym eksponatem.
Z podziękowaniami za dotychczasowe informacje.
JózekComment
Comment