skol?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Micho441
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2008.04
    • 812

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jerzy1960 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ja swoją nakładkę na pokal Skol zaliczam do Holandii ( Holandia Breda Skol )
    Widziałem na Ebay takie same podkładki z SabMiller a także w Brazylia gdzie marka Skol cieszy sie spora popularnoscia i piwo pod tą marką handlową jest sprzedawane do dzisiaj. To tylko przykład wskazujacy na bespaństwowość tej marki handlowej. Ale jak pisali przedmówcy łatwiej jest okreslić etykiety gdzie jest info o browarze.Nie łatwe jest życie kolekcjonera birofilisty

Comment

• kruger_nr1
      🍼
      • 2005.11
      • 802

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kibi Wyświetlenie odpowiedzi
      Dlatego napisałem że nie zawsze w 100%, niemniej często się to udaje.

Polecam stronę: http://www.canpack.eu/index.php?lang=pl&action=1.
      Wynika z niej że to niezwykle prężny międzynarodowy koncern, wykupujący producentów opakowań blaszanych najpierw w Polsce a następnie w całej Europie a nawet dalej.
      Niemniej wydaje mi się, że przejęte zakłady dalej używają swoich sygnatur. Nie jestem przekonany czy ktoś poza Polską używa sygnatury CP mimo powiązań z Canpackiem.
      Niektóre duże firmy, jak wspomniany DAP mają różne wzory sygnatur dla swoich fabryk zlokalizowanych w różnych krajach.
      Zdarzają się też kapsle od międzynarodowych koncerniaków z tą sama sygnaturą co w Polsce, tylko inaczej umieszczoną, co pozwala odróżnić kapsel np. tyskiego Pilsnera Urqella od oryginału.
      Jednak właśnie wszystkie fabryki CanPack mają te same logo zarówno w Polsce jak i zagranicą...
      a marka SKOL była bardzo popularna również w Afryce...
      Kolekcja puszek piwnych:
      http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• kibi
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 1875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kruger_nr1 Wyświetlenie odpowiedzi
        Jednak właśnie wszystkie fabryki CanPack mają te same logo zarówno w Polsce jak i zagranicą...
        Nie mam wiadomości pozwalających jednoznacznie zaprzeczyć powyższemu stwierdzeniu.
        Z całą jednak pewnością zakłady w Czechach i Słowacji używały na kapslach własnych sygnatur tik i MK już po wejściu w skład CAN-PACK co nastąpiło w 2006 roku i chyba czynią to nadal. Jak się zdaje, podobnie jest z fabrykami w Hiszpanii i Francji.
        Ze strony www.metalclosures.eu wynika że zakłady te zachowały własne nazwy i loga i zapewne umieszczają je na kapslach.
        Tylko zakłady na Ukrainie (dawny UKR-PAK) nazywają się KEN-PAK i mają takie same logo CP. Nie wiem, czy można odróżnić kapsle ukraińskie od polskich.

Comment

• kruger_nr1
          🍼
          • 2005.11
          • 802

zbieram puszki piwne i miałem na myśli oznaczenia na puszkach. Zarówno te z Rumuni, Rosji, Polski jak i z Dubaju mają taki sam znaczek jako logo. Ewentualnie po dodatkowych numerach występujących niekiedy na puszkach można by dochodzić miejsca pochodzenia.
          Kolekcja puszek piwnych:
          http://puszkikrugera.web-album.org/

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedzi
            ... trzcionki ...
            Co to jest "trzcionka"?
            Chodzi o fotografa?

Comment

• Micho441
              • 2008.04
              • 812

Krzysiu - trzcionka to jest - bardzo paskudny błąd. Przepraszam.

Comment

• Micho441
                • 2008.04
                • 812

A pisanie iż ojczyzną Skol jest Holandia to zwykłe bajkopisarstwo. W podanym linku do kolekcji
                szkła piwnego z marką Skol nie przypisano żadnego szkła do konkretnego kraju.Pełen profesjonalizm.
                shttp://www.bierglazen.com/bierglazen...ainLogo_NL.htm

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

A pisanie iż ojczyzną Skol jest Holandia to zwykłe bajkopisarstwo.
                  Dopóki nie podasz mi dowodu, ze SKOL nie jest marka holenderską to bedę w tym temacie nadal uważał się za bajkopisarza.

Trochę historii m.in i na temat SKOL-a można znaleźć na holenderskiej stronie: http://www.bierwoordenboek.eu

Proszę natomiast podać dowód na to, że nie jest to pierwotna marka holenderska. To, że teraz SKOL jest warzony w Brazylii, Birmie, na Malcie, w Iranie (był), Gwinei i cholera wie gdzie jeszcze to nie obala faktu, że jego ojczyzną jest Holandia.
                  Jeśli masz dowody, że jest inaczej to proszę je przedstawić. Mogę się mylić ale przyznam się do pomyłki gdy przedstawisz mi fakty, ale nie puste słowa w stylu Twojego zacytowanego przeze mnie tekstu powyżej.

Ja mialem stare holenderskie etykiety SKOL jeszcze z lat 70-tych czy nawet 60-tych. Widziałeś takie z Malty, Brazylii etc? Najstarsze znane SKOL-owe etykiety spoza Holandii znam z lat 70-tych, pojedyńcze sztuki, reszta to juz lata 80-te.
                  Skoro najstarsze znam z Holandii to skąd to piwo mogło pochodzić?
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Micho441
                    • 2008.04
                    • 812

Co to jest Skol?
                    W 1964 roku Allied Breweries(UK)
                    Labatt (Kanada)
                    Pripps-Bryggerierna (Szwecja)
                    Unibra (Belgia)
                    utworzyły spółkę o nazwie Skol International, której celem było stworzenie marki piwa rozpoznawalnej na całym świecie.
                    Nazwa Skol związana jest z skandynawskim okrzykiem „skal” – ukłon, na zdrowie. Na znanym rysunkowym filmie reklamującym piwo Skol, to właśnie wikingowie wznoszą okrzyki skool, skool, skool.
                    Obecnie struktura Skol International nieco się zmieniła a licencję na produkowanie i sprzedawanie tej marki piwa maja:
                    AB InBev
                    Carlsberg – z wyłączeniem Afryki i Ameryki Południowej
                    Unibra w Afryce.
                    Piwo Skol warzone jest przez w/w w całym świecie. Np. w Brazyli stanowi 85% rynku i często nazywane jest „brazylijskim piwem” choć pierwotnie nie było tam warzone.
                    Wyłącznym dystrybutorem piwa Skol w Australii jest firma Maresias Beverages.

Marka piwa Skol w Holandii pojawiła się w 1967 roku kiedy to browar Oranjeboom w Rotterdamie wraz z jego zakładami przejął Allied Breweries(UK). Markę Skol wprowadzono w celu zastąpienia nazwy Oranjeboom. Jednak nie udało się odnieść spodziewanego sukcesu na holenderskim rynku i nazwę Oranjeboom przywrócono w 1982 roku. W 1995 roku browar został zamknięty. W 1995 roku kupił go Breda Interbrew. W 2004 roku browar został ostatecznie zamknięty przez InBev a produkcję przeniesiono do browaru Dommalsch.
                    Stąd holenderskie etykiety piwa Skol z lat 1967-1982 są w posiadaniu kolekcjonerów.
                    O tym właśnie m.in. można przeczytać w skrócie na wskazanej przez becika stronie
                    Becik tylko proszę się nie gniewać za "bajkopisarz" bo Cooper i tak Cie przebił pisząc iż marka piwa Skol powstała w XiX wieku.
                    Z pozdrowieniem.

Comment

• becik
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Becik tylko proszę się nie gniewać za "bajkopisarz" bo Cooper i tak Cie przebił pisząc iż marka piwa Skol powstała w XiX wieku.
                      Zdecydowanie jestem daleki od jakiegokolwiek gniewania się

I to co napisałeś mnie przekonuje bo tej wiedzy nie miałem. Faktycznie SKOL-e angielskie miałem, kanadyjskie też ale najstarsze jakie posiadałem w zbiorze pochodziły z Holandii, dlatego się nimi sugerowałem Holandią, a te były najstarszymi w zbiorze - z lat 60/70-tych
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Micho441
                        • 2008.04
                        • 812

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bianco8 Wyświetlenie odpowiedzi
                        bez urazy - Copper zwykle pisze o egzotyce to co wie (delikatnie mówiąc o polskich browarach wie dużo więcej) lub to co podpowie wujek google, więc zdarzają mu się takie "strzały"

wracając do tematu - kolekcjonerzy szkła piwnego zwykle wrzucają SKOL-a do Holandii, wyjątkiem są kolekcje np. szkieł tylko brazylijskich, których właścicielami są Brazylijczycy - ciężko ich posądzać o ściąganie szkła z Holandii. ogólnie SKOL to kłopot podobny do Heinekena, Flag czy Castel - trudno o jednoznaczną identyfikację.
                        Nie tylko wymienine powyżej firmy sprawiają kłopot ale od czego sa dobrzy kolekcjonerzy.Zawsze można liczyc na Ich pomoc.
                        Zhttp://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=978835#post978835obacz
                        becik SOS

Comment

• Cooper
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2002.11
                          • 6057

Akurat właśnie tutaj coś nie za bardzo pytałem wujka gogola o informację bo paradoksalnie pewnie bym wyczytał pod licznie wskazanymi przez przedmówców linkami iż marka Skol właśnie NIE powstała w XIX wieku jak błędnie napisałem Po prostu spojrzałem do zbioru i pisałem na podstawie posiadanych fizycznie etykiet.
                          Tak czy siak akurat to co napisałem o holenderskim pochodzeniu marki potwierdzili kolekcjonerzy o bardzo długim "przedinternetowym" stażu jak Becik i Jerzy1960
                          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• beny
                            • 2001.03
                            • 984

Jeden z najnowszych browarów Skola - Madagaskar :P
                            Z piwnym pozdrowieniem
                            Radosław Kwiecień

http://npn.mybrute.com/ - skop mi tyłek :P

Comment

• Micho441