Mam pytanie.Czy browar Witnica z tych dwóch etykiet i dzisiejszy Boss to jeden i ten sam browar?
Browar Boss-pomoc
Collapse
X
-
Browar Boss-pomoc
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Tagi: brak
-
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
-
-
Według mojej powierzchownej wiedzy w temacie to raczej ten sam browar. Kiedyś należał widocznie pod strefę wpływów browaru zielonogórskiego. A w Lubniewicach widocznie rozlewano piwo z browaru w Witnicy. Ale może ktoś bardziej zorientowany wie więcej na ten temat?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Czyżby więc właścicielem tego browaru był kiedyś kombinat rolny Lubniewice(czyli w skrócie PGR)?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
-
Tak bywało. Jeszcze dzisiaj właścicielem Browaru w Czarnkowie jest Skarb Państwa a zarządza nim Agencja Własności Rolnej Skarbu Państwa czyli spadkobierca i likwidator PGR-ów. Podbnie było z Browarem w Niechanowie i zapewne z wielu wielu innymi.
Comment
-
-
Browar w Witnicy stał się "pegeerowski" po wyłączeniu go ze struktury Zakładów Piwowarskich w Zielonej Górze, Czarnków natomiast po wyłączeniu z Wielkopolskich Zakładów Piwowarskich w Poznaniu (przed ich komercjalizacją). Natomiast browar w Niechanowie budowany był i eksploatowany aż do końca swych dni przez Kombinat Państwowych Gospodarstw Rolnych w Żydowie.
Comment
-
Comment