Butelka jest naturalnie przedwojenna i pochodzi z ...
... zachodniopomorskiego Goleniowa (Gollnow), konkretnie z nieistniejacego juz niemieckiego browaru F.Hirsch Brauerei. Butelka moze miec nawet dziewiecdziesiat lat - zydowski wlasciciel sprzedal ten piwny interes zaraz po pierwszej wojnie swiatowej, w roku 1920.
Pozdrowienia
Butelka ma co najmniej 90 lat, ale - na mój gust - niewiele więcej.
Szkoda, że nie opisałeś, albo nie pokazałeś na zdjęciu stopkę porcelanki i dno butelki.
Czy widać wyraźnie łączenia, pęcherzyki powietrza w szkle?
... dzialal w latach 1882-1920 przy Bahnhofstrasse 10 (obecnie ulica Dworcowa). O ile mi wiadomo w roku 1920 przejety zostal przez browar "Elysium" ze Szczecina.
Dodatkowe informacje ponizej:
Internetowy katalog zachodniopomorskich porcelanek, czyli zamknięć patentowych od starych butelek. Browary, sprzedawcy piwa, producenci wody mineralnej, apteki. Szczecin, Stargard, Kamień Pomorski, Świnoujście, Trzebiatów, Pyrzyce, Łobez, Golczewo i inne miasta dawnego województwa szczecińskiego. Amatorski projekt kilku kolekcjonerów birofiliów.
Internetowy katalog zachodniopomorskich porcelanek, czyli zamknięć patentowych od starych butelek. Browary, sprzedawcy piwa, producenci wody mineralnej, apteki. Szczecin, Stargard, Kamień Pomorski, Świnoujście, Trzebiatów, Pyrzyce, Łobez, Golczewo i inne miasta dawnego województwa szczecińskiego. Amatorski projekt kilku kolekcjonerów birofiliów.
W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...
Podunajske Biskupice które zostały wchłonięte przez bratysławską aglomerację, mają w swojej historii i to bardzo niedawnej, browar Muzeum Obchodu. Mam z wizyty w nim bardzo dobre wspomnienia. Gdybym brał całokształt próbowanych piw w bratysławskich mikrusach, ten byłby u mnie nr.1 ...
styl wg etykiety American Pale Ale
Alk. 4,8%
Piana dość długo się utrzymuje.
W smaku nijakie. Ani goryczki, ani posmaków cytrusowych. ani niczego. Dobrze, że mała butelka.
Tytuł troszkę clickbaitowy ale w sumie nie ma przesady bo fant może rzeczywiście liczyć już półtorej dekady.
Czy ktoś kojarzy, widział gdzieś ten wizerunek, odbitkę o orginale już nawet nie wspominawszy, takiego szyldu Haberbuscha ?
Comment