Skrót "SCH E F Ges. Gesch." oznacza "Schlesische Brauerei Vereinigung zur Benutzung einer Malzbier Einheitsflasche = Sląski związek browarów używających jednolitych butelek do piwa słodowego". Związek ten z siedzibą przy Nikolaistadtgraben 18 we Wrocławiu powstał w lutym 1931 roku. Butelki były używane przez różne browary.
Związek OBV powstał 19 lutego 1913 roku w Bytomiu jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (Oberschlesischer Brauereiverein G.m.b.H.). Od 24.10.1928 roku na butelkach z napisami OBV umieszczano również numer członkowski. Nr 14 i 12 - Brauerei A. Weberbauer GmbH Leobschütz - Głubczyce
Ostatnia zmiana dokonana przez zeko; 2011-04-09, 16:06.
Chciałbym abyś miał rację. Sam posiadam jedną butelkę z numerem 12 i naklejoną etykietą browaru głubczyckiego. Mam też niestety etykiety z Głubczyc na butelkach Schultheissa i Engelhardta, albo etykietę Haasego na butelce Haselbacha, więc jako dowód tego nie uważam.
Witam, kupiłem dziś te dwa piwa i mam pytanie skąd one są?
Na puszce pisze, że jedna jest rozlewana i puszkowana w Niemczech, a druga w Holandii.
Ale czy one są produkowane do Ekwadoru?
W opisie na puszkach jest już w innym języku i pojawia się nazwa kraju "Ekwador"...
Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
Transport publiczny jak metro czy tramwaje...
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
Comment